Ziua Logo
  Nr. 3189 de sambata, 4 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
proza
Marian ILEA
-- Cioabi si comunismul
Numele de la mine fost Heil Cioabi. Io nascut la oras si cind fost soldat avut unu si saptezecenoua centimetri cu optzece kile, fost rotofei si cuminte care la armat zis comandant ca Cioabi fost exemplu la tanc si cind facut instructie. Cind io fost tinar era multe comuniste si fost comunism rosu la color si io cintat frumos la orchestra cu multe muzicante ce condus unu Lacatus Iacob care locuit la catun de la tigan linga oras. Cintat io si cintat si Boldijar Anton. Mama meu fost Heil Hermina care spus la mine ca nu bun lucru ca io stat cu tigane, da acelea fost oameni curat, avut fata frumos si fost si parul cret la el. Io jucat acolo pe ramasag si la cintec si dans ajuns primul la cintari ca "Ursarie", "Tiganoaica" ori "Halorip".
Tiganele mult iubit la mine si io ales Helena care tare frumos plins cind io plecat la armata. Plins in hohot si mama Hermina. Ca stiu in acel diminet de octombrie ca greu fost armata la un ungur. Helena fost fata de ca Ciucurel care ajuns socru la mine dupa ce tors de la oaste.
Helena dus ladita cu merinde pina la tren. Io trimis la iel scrisoare si o fotografie imbracat catana.
Apoi tors din armata si insurat la anu' sasezeci si inceput munca, facut chirpici si reparat la locuinta. Io angajat chelner la restaurant si cintaret la orchestra de la Boldijar. Atuncea fost tare cunoscut la oras ca jucat multe vremi la brigada artistic, la cor si interpretat mult rol comic.
La slujba unde servit ca chelner io dat orice cerut si la tigan si la roman si la unguri si la neamt. Io nu tinut cont de origin, fost ca un capitalist la comunism. Asa avut respect de la fiecare si ajuns tare cunoscut si poate ramas tot recunoscut la zilele astea greu cind dupa revolutia de la decembrie ajuns in pensie si aia mic tare de tot.
La comunism io patit mult necaz. Amintesc ca un toamna pin sasezecisicinci la noi in pivnit la restaurant fost sapte suta de kile de castravet care fost pus cu un munca greu la borcan de douazeci litara cu sare, apa si celofan, ca sa facem la ele conserva pintru aia care vine si cere la friptura ori papricas. Pivnit acela fost fara geam si aparut acolo multa fiinta interesant adica una gramada de sobolane care cind vazut castravete gindit ca pot face ceva. Sobolan unu spus ca este plin la burta cu semint de floare de la soare si ca este bolnav de grasimi, sobolan doua spus ca trebe gasit medicament si sobolan trei spus ca gasit multe castravete in multe borcane. Sobolanele ros celofan si mincat ca lasat putin castravet la fundu de la borcan.
Io folosit ce lasat sobolanele si dat la cine cerut si fost tigan ori roman ori neamt. Io nu dat nici un castravet la ungur si cind acela cerut io spus, nu supara la mine da n-am. Iara ungur spus ca io mare porc ca pintru tigan ori roman am dat si pintru ungur ioc. Io pus cap la pamint, zis ca nu mai ieste si nu dat. Ungur strigat la mine ca Cioabi ajuns porc de roman si facut mare suparare la inima meu. Numa io stiut ca Cioabi avut dreptate si ca fost mai mare ungur ca orice altu din oras. Io fost ungur ca nu dat si la iel care ris ca de ce dat la tigan, la roman ori la neamt. Asa fost atuncea vremurile.
Helena avut grija de copile, Cioabi facut munca la restaurant si cind Helena crescut multe posere luat premiu de la comuniste un mosin de gatit care fost locu unu, locu doi fost un mosin de calcat si locu tri fost un mosin de tocat. Atuncea fost concurs frumos si gospodine fost gospodine nu ca astazi cind nimeni nu stiu ce fac tinerele, unde umbla si de ce nu creste nimeni pasere.
Cu bani de la solar Cioabi cumparat mantale de ploi cu materiale plastic tare frumos. Cind plouat pus manta si nu trebe nici umbrela ori altceva. Venit atuncea la oras sasesute de mantale, pintru aia care avut bani. Tot produs facut la oras pintru om care locuit acolo. Multa grija pintru om avut atuncea comunistele.
Iele zis: Cioabi tu avut nevasta Helena musai facut copil ca noi construim un lume nou pintru aia tinar.
Cioabi luat Helena si facut pa Petrica.
Cioabi mai luat Helena si facut pe Moriko. Helena crescut pasere, mers la Piat, facut papa si crescut incet Petrica si Moriko. Comunistele spus atuncea: Bravo Cioabi, tu vrednic si noi dam la tine apartament la bloc. Helena nu mai trebe crescut pasere, trebe avut grija de Petrica si Moriko. Atuncea Cioabi mutat la bloc. Helena mers la Piat. Cind venit de la Piat, Petrica si Moriko fost galagiosi. La bloc avut antreu care dat in camera copilelor cu ferestre mare si luminos. Helena pus plasa cu ardei si slana la bucatarie. Acolo avut una usa la terasa alt usa la dormitor. Helena avut mina priceput la tesut cerga cu model frumos colorat. O cerga Petrica, alt cerga Moriko. Helena fost subtire, femeie cu multa cretitura la par, avut ochiul vioi stiut dat papa la copil. Acela mincat piine uns cu untura. "Unge, unge", strigat Petrica si fugit la scoala. Oricind Helena asteptat iarna cu camara plin cu multe borcan cu castravete, cu salata de ardei, facut bulion in sticla mare si pus multe gogosare. Helena mers la socru Ciucurel si adus fructe pintru compot. Patrica si Moriko mincat multe compoate.
Helena zis ca Cioabi fost fruntas la restaurant si musai avut ca femeie o gospodina. Hermina mult iubit Helena care nu vazut ca fost tigana, tare frumos aratat. Cind Hermina murit, Helena facut tot si cruce la mormint pa care scris aurit: Heil Hermina. Cit trait Helena putut ceti la ochii de la privire mult fericire si mult multumire.
Una tovarasa de la partid venit la restaurant si zis: "Cioabi proletariatul ii contra burghezia asta zice ca si morala de la el e contra la morala celeilalta. Cioabi vazut atuncea mult holda de griu, vazut si steag rosu care fluturat la vint, vazut cum diminet dupa diminet picla risipit si facut loc la lumina. Si oras si cimp avut multe culoare ca cerga facut de Helena. Cioabi fost tinar atuncea, putut face orice si acuma la democratia cel nou Cioabi stat, papat singur pensia si scris la Petrica si Moriko care munceste la Budapest.
Cind Cioabi fost chelner, aduc aminte, ca mers in fiecare joi la facut curat la pielita de la unghie care dupa un saptamin de servici ajunge zbircit ca tepii de la arici. Fost una data la "Hygiena" la una tovarasa cu halat alb care zis la mine: "Sezi, Cioabi pe scaun." Pus pe genunchi una scindur de fag lung de un metru si lat de treizeci de centimentru si gros de doispe. Scindura avut treizeci kile si tovarasa crestat adinc cu foarfecele pielita de la aratator. Fost gata cu mina drept, sarit mult singe pe podele si aia zis la mine: "Ai mult singe, Cioabi", io spus la iel ca fac injectie de calciu, vitamin si beu sirop tonic. Acel femel facut ca ploua si zis: "Ba nu, ai mult singe, Cioabi". Io vazut ca taietor fost adinc si lipsit de la restaurant sase zile, da spus pe iel la partid si partid schimbat de acolo. Atuncea chelner fost de la proletari si avut dreptate, nu ca dupa aia si acuma cind ala mai sarac a ajuns mai sarac si ala bogat are dreptate.
Atuncea cind aduna fructa de la pamint, carut plin duce rod bogat la sortat si numa cel mai bun ajuns la restaurant unde venit proletar sa servim la el cu ce fost de mai bun calitat.
Atuncea cind Petrica si Moriko avut cacat moi si des ori varsaturi, Cioabi stiut ca fost una diaree si dus copil la medic si nu dat la el mincare numa ceai si zahar ioc. Pina copil facut bun si scapat.
Io aduc aminte de un copil micut de la Piat. Unu Boby care ajuns astazi maestru si cintat la orchestra de la Budapest. Boby fost copil de la proletariat si ajuns om mare. Atuncea fost posibilitate, acuma asta disparut.
Acuma aparut la Cioabi singuratate, Helena plecat la cimitir, Hermina fost dus tot acolo, Petrica si Moriko la Budapest. Cioabi avut durere de cap, pata la ochi, fost tare slabit, obosit mai rapid. Cioabi ajuns suparacios si plecat de la iel tinerea de minte, noaptea dormit greu, visat lucru rau si sculat mai obosit ca la culcat.
La democratia asta nou, aparut si bolile. Primavara nu mai adus pofta de mincare da cind privit papusa si catelusu de la dormitor, Cioabi amintit de Moriko care mic fost si zis: facut foame la catel si papusa si Moriko dat de mincare.
Si Cioabi dat de mincare la multe romance si ungure si tigane si neamt, si fost tare cunoscut.
Atuncea cind fost tinar, tot fost bun. Servici, Helena, copil si comunism fost viata lui Cioabi. Acuma cind os si carne batrin pa Cioabi nimic nu bun.
Poate ca alt tinar care fost azi sa zica alt vers, da pintru Cioabi nimic nu bun si rau ca-n oras nu mai fost tare cunoscut.
Om uitat la Cioabi care facut plimbare, in Piat si intrebat: "Cine fost si bosorog asta, ca nu cunoastem", si cuvint acela facut mult rau.
Cioabi plecat acas si fost tare suparata. Lumea uitat la iel si Cioabi gindit ca fost mai bine si atuncea cind ungur facut la iel porc de roman ca nu dat castravet la papricas si friptur.
Cind uitat la cutia de la posta Cioabi gasit un scrisor de la Petrica si altu de la Moriko.
Tot fost bun la Budapest, fost mult fericit si Cioabi devenit si mai suparat.
Copil crescut si zburat de la cuib. Acolo la cuib mult loc ramas gol si asta adus necaz, ca democratie nu bun pintru om sa fi la pensie care micut este. Nu ca la comunism care avut grija de om si de familia de la iel. Cioabi gindit gind rau si plecat la dormitor, facut nani cu ochi plin de adus aminte?
A r h i v a
  US/CIVIL    1 comentariu
  NURIT ZARCHI    
  "Nebunia" si arta de a scrie    1 comentariu
  ANUNT IMPORTANT!    
  ziua literara va recomanda    
  Indiferenta de a fi    
  Mircea Muthu. Arhitecturi de absenta    
  fise de cenaclu online    
  Premiile Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti    
  Lucian PERTA Parodie    
  Cercetarea lumilor nevazute    
  PAUL GHITIU    
  FELIX LUPU    
 Top afisari / comentarii 
 Duminica a 27-a – Tamaduirea femeii garbove (275 afisari)
 fise de cenaclu online (164 afisari)
 FELIX LUPU (151 afisari)
 Crearea universului (76 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01396 sec.