Ziua Logo
  Nr. 3189 de sambata, 4 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Impreuna
Deciziile adoptate de Adunarea Generala a germanilor din Romania Mare cu privire la reorganizarea vietii publice, sub toate aspectele, in spiritul hotararilor de la Alba Iulia
-- 6 septembrie 1919
Germanii din Vechiul Regat, Banat, Basarabia, Bucovina, Transilvania, precum si din celelalte zone de pe teritoriul Romaniei Mari adera uniti la politica statului roman la care s-au raliat de bunavoie si prin hotarari proprii. Reinnoind aceasta adeziune solemna fata de statul roman, se stabilesc, de comun acord urmatoarele linii directoare pentru reorganizarea relatiilor (vietii) politice din Romania Mare:
1. Hotararile luate de Marea Adunare Nationala a romanilor la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia vor fi extinse asupra intregului teritoriu al statului.
2. Germanilor din Romania Mare li se va garanta prin crearea unei legi fundamentale a statului, pentru vecie dreptul de a se organiza in mod liber intr-o natiune unita pentru a-si putea realiza scopurile culturale, nationale, economice si politice.
3. Natiunii germane din Romania Mare i se va recunoaste dreptul de a fixa impozite pentru conationalii lor in scopul satisfacerii vietii culturale. Pentru incasarea impozitelor se va colabora cu autoritatile statului.
4. Natiunea germana din Romania Mare va beneficia pentru sine ca o totalitate, cat si pentru membrii ei (asociatii, societati si persoane individuale) de dreptul de a infiinta scoli si institute de invatamant de orice fel si la orice nivel si dreptul de a-i instrui si numi pe dascali.
5. Pentru alegerea Corpurilor legiuitoare, germanii din Romania Mare doresc ca dreptul la vot general, egal si secret stabilit prin Hotararea de la Alba Iulia sa se practice dupa principiul cadastrului national.
Doresc, de asemenea, introducerea dreptului de vot pe baza de lista avand ca suport cadastrul national in cazul alegerilor comunale si municipale.
6. Germanii din Romania Mare doresc o delimitare dupa criteriul etnic al tinuturilor administrative in administratia generala, politica, financiara, juridica, precum si in celelalte domenii ale administratiei. In administratia locala (comunala) si municipala doresc mentinerea, respectiv acordarea dreptului de autoguvernare insotit de dreptul de alegere al functionarilor de catre propriul corp reprezentativ. Functionarii locali si municipali vor fi alesi din randul etniilor carora le apartin in functie de numarul acestora.
7. In baza Hotararilor de la Alba Iulia se recunoaste germanilor din Romania dreptul deplin asupra folosirii limbii materne in toate domeniile si nivelele din administratie si justitie, prin urmare folosirea limbii germane de catre autoritati in cazul unor dezbateri; intocmirea proceselor-verbale, redactarea unor decizii si a sentintelor. Folosirea limbii materne de catre tinerii care isi satisfac stagiul militar.
8. Se acorda deplina egalitate in drepturi bisericilor si dreptul de a se organiza dupa criteriul etnic. Aceleasi drepturi revin si scolilor.
9. Pentru intretinerea scolilor si institutiilor de educatie se va aloca germanilor din Romania Mare o parte din bugetul statului in proportie directa cu impozitul prestat.
10. Interesele economice ale tinuturilor incorporate vor face parte integranta din politica economica a statului.
11. Germanii din Romania Mare doresc asigurarea si modernizarea sistemului social pe baza unei legi care sa cuprinda asigurarile sociale in caz de boala, accident, invaliditate, batranete, somaj.
12. Germanii din Romania Mare doresc ca normele de drept care si-au dovedit viabilitatea in provinciile anexate sa fie mentinute.
13. Germanii din Romania Mare doresc stabilirea unor drepturi prin lege, referitoare la: religie, presa, dreptul de intrunire, de instruire, de a frecventa facultati si alte institutii de invatamant in strainatate.
14. Germanii din Romania Mare solicita dreptul de folosire a toponimelor in limba germana in relatia lor cu autoritatile, posta, telegraf si in circulatia feroviara precum si obligatia autoritatilor de a folosi limba germana in zonele populate masiv de germani in redactarea actelor oficiale. De asemenea, doresc folosirea neingradita a culorilor nationale, a steagurilor si insignelor.
15. Uniunea Germanilor din Romania Mare se va stradui sa sustina interesele germanilor de orice natura, in afara celor amintite aici.
16. Deputatii germanilor din Romania Mare din Camera si Senat se constituie intr-o uniune proprie. Colaborarea cu celelalte partide parlamentare este numai atunci posibila, daca principiile acestor partide se bazeaza pe Hotararile de la Alba Iulia.
A r h i v a
  Bugetul DRI pentru minoritati    
  Premii DRI pentru tinerii artisti    
  Departamentul pentru Relatii Interetnice in presa    
  "A existat un interes deosebit al minoritatilor pentru aceste alegeri"    
  Reviste pentru minoritati    1 comentariu
  Comisia pentru Studierea Holocaustului si-a prezentat concluziile    1 comentariu
  Livia Plaks: "Romania este un exemplu pozitiv in regiune"    1 comentariu
  ArtDeal la Bucuresti    
  Publicatii ale PER    
  Premiu pentru Tatiana    
  Prevederile referitoare la minoritati din Rezolutiunea Adunarii Nationale de la Alba-Iulia    
  Semnificatia zilei de 1 Decembrie    1 comentariu
  Motiunea evreilor din Transilvania    
  MINORITATILE SI UNIREA    
  Declaratia sasilor din Transilvania, hotarata in cadrul Adunarii generale, privind adeziunea lor la Romania Mare    
  "A existat un interes deosebit al minoritatilor pentru aceste alegeri"    
  Lupta electorala la minoritati    
  Buna guvernare in comunitati multietnice    
  Resurse pentru profesorii de istorie    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Duminica a 27-a – Tamaduirea femeii garbove (275 afisari)
 fise de cenaclu online (164 afisari)
 FELIX LUPU (151 afisari)
 Crearea universului (76 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01058 sec.