Ziua Logo
  Nr. 3189 de sambata, 4 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Premier razboinic in Kosovo
Parlamentul majoritar albanez de la Pristina a aprobat ieri numirea lui Ramush Haradinaj, fost comandant rebel al albanezilor din Kosovo, in functia de prim-ministru al provinciei din sudul Serbiei, transmite Reuters. Ramush Haradinaj, chestionat de doua ori in trecut de catre ONU pentru crime de razboi in fosta Iugoslavie, a fost instalat premier de catre coalitia albaneza care domina confortabil Parlamentul provinciei Kosovo. Uniunea Europeana si-a exprimat inca de luna trecuta nemultumirea fata de posibilitatea ca fostul lider militar albanez Ramush Haradinaj sa devina premier al provinciei Kosovo. "Daca in final premierul va fi o persoana care trebuie sa se prezinte la Tribunalul de la Haga, s-ar putea ca el sa nu fie cea mai buna alegere", declara luna trecuta seful diplomatiei UE, Javier Solana. (D.E.)
Nou sef al Securitatii Interne
Presedintele George W. Bush l-a numit secretar pe probleme de Securitate Interna pe fostul sef al Politiei din New York in momentul atentatelor din septembrie 2001, Bernard Kerik, care a contribuit la instalarea Ministerului irakian de Interne. Kerik il va inlocui pe Tom Ridge, demisionar la acest superminister de Interne american, creat chiar dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie pentru evitarea unei eventuale recidive teroriste pe teritoriul american. Pentru presedintele american seria de schimbari nu s-a incheiat, existand semne clare ca el va nominaliza in curand pe sucesorul lui Spencer Abraham, fostul secretar pe probleme de Energie, iar secretarul de la Sanatate si Protectie Sociala, Tommy Thompson este foarte aproape de o demisie. (Ruxandra SANDRU)
Demisie SUA la ONU
Ambasadorul american la ONU, John Danforth, a demisionat recent, au confirmat responsabili ai Administratiei americane sub acoperirea anonimatului, fara sa precizeze motivele acestei plecari. O sursa de pe langa un inalt responsabil al Departamentului de Stat, care a citat scrisoarea sa de demisie, a declarat, pe de alta parte, ca ambasadorul american la ONU a demisionat pentru "motive personale" dupa mai putin de sase luni de exercitiu la Natiunile Unite. Danforth, 68 de ani, al carui nume a fost citat pentru a lua succesiunea lui Colin Powell in fruntea Departamentului de Stat american, a demisionat la 22 noiembrie si demisia sa a fost acceptata de presedintele american George W. Bush la 27 noiembrie, a precizat aceeasi sursa. Demisia reprezentantului american la ONU va deveni efectiva la 20 ianuarie. (Ruxandra SANDRU)
Sharon fortat spre laburisti
Siluit de propriul sau presedinte Ariel Sharon, care detine si functia de prim-ministru, partidul de guvernamant israelian Likud va trebui, nolens-volens, sa fie de acord cu un Guvern de uniune nationala. Partener cu "dusmanul" sau istoric, Partidul Muncii al lui Shimon Peres. Dupa ce i-a demis pe cei cinci ministri ai Partidului Sinui si pe cei 17 "rebeli" ai deputatilor din propriul sau partid, Ariel Sharon a fost impins cu spatele la zid. Daca nu-si largeste imediat coalitia de guvernare, el risca sa piarda puterea. Sharon, al carui partid de guvernamant detine o treime din numarul deputatilor in Knesset (Parlamentul israelian), el se dovedeste a fi un colos cu picioare de lut. Are nevoie urgenta de carjele lui Shimon Peres. Ceea ce ii irita enorm pe cele cateva sute de membri ai comitetului central al Likudului. Sharon i-a convocat sa-si dea acordul. Centrala Likudului va vota joi 9 decembrie. Pana atunci, premierul si oamenii sai au la dispozitie doar cateva zile pentru a-i convinge. E posibil ca Sharon sa guste din nou amarul infrangerii. Centrala Likud a mai votat nu de mult impotriva sa, respingand planul de separare unilaterala de palestinieni. Ce le va spune premierul nabadaiosilor sai tovarasi? Nu e greu de ghicit: ori guvernam impreuna cu Partidul Muncii si religiosii, ori vor avea loc noi alegeri. Perspectiva unei noi confruntari electorale nu-i incanta pe nici unul din cei 44 de deputati ai Likudului. Mai mult ca sigur ca jumatate dintre ei va disparea de pe harta politica. Acesta-i secretul guvernarii actuale a lui Sharon, slabiciunea sa politica ii confera, paradoxal, siguranta continuitatii. (Tesu SOLOMOVICI)
Colin Powell la Sofia
Mult-disputatele alegeri prezidentiale din Ucraina vor constitui cel mai fierbinte subiect de discutie la intalnirea ministrilor de Externe europeni, programata sa inceapa maine la Sofia. La reuniunea organizata sub auspiciile Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa va lua parte si secretarul de stat american, Colin Powell, au declarat diplomati americani, citati de Reuters. Intalnirea are loc intr-un moment in care relatiile dintre Occident si Rusia cunosc o perioada tensinata, mai ales din pricina crizei ucrainene. "Aceasta va fi o problema imensa a intalnirii. Ucraina este emblematica pentru problemele pe care le avem in OSCE cu Rusia si tarile din CSI pe de o parte si UE si SUA pe de cealalta parte", a declarat un diplomat occidental. Potrivit analistilor, intalnirea de la Sofia s-ar putea sa fie prima oportunitate pentru Powell, care a catalogat alegerile din Ucraina ca "frauduloase", sa discute criza la nivel bilateral, cu ministrul rus de Externe Seghei Lavrov. (Ruxandra SANDRU)
A r h i v a
  Alegerile din Ucraina, anulate    3 comentarii
  Manipularea "Succesorul lui Kucima"    1 comentariu
  Bagdadul, insangerat de al-Zarqawi    2 comentarii
  Scheffer, surpriza din Irak    
  Negocierile europene ale Romaniei in impas    3 comentarii
  Belkovski: Rusia, in campania electorala din Basarabia    
 Top afisari / comentarii 
 Duminica a 27-a – Tamaduirea femeii garbove (275 afisari)
 fise de cenaclu online (164 afisari)
 FELIX LUPU (151 afisari)
 Crearea universului (76 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00999 sec.