Ziua Logo
  Nr. 3189 de sambata, 4 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Manipularea "Succesorul lui Kucima"
-- Kucima joaca pe degete clasa politica din Ucraina
Mass-media ruse si ucrainene vehiculeaza din ce in ce mai convinse varianta potrivit careia presedintele inca in functie in Ucraina, Leonid Kucima, se foloseste din plin de actuala criza politica din tara pentru a pastra controlul asupra Ucrainei. Astfel, in urma ultimelor evenimente pare din ce in ce mai evident ca Leonid Kucima este interesat de organizarea unor noi alegeri in Ucraina si sustine inlocuirea candidatului Viktor Ianukovici cu o alta marioneta a Moscovei, fostul sef a Bancii Nationale a Ucrainei, Serghei Tighipko. "Inca de acum sase luni, politologii ucraineni au tot afirmat ca Leonid Kucima nu va lasa puterea cu una - cu doua. S-au gasit multi care sa sustina chiar ca desemnarea lui Ianukovici candidat la Presedintie nu este decat o manevra sireata mesterita de Leonid Danilovici Kucima", reamintea recent ziarul rusesc Moskovski Komsomolet, citat de Agentia "Rusia la zi". Acest scenariu, definit de presa de limba rusa "operatiunea succesorul lui Kucima", sustine ca Leonid Kucima l-ar fi aruncat in lupta prezidentiala pe premierul Viktor Ianukovici asteptand protestele de strada ale Opozitiei, pentru ca ulterior sa il impinga in fata pe candidatul real, Serghei Tighipko, prin a carui victorie Kucima sa isi pastreze controlul asupra tarii.
De remarcat ca Serghei Tighipko este foarte apropiat de cei doi lideri pro-rusi ai Ucrainei, presedintele Leonid Kucima si premierul Viktor Ianukovici, desi pozeaza intr-un tehnocrat care ar fi dispus sa apropie Ucraina de Uniunea Europeana.
Mai intai, Viktor Ianukovici (candidatul pro-rus sustinut initial de Kucima, n.red.) a fost tradat de factiunea pro-prezidentialta a social-democratilor din Rada Suprema, care a votat pentru invalidarea rezultatului scrutinului. Apoi, insusi seful statului s-a pronuntat pentru alte alegeri, noteaza in continuare Moskovski Komsomolet. Pe acest fundal, demisia lui Serghei Tighipko atat din calitate de presedinte al Bancii Nationale, cat si din functia de sef al staff-ului de campanie al lui Viktor Ianukovici nu face decat sa intareasca ipoteza ca Leonid Kucima face intr-adevar jocul lui, chiar si impotriva lui Ianukovici, apreaciaza sursa ruseasca.
"Dupa declaratia lui Serghei Tighipko privind posibilitatea intrarii lui in batalia pentru fotoliul prezidential, totul a devenit limpede", considera si publicatia electronica Novaia Politika. "Fiecare politician ucrainean care nu a participat la elaborarea si realizarea unui plan diabolic a realizat ca a fost personal jucat pe degete de Leonid Kucima, pe care multi, din greseala, s-au grabit sa-l scoata la pensie. Intr-adevar, actualul presedinte in exercitiu al Ucrainei a demonstrat ca in tara exista un singur mare maestru in ale politicii - el insusi", comenteaza sursa citata.
Un scenariu conceput cu cativa ani in urma
"Oricum, acum este clar ca operatiunea "Succesorul" a fost pusa la punct de Kucima cu cativa ani in urma. Probabil atunci cand, in Piata Independentei, asa cum se obisnuieste in Ucraina, se inghesuiau multimile de opozanti ai presedintelui, strigand in gura mare, "Kucima, afara!". Pentru ca atunci a devenit evident ca a impune un succesor legat direct de clanul de la Dnepropetrovsk va fi deosebit de greu. Si atunci fotoliul de premier a fost ocupat de Viktor Ianukovici, seful clanului din Donetk. El trebuia sa vina primul la prezidentiale si sa "calce pe mina", dand posibilitatea candidatului din spatele lui sa iasa in fata. Ca Ianukovici ar fi avut sanse reale de a-l bate la alegeri pe predecesorul sau la scaunul de premier, Viktor Iuscenko, putea la modul serios sa vorbeasca doar Gleb Pavlovski, care a aparat, recent, la o emisiune televizata. Dar el sustine punctul de vedere conform caruia adevarul nu poate fi rostit."
Ianukovici, impins in fata de Kucima
"Stia Ianukovici ce i se pregateste?", se intreaba Novaia Politika. "Mai degraba nu, desi unele intelegeri ar fi putut exista. Comportamentul ciudat al lui Kucima din timpul campaniei electorale si in intervalul dintre cele doua tururi a fost observat de multi. Unii ziaristii rusi chiar au estimat ceea ce, ulterior, se va dovedi purul adevar: Leonid Kucima nu era interesat sa castige Viktor Ianukovici. Ba unii au scris chiar ca, sosind pentru a doua oara in Ucraina, Putin l-ar fi obligat pe Kucima sa adopte o pozitie principiala si activa. In realitate, presedintele ucrainean a stiut mereu ce face, fara a se lasa convins de nimic", noteaza Novaia Politika.
"Este absolut evident ca Leonid Kucima a intrevazut "revolutia portocalie": chiar el a provocat-o, de fapt. A lucrat "ca la carte", generand un impas. Iar in momentul in care partile beligerante mai aveau putin si sareau una la gatul celeilalte, precum doi berbeci pe un podet ingust, actualul presedinte al Ucrainei a trecut la actiune. A anticipat chiar reactiile Occidentului: atat SUA, dar si UE, OSCE, ba chiar NATO, trebuia sa ceara alte alegeri - un element pe care s-a construit tot calculul. Rusia a sustinut un punct de vedere contrar - rezultatul alegerilor trebuie recunoscute. Cat de tare s-a amuzat Leonid Danilovici Kucima... Mai ales ca, in ochii Occidentului, el, considerat pana acum un corupt si un comanditar al asasinarii ziaristului Ghiorgi Gongadze, devine garantul nerecurgerii la forta armata impotriva poporului. Totul mergea ca uns. Iar in momentul in care a venit informatia conform careia presedintele Rusiei a acceptat organizarea de noi alegeri, a venit si declaratia lui Tighipko...
George COMAN Agentia "Rusia la zi" 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Succesorul lui Kucima ?   de MAN
A r h i v a
  Alegerile din Ucraina, anulate    3 comentarii
  Bagdadul, insangerat de al-Zarqawi    2 comentarii
  Scheffer, surpriza din Irak    
  Negocierile europene ale Romaniei in impas    3 comentarii
  Belkovski: Rusia, in campania electorala din Basarabia    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Duminica a 27-a – Tamaduirea femeii garbove (275 afisari)
 fise de cenaclu online (164 afisari)
 FELIX LUPU (151 afisari)
 Crearea universului (76 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01075 sec.