Ziua Logo
  Nr. 3189 de sambata, 4 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Lumea cu ochii pe noi
The Economist: "Inca un vot dubios?"
-- Le Monde: "Opozitia din Romania denunta frauda electorala"
"Acuzatiile de fraudare a alegerilor parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie, oricat de previzibile ar fi fost, au fost jenante atat pentru Romania, cat si pentru Uniunea Europeana," afirma The Economist, referindu-se la efectul produs de declaratiile Opozitiei. "Romania ar trebui sa demostreze acum ca este capabila sa indeplineasca standardele inalte ale UE in privinta democratiei", continua publicatia britanica.
The Economist subliniaza dificultatea in care se afla formatiunile parlamentare care urmeaza sa formeze Guvernul. Solutia ar putea veni din partea celorlalte doua partide care s-au calificat in Parlamentul Romaniei, respectiv PRM si UDMR. Cooptarea la guvernare a partidului minoritarilor etnici maghiari nu este privita drept problematica, insa varianta folosirii celor 13% ale PRM pentru obtinerea majoritatii parlamentare este prezentata drept neatragatoare atat pentru PSD, cat si pentru Alianta DA. "Ambele formatiuni prefera sa o tina departe de guvern, deoarece UE si americanii o caracterizeaza drept extremista," afirma ziarul britanic.
Astfel, scrutinul prezidential din 12 decembrie s-ar putea dovedi hotarator in rezolvarea dilemei formarii Guvernului. "Functia (de presedinte n.red.) dispune de putine prerogative formale, insa include posibilitatea de desemnare a primului-ministru," informeaza The Economist. In privinta viitorului premier, publicatia speculeaza ca Mircea Geoana ar putea ocupa aceasta functie in cazul in care Adrian Nastase ar castiga turul al doilea al prezidentialelor. Pe de alta parte, daca alegerile prezidentiale ar fi castigate de Basescu, acesta "ar putea opta pentru coabitare, sau ar putea incerca sa instaleze un guvern minoritar de centru-dreapta care se va prabusi la un moment dat, facand loc unor noi alegeri generale," citeaza The Economist.
Ziarul britanic favorizeaza aceasta potentiala strategie a candidatului Aliantei DA, sustinand ca "PSD-ul a rezistat saptamana asta, insa pamantul ii fuge de sub picioare. A fost jenat de scurgerile de informatii de dinainte de alegeri, de stenogramele sedintelor de partid, care, daca sunt adevarate, arata ca a manipulat in mod constant justitia si media. S-a prezentat alegatorilor drept partidul in care UE are cea mai mare incredere. Insa stenogramele, la fel ca si votul contestat, s-ar putea sa puna la indoiala aceasta incredere."
Traian Basescu, candidatul opozitiei la Presedintie, a "acceptat" rezultatele alegerilor legislative si prezidentiale de duminica, anunta Le Monde.
Observatorii desemnati de OSCE pentru monitorizarea dublului scrutin electoral au confirmat validitatea acestuia, desi au semnalat existenta unor anumite "iregularitati", iar UE a adoptat aceeasi atitudine. "Incidentele reclamate includ 17.000 de buletine de vot disparute, precum si un numar de aproximativ 1,2 milioane de persoane care au putut vota de mai multe ori datorita sistemului bazat pe liste electorale "suplimentare"," relateaza Le Monde.
Referindu-se la turismul electoral, principala metoda de frauda invocata de Opozitie, ziarul francez sustine ca "operatiunea nu este inedita pentru Romania, insa niciodata nu a cunoscut o asemenea amploare". Ipoteza fraudarii alegerilor este argumentata prin redarea declaratiilor unor membri ai organizatiei non-guvernamentale Pro Democratia.
Le Monde semnaleaza faptul ca Biroul Electoral Central a respins solicitarea lui Traian Basescu de anulare a dublului scrutin electoral de duminica, motivand ca acuzatiile de frauda impotriva PSD sunt "iresponsabile".
Impasul provocat de absenta majoritatii parlamentare este abordat, de asemenea, de publicatia franceza. Astfel, UDMR si PRM sunt vazute drept unicele alternative la dispozitia PSD si a Aliantei DA. In privinta atitudinii acestora fata de o potentiala colaborare cu UDMR, Le Monde afirma ca "social-democratii au respins ieri orice posibila alianta cu partidul de extrema dreapta Romania Mare". In aceste conditii, ziarul francez speculeaza ca majoritatea parlamentara va fi obtinuta doar prin colaborarea cu partidul minoritarilor maghiari, precum si prin atragerea la guvernare a celorlalte minoritati reprezentate in Parlament. (Anne-Marie LUPASCU)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
mass-media straina are si ea preferintele ei - -   de johnarmaghedon
A r h i v a
  UDMR forteaza    214 comentarii
  Vadim il prefera pe Basescu    10 comentarii
  DA nu face alianta cu PSD    3 comentarii
  Pro Democratia conditioneaza observarea alegerilor    3 comentarii
  BEC a trimis canidaturile la Curte    
  Onno Simons: UE cere APD sa observe turului doi    1 comentariu
  Popularii europeni cer investigarea alegerilor    1 comentariu
  Bolnavul Europei    9 comentarii
  Romanii din strainatate l-au scos presedinte pe Basescu    8 comentarii
  Noul Parlament al Romaniei    2 comentarii
  INS cere retragerea acuzatiilor    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Duminica a 27-a – Tamaduirea femeii garbove (275 afisari)
 fise de cenaclu online (164 afisari)
 FELIX LUPU (151 afisari)
 Crearea universului (76 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01035 sec.