Ziua Logo
  Nr. 3189 de sambata, 4 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romanii din strainatate l-au scos presedinte pe Basescu
-- MAE raspunde acuzatiilor
Traian Basescu, candidatul Aliantei DA la Presedintia Romaniei a castigat alegerile din Diaspora, informeaza Romanian Global News. Romanii care au votat la cele 142 de sectii din strainatate l-au prefrat pe actualul primar al Capitalei, acordandu-i acestuia 53,4% din sufragii. Pe locul al doilea, la mai bine de jumatate din voturi, s-a aflat candidatul Uniunii Nationale PSD-PUR, Adrian Nastase. Numai 26,18% dintre romanii de peste hotare l-au votat pe Nastase, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Municipal. Pe locul trei, romanii din Diaspora l-au plasat pe Corneliu Vadim Tudor, candidatul PRM, acordandu-i acestuia 6,6% din voturi, in timp ce Marko Bela, reprezentantul UDMR, a acumulat 5,76% din sufragiile electoratului roman de dincolo de granite. La Parlament cel mai mare numar de voturi l-a obtinut tot Alianta DA, creditata cu 49,63% pentru Camera Deputatilor si 49,3% la Senat. Uniunea Nationala PSD+PUR a primit 21,7% din voturi pentru Camera si 21,5% la Senat. Cele mai importante tari in care Traian Basescu a obtinut cel mai mare procent sunt Austria, Belgia, Canada, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Anglia, Spania, Statele Unite ale Amercii, Suedia si Ungaria. Adrian Nastase, a fost votat cu precadere la sectiile de votare din tari ca Albania, Angola, Belarus, Croatia, Cuba, Egipt, Grecia, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Georgia, India, Israel, Libia, Macedonia, Basarabia, Pakistan, Peru, Portugalia, Federatia Rusa, Serbia si Muntenegru, Senegal, Siria, Tunisia, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uruguay, Venezuela si Vietnam, chiar daca in aceste tari s-a inregistrat o prezenta redusa la vot.
MAE precizeaza intr-un comunicat remis, ieri agentiei Mediafax, ca in sectia de vot de la Consulatul din Marsilia, membrii biroului electoral au constatat, la primirea coletelor cu buletinele de vot, ca doar ambalajul de suprafata era deteriorat, nu si continutul pachetelor. Coletele au fost desfacute si s-au numarat buletinele de vot, care nu erau deteriorate, sustine sursa citata, care adauga ca membrii biroului electoral si observatorii (din fiecare categorie facand parte reprezentati ai partidelor politice) nu au facut nici o contestatie in legatura cu acest aspect.
Copiile proceselor verbale realizate dupa finalizarea votului au fost centralizate la sediul MAE de o comisie formata din trei judecatori desemnati de BEC si de reprezentantii partidelor politice. Acestea au fost transportate, sub paza militara, la Biroul Electoral Municipal, se arata in finalul comunicatului. Alianta PNL-PD a semnalat, intr-un comunicat dat publicitatii joi, o serie de nereguli de la sectiile de votare din strainatate si a acuzat MAE de "proasta organizare", ceea ce a transformat alegerile parlamentare si prezindentiale intr-un "calvar" pentru romanii din diaspora.
Consiliul Mondial Roman cere schimbarea modului de vot
Modul de organizare in strainatate a primei runde a alegerilor pentru Parlamentul si Presedintia Romaniei a dovedit ca masurile intreprinse pentru asigurarea dreptului de vot, mai ales in Europa si Republica Moldova, au fost insuficiente pentru realizarea unui proces electoral continuu si normal, se arata intr-un comunicat al Consiliului Mondial Roman. Din aceasta cauza s-au inregistrat aglomerari nedorite si intarzieri in derularea procesului electoral, se apreciaza in comunicatul citat. Principalele cauze pentru aceste inconveniente ar fi numarul mic de cabine de vot, numarul insuficient de stampile, numarul redus al membrilor Comisiilor Electorale si probleme privind eliberarea Titlului de Calatorie pentru cetatenii romani cu pasaportul expirat.
CMR solicita Ministerului de Externe sa asigure eliberarea in mod expeditiv a Titlurilor de Calatorie pentru cetatenii romani cu pasapoarte expirate, asigurarea statiilor suplimentare de vot in cadrul comunitatilor romanesti importante, sa suplimenteze numarul cabinelor de vot, al stampilelor si al membrilor Comisiilor Electorale, pentru a fluidiza si accelera procesul de votare.
Ruxandra SANDRU 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
TOVARASI, VORBITI PROSTII (Sorry Ziua) mai mari ca voi cind dati vina pe Securisti pentru toate   de Mos Grigore
sunt romani in diaspora care au votat PSD + Nastase??sa le fie RUSINE.   de underinfluence
Cine sunt Romanii din strainatate?   de emilcurios
la banii lor multi - - si la priceperea putina - -   de johnarmaghedon
Basescu-   de cosor ion
Multe ar fi fost simplu si cinstit rezolvate daca...   de Observator
Românii din strainatate   de golan1990
Nastase, te rad si curcile !! Uita-te bulibaso ( seful baronilor ) in ce tzari ai fost ales de diaspora !!!   de costy
A r h i v a
  UDMR forteaza    214 comentarii
  Vadim il prefera pe Basescu    10 comentarii
  DA nu face alianta cu PSD    3 comentarii
  Pro Democratia conditioneaza observarea alegerilor    3 comentarii
  BEC a trimis canidaturile la Curte    
  Onno Simons: UE cere APD sa observe turului doi    1 comentariu
  Popularii europeni cer investigarea alegerilor    1 comentariu
  Bolnavul Europei    9 comentarii
  The Economist: "Inca un vot dubios?"    1 comentariu
  Noul Parlament al Romaniei    2 comentarii
  INS cere retragerea acuzatiilor    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Duminica a 27-a – Tamaduirea femeii garbove (275 afisari)
 fise de cenaclu online (164 afisari)
 FELIX LUPU (151 afisari)
 Crearea universului (76 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01018 sec.