Ziua Logo
  Nr. 3189 de sambata, 4 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Institutul din Chicago Power and Interest News Report a publicat o analiza despre Romania
Bolnavul Europei
-- Alegerile influentate de aderare
Editia electronica a institutului din Chicago Power and Interest News Report (PINR) a publicat ieri o analiza detaliata a situatiei actuale a Romaniei, semnata de politologul Michael A. Weinstein. Analiza citata apreciaza ca "mai degraba o achizitie geostrategica decat un partener deplin, Romania are mari sanse sa devina noul om bolnav al Europei in interiorul Uniunii Europene". Raportul citat apreciaza ca indiferent daca alegerile vor asigura o continuitate a oligarhilor PSD sau vor promova eforturile reformatoare ale Aliantei DA - Romania va ramane saracita, divizata social, supusa coruptiei si cu un guvern minoritar deoarece o coalitie cu ultra-nationalistii ar constitui o anatema pentru Europa. Analistul Weinstein remarca faptul ca "posibilitatea unei crize cauzate de acuzatiile de frauda electorala ramane valabila, insa cel mai probabil este continuarea unei intarzieri in respectarea cererilor Uniunii Europene". Analiza citata considera ca aderarea europeana este un rezultat posibil al negocierilor, insa acest rezultat nu este sigur.
Aderarea europeana a Romaniei este vazuta ca o angajare a Uniunii Europene in a acorda cat mai multe ajutoare "daca nu pentru altceva, macar pentru a-si asigura frontierele".
Analiza semnata de Michael A. Weinstein considera ca aderarea europeana si alegerile din acest an "sunt doua evenimente strans legate, subiectul major in dezbaterea electorala a fost care dintre cei doi candidati este mai potrivit pentru a duce Romania in Europa". In analiza citata se arata ca "Romania este ultimul stat care va adera in cadrul expansiunii UE in fostul bloc sovietic. Dupa caderea regimului Ceausescu - cel mai totalitar sistem in Europa de est comunista - Romania a ramas cu o baza industriala depasita, un sector de consum restrans, o populatie rurala saraca si numeroasa si o societate afectata si demoralizata de opresiune. De la acea data Romania s-a luptat sa patrunda in economia globala concurentiala, cu un succes minor". In materialul amintit se apreciaza ca laolalta cu dezavantajele economice, Romania a fost afectata de coruptie - Transparency International estimeaza ca romanii cheltuiesc 10% din veniturile lor pentru a mitui functionarii publici.
Politica dominata de fosti comunisti
Raportul PINR arata ca politica Romaniei a fost dominata in anii tranzitiei de catre urmasii partidului comunist - Partidul Social Democrat - condus de Ion Iliescu. Raportul apreciaza ca sub Iliescu, fosta elita comunista a beneficiat de pe urma privatizarii industriei de stat si a mentinut controlul asupra statului cu sprijinul bazei saracite a taranimii care s-a temut de indepartarea protectiei sociale mizere de catre eventualii reformatori.
In raportul citat se arata ca "diferentele dintre Nastase si Basescu constituie modelul tipic al politicii din statele ramase in urma procesului de globalizare - o parte a populatiei se teme de reforme si o alta vrea sa le promoveze. Cei care se tem de reforme sustin partidul care promite o retea de protectie sociala, iar celalalt segment al societatii sustine expansiunea economiei de piata. La fel ca in Ucraina, castigatorii si perdantii globalizarii sunt in numar echilibrat in cadrul populatiei, creand astfel o instabilitate endemica, politici slabe de compromis si o guvernare ineficace. Iar Uniunea Europeana pare sa fie mai degraba doritoare de a-si completa viziunea decat sa solicite o occidentalizare completa".
Diviziunile sociale si politice
Analiza PINR afirma ca "in cazul Romaniei diviziunile si tensiunile sociale se regasesc in cadrul taranimii numeroase, sarace si conservatoare, care priveste cu suspiciune catre lumea de afara si care se agata cu tenacitate de putinul pe care il detine. De asemenea exista o clasa de oligarhi si o mica clasa medie pro-occidentala care sunt receptive la globalizare". Astfel, PSD reprezinta interesele majore ale clasei politice de a atrage cat mai multe avantaje din aderarea europeana. In acest joc PSD trebuie sa negocieze tensiunile dintre reformele solicitate de Uniunea Europeana si plasa de siguranta sociala solicitata de baza sa de alegatori. Raportul amintit precizeaza ca in timpul conducerii lui Iliescu PSD a franat reformele si s-a folosit de temerile alegatorilor sai.
Raportul citat mentioneaza faptul ca "sprijinitorii PSD si PRM constituie peste 50% din populatie, ceea ce plaseaza majoritatea electoratului in tabara adversa globalizarii. PSD functioneaza ca mediator intre solicitarile UE si ingrijorarile adverse ale alegatorilor sai si se pare ca incearca sa-si multumeasca ambii stapani, ceea ce nu este posibil pe termen lung. Elita PSD si fostii comunisti au profitat de pe urma acestui rol de mediatori.
In raportul amintit PINR arata ca aderarea europeana domina gandirea publica romaneasca, pana aproape la excluderea totala a oricarui alt subiect, coruptia fiind singura exceptie. Astfel "campania electorala a reflectat diviziunile dintre sectorul sperantei si sectorul fricii din cadrul publicului romanesc". Insa "rezultatele alegerilor nu au aratat nici o moddificare in cadrul societatii politice romanesti"- nici una dintre cele doua aliante majore nu a reusit sa obtina majoritatea in parlament.
Cel mai problematic candidat
"Pe masura ce Romania se clatina intr-o perioada de incoerenta politica, daca nu instabilitate serioasa, aderarea europeana merge mai departe", se arata in raportul PINR. De asemenea sursa citata mai apreciaza ca "in calitate de cel mai problematic candidat la aderarea europeana - si unul dintre ultimii doi, alaturi de Bulgaria, care a facut mai multe progrese - cazul Romaniei nu este stabilit definitiv. Criticii europeni fata de incorporarea Romanieii vad nerabdarea blocului de a imbratisa aceasta tara ca pe o mutare care sacrifica standardele stabilite de dragul proiectului politic".
Incorporarea, cea mai prudenta optiune
Concluzia raportului PINR este ca "receptivitatea Uniunii Europene fata de Romania indica o modificare interna a organizatiei, care a inceput cu absorbtia celorlalte state fost comuniste din Europa de Est, o modificare de la o fosta comunitate in care domina uniformitatea standardelor catre un bloc cu ambitii geostrategice. Raportul PINR apreciaza ca "dintr-o perspectiva geostrategica, o Romanie izolata de Europa ar putea deveni o sursa de instabilitate - un teren fertil pentru crima organizata care s-ar putea rasfrange in UE si posibil un stat esuat. In cadrul incercarii UE de a se transforma intr-o putere regionala cu o politica externa independenta de SUA, incorporarea Romaniei pare sa fie cea mai prudenta optiune pentru politicienii europeni".
George DAMIAN 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Bolnavul are un tratament corect si bine meritat:   de Mos Grigore
hotul bolnav al Europei   de buratino
Weinstein?   de JP
un raport oarecare - - America este alta   de johnarmaghedon
grue si tele   de SHREK
Romania o sa intre intr-o UE masonica, iar PUR prin Eugen Ovidiu Chirovici (bossul masonilor romani)nu o sa lase puterea   de romanul
Stimate d-le tele,   de N. Grue
PENTRU MIORITICI E NECESAR UN CIOBAN!->EU (European Union)!   de Marin Marian Gheorghe
PSD-ul advesar globalizarii?   de tele
A r h i v a
  UDMR forteaza    214 comentarii
  Vadim il prefera pe Basescu    10 comentarii
  DA nu face alianta cu PSD    3 comentarii
  Pro Democratia conditioneaza observarea alegerilor    3 comentarii
  BEC a trimis canidaturile la Curte    
  Onno Simons: UE cere APD sa observe turului doi    1 comentariu
  Popularii europeni cer investigarea alegerilor    1 comentariu
  Romanii din strainatate l-au scos presedinte pe Basescu    8 comentarii
  The Economist: "Inca un vot dubios?"    1 comentariu
  Noul Parlament al Romaniei    2 comentarii
  INS cere retragerea acuzatiilor    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Duminica a 27-a – Tamaduirea femeii garbove (275 afisari)
 fise de cenaclu online (164 afisari)
 FELIX LUPU (151 afisari)
 Crearea universului (76 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01530 sec.