Ziua Logo
  Nr. 3189 de sambata, 4 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
DA nu face alianta cu PSD
-- Forurile de conducere ale liberalilor si democratilor fac apel la toti romanii ca in turul doi, "indiferent de optiunile politice", sa voteze cu Traian Basescu
Forurile de conducere ale liberalilor si democratilor - Delegatia Permanenta a PNL si Colegiul Director al PD - au adoptat ieri o rezolutie prin care fac apel la toti cetatenii Romaniei, "indiferent de optiunile politice", sa voteze cu Traian Basescu in turul doi al prezidentialelor. In documentul adoptat in unanimitate, cele doua foruri, liberalii si democratii isi exprima sprijinul ferm pentru Basescu, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. "In acest scop, chemam organizatiile PNL si PD, precum si militantii celor doua partide, la un efort maxim de mobilizare pentru atingerea acestui obiectiv politic, in masura sa confere Aliantei capacitatea de a decide formarea unei majoritati parlamentare si a viitorului Guvern", se arata in rezolutie. Un alt punct al documentului subliniaza ca PNL-PD "condamna actiunile de fraudare a alegerilor comise de partidul de guvernamant, precum si atitudinea Guvernului PSD, care nu a asigurat conditiile de desfasurare corecta a alegerilor, aducand grave atingeri imaginii si credibilitatii Romaniei, precum si calendarului de integrare europeana". Potrivit rezolutiei, liberalii si democratii "isi exprima hotararea de a respecta protocolul Aliantei in litera si spiritul sau si de a participa in cadrul Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD la formarea de catre aceasta a unui guvern, conform procedurilor constitutionale". In final, autorii documentului precizeaza ca Alianta "respinge orice fel de colaborare politica parlamentara sau de alta natura cu PSD". Intr-o conferinta de presa organizata dupa sedinta comuna a celor doua foruri de conducere ale PNL si PD, Tariceanu a explicat ca liberalii au inclus in rezolutie punctul referitor la PSD pentru a inlatura orice fel de comentarii legate de posibilitatea ca unii membri ai PNL sa accepte o intelegere cu partidul lui Adrian Nastase. El a mai spus ca, in cazul in care Basescu va castiga alegerile, Alianta isi asuma responsabilitatea de a forma Guvernul, insa nu a mentionat nici un nume de posibil partener.
Afacerea RAFO a blocat capitolul Concurenta
Rezolutia adoptata ieri de conducerile PNL si PD, este, de fapt rodul dezbaterilor de trei ore din Delegatia Permanenta a liberalilor. In conferinta comuna, Basescu a mentionat ca documentul pus la punct de liberali a fost acceptat "in integralitate" de Alianta. Iar, potrivit lui Tariceanu, in sanul PNL rezolutia a primit 64 de voturi "pentru" si "o abtinere", presedintele liberal mentionand ca nu mai tine minte cui i-a apartinut aceasta ultima optiune. Surse liberale, citate de Mediafax, au sustinut ca liberalul Dinu Patriciu s-a opus in sedinta Delegatiei excluderii transante a unei eventuale colaborari a PNL cu PSD. In conferinta de presa Tariceanu a negat insa ca "abtinerea" i-ar fi apartinut lui Dinu Patriciu. Surse liberale au mentionat ca in sedinta PNL s-a pus si problema respingerii publice atat a colaborarii cu PSD, cat si cu PRM, insa propunerea a fost "cazut". Oricum forul de conducere liberal se va intruni din nou dupa al doilea tur pentru Cotroceni si va lua noi decizii.
In interventia avuta in conferinta de presa, candidatul DA la Presedintie Traian Basescu si-a atacat adversarul politic, apreciind ca o eventuala ramanere la Putere a Guvernului PSD "practic inchide sansele Romaniei de a se integra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007". Basescu a sustinut ca dupa "fraudarea alegerilor in Romania", imaginea tarii in plan extern s-a inrautatit. El a apreciat ca forurile europene vor include in evaluarile lor referitoare la Romania constatarile referitoare la desfasurarea procesului electoral, tinand seama si de rapoartele intocmite in acest sens de repreprezentantii societatii civile. Basescu a sustinut ca negocierile cu UE nu se vor incheia in acest an si pentru ca situatia de la RAFO Onesti a blocat discutiile pe capitolul "Concurenta". "Seriozitatea si performanta sunt singurele care iti pot garanta succesul. Nu este de ajuns sa mananci inghetata cu unul sau altul sau sa-i pui avion la dispozitie cand vine in Romania", a spus liderul Aliantei facand aluzie la "relatiile personale" ale premierul Nastase.
Despre alegerile din 28 noiembrie, Basescu a spus ca fraudarea acestora "a fost un lucru premeditat", intrucat guvernantii modificasera legislatia electorala "in ultima clipa", transferand responsabilitati de organizare a alegerilor de la primari la prefecti - oamenii partidului aflat la putere. In privinta turului doi la prezidentiale, Basescu a promis ca Alianta va face o campanie corecta si i-a adresat contracandidatului sau invitatia de a aparea zilnic la confruntari televizate.
PUR e un partener posibil
Intrebat de ce rezolutia adoptata de Alianta nu exclude explicit o colaborare cu PRM, Basescu a precizat ca, fiind vorba despre un document de sustinere a unui candidat la Presedintia Romaniei, acesta se adreseaza tuturor romanilor. De asemenea, Alianta nu exclude colaborarea cu PUR, a admis Basescu. El a sustinut ca, in acest moment, inaintea cunoasterii numelui noului presedinte al Romaniei, "nimeni nu este dispus sa bata nimic in cuie". "Nu puteam genera in Rezolutie o contradictie. Eu ma adresez electoratului roman, indiferent de partidul pe care l-a votat in primul tur, deci nu vrem sa ne indepartam electoratul care ar putea avea optiunea sa voteze Traian Basescu la Presedintie. Din acest motiv rezolutia vizeaza strict PSD", a spus Basescu. In privinta PUR, Basescu a spus ca nu este exclusa colaborarea cu aceasta formatiune, amintind ca PUR nu a incheiat un acord de alianta cu PSD, ci doar un acord electoral, obtinand 32 de mandate de parlamentar. "Foarte multi au impresia ca PSD a obtinut cel mai mare numar de fotolii. Daca scoatem cele 32 de fotolii parlamentare ale PUR, care nu are acord de alianta, ci doar un acord electoral, veti constata ca PSD a pierdut alegerile", a spus Basescu, adaugand ca scorul obtinut de PSD in alegeri nu a fost decat de 25-28 la suta. Basescu a refuzat sa precizeze daca Alianta a inceput negocierile cu PUR.
Ovidiu BANCHES 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Editorial SRS   de cosor ion
AIUREA : DACA iese ciolanul va fi si alianta ! Facem pariu ?!   de johnarmaghedon
miting azi la ora 13:00 in Piata Universitatii   de observator36
A r h i v a
  UDMR forteaza    214 comentarii
  Vadim il prefera pe Basescu    10 comentarii
  Pro Democratia conditioneaza observarea alegerilor    3 comentarii
  BEC a trimis canidaturile la Curte    
  Onno Simons: UE cere APD sa observe turului doi    1 comentariu
  Popularii europeni cer investigarea alegerilor    1 comentariu
  Bolnavul Europei    9 comentarii
  Romanii din strainatate l-au scos presedinte pe Basescu    8 comentarii
  The Economist: "Inca un vot dubios?"    1 comentariu
  Noul Parlament al Romaniei    2 comentarii
  INS cere retragerea acuzatiilor    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Duminica a 27-a – Tamaduirea femeii garbove (275 afisari)
 fise de cenaclu online (164 afisari)
 FELIX LUPU (151 afisari)
 Crearea universului (76 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01469 sec.