Ziua Logo
  Nr. 3189 de sambata, 4 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Organizatiile neguvernamentale trebuie sa-si faca datoria pana la capat
Serban ORESCU 
E simplu de inteles de ce a dorit PSD sa falsifice alegerile. Greu de inteles este de ce a anuntat presedintele Asociatiei Pro-Democratia, domnul Cristian Parvulescu, ca isi retrage observatorii si ca nu va mai participa la monitorizarea celui de-al doilea tur de scrutin. De ce s-a suparat politistul pe pagube in loc sa se rafuiasca cu delincventii? Oamenii de buna credinta si-au pus sperantele in controlul efectuat de organizatiile neguvernamentale - singurele institutii, in lipsa unei justitii corecte, in stare sa sustina moralul societatii civile... De ce fac - fara sa vrea desigur - unele ONG-uri jocul celor suspectati cu mata in sac? Caci, daca Pro-Democratia si altele ca ea parasesc scena, ea nu va ramane goala... PSD-ul a si anuntat crearea a doua ONG-uri care sa-i sustina interesele...
"Organizatiile independente ale societatii civile - citez din comunicatul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti - sunt o componenta absolut esentiala a democratiei din Romania... ele trebuie sa joace un rol crucial". Altfel spus, motivul invocat de presedintele Pro-Democratia pentru retragerea observatorilor nu convinge; faptul ca statul de drept nu functioneaza in Romania nu justifica retragerea, ci, dimpotriva, obliga la intarirea controlului. Caci furtul nu se presupune - trebuie si dovedit. Iar pentru dovedirea furtului e nevoie, in afara plangerii pagubasului, si de foruri care sa-l ateste. Tocmai acesta e rolul Asociatiei Pro-Democratia si al altora similare.
Situatia din Romania seamana - chiar daca pe scara mai redusa - cu cea din Ucraina, cu observatia ca in Ucraina tribunalele sunt mai putin aservite puterii; in Romania, atat Tribunalul Constitutional - instanta suprema de avizare a corectitudinii procesului electoral - cat si Procuratura Generala sunt in mare parte in mana partidului guvernamental, dupa cum stim.
Orice om cinstit - indiferent de culoarea lui politica - are deci in aceste momente datoria sa se contrapuna falsificarii vointei populare; semnificativ e ca domnul Ion Iliescu, presedintele care nu demult trata drept "fleac" democratia, bagatelizeaza in prezent frauda electorala. "Or fi fraude - declara domnul Ion Iliescu - dar nu ele dau nota dominanta a alegerilor - insa problemele tehnice trebuie rezolvate".
Conceptia despre alegeri a sefului statului este in discordanta cu Constitutia. Cat priveste pretentia ca, oricum ar fi, tot PSD-ul castiga alegerile, ea trebuie combatuta, caci scorul este atat de strans incat cele peste 200.000 de voturi nule care - pare-se au fost trecute in contul PSD, pot schimba rezultatul final. Asa cum declara deunazi seful grupului Partidului Popular din Parlamentul European, "rezultatul alegerilor din Romania trebuie sa fie mai presus de orice banuiala".
Ceea ce nu e cazul...
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cristian Pirvulescu este bun - - dar ceilalti - -   de johnarmaghedon
Mai avem o sansa pe care nu o putem scapa!   de mcollan
A r h i v a
  Cu ochii pe UDMR si cu mana pe portofel    15 comentarii
  Antijoc    16 comentarii
  Cine e coana Europa?    12 comentarii
  Notatii razlete    5 comentarii
  Adrian Nastase, candidatul PSD+PUR    2 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Parinteasca grija    3 comentarii
  Opozitia contesta rezultatul alegerilor    2004-12-01
  Stenogramele partidului    2004-11-27
  Este optiunea pentru PSD o optiune pro-Vadim?    2004-11-25
  Doua scenarii    2004-11-23
  Elitele de prada    2004-11-20
 Top afisari / comentarii 
 Duminica a 27-a – Tamaduirea femeii garbove (275 afisari)
 fise de cenaclu online (164 afisari)
 FELIX LUPU (151 afisari)
 Crearea universului (76 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.36177 sec.