Directia Silvica Oradea se situeaza pe primul loc la nivel national in ce priveste recoltarea si valorificarea fructelor de padure, in valoare de peste 400.000 de euro, informeaza Rompres.
Potrivit directorului Ioan Liviu Judea, Directia Silvica Oradea a recoltat, in acest an, o cantitate de 605,1 tone de fructe de padure, ceea ce reprezinta, fata de program, realizarea in proportie de 104,3% a indicatorilor stabiliti. Prin rezultatul inregistrat, Directia Silvica Oradea se situeaza pe primul loc la nivel national, date confirmate de Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA.
Cele mai mari cantitati s-au realizat la speciile mure - 203,7 de tone, macese - 172,8 de tone, afine negre - 115,3 de tone, afine rosii - 50,2 de tone, la care se adauga porumbe, zmeura si malinul american (un gen de cires folosit pentru colorarea vestitului vin de Porto - n.r.).
Cu toate ca Directia Silvica Oradea se situeaza pe primul loc pe tara, anul acesta nu a fost, totusi, cel mai bun. Conditiile climatice au afectat cantitativ diferite specii de fructe de padure.
Fructele de padure recoltate din fondul forestier al Directiei Silvice Oradea sunt valorificate, in proportie de 90%, la export, in tari ca Germania, Spania, Olanda si Ungaria. (A.B.)