Ziua Logo
  Nr. 3189 de sambata, 4 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Bugetul nu lecuieste saracia
In ultimii ani, potrivit evaluarilor efectuate de Guvern in colaborare cu expertii Bancii Mondiale, nivelul saraciei a scazut in Romania. In campania electorala guvernantii au vorbit de un numar de 8 milioane de saraci in anul 2000 si de o injumatatire a acestui numar pana in anul 2004.
Modul in care se calculeaza nivelul de saracie nu este insa edificator pentru a socoti ca un om este sau nu este sarac. In principiu, pentru tarile cu un nivel scazut de dezvoltare si, in consecinta, cu o forta de munca ieftina, se socoteste ca un om este sarac daca venitul sau nu se ridica la 2 dolari pe zi. Evident ca acest nivel este extrem de relativ. Intr-un fel se poate sustine cu doi dolari pe zi o persoana care locuieste la tara, si altfel o persoana care locuieste la oras. Intr-un fel cineva care locuieste la bloc si trebuie sa plateasca intretinere si altfel cineva care locuieste la tara, se incalzeste cu lemne si isi petrece noptile la lumina lampii cu gaz. Ca sa nu mai vorbim de un om bolnav si care are nevoie de medicamente, in comparatie cu unul sanatos.
Dincolo, insa, de aceste situatii particulare, este interesant de vazut in ce mod s-a reusit aceasta performanta de a scoate din categoria celor saaraci un numar atat de mare de oameni. Analizand modalitatile utilizate de Guvern observam ca, din pacate, solutia utilizata nu a fost cea de eradicare a saraciei, ci, mai degraba, de perpetuare si de cosmetizare a acesteia.
Ca si pe vremea comunismului, cel care a contribuit la diminuarea saraciei a fost statul. Instrumentele bugetare, cu deosebire in anul electoral, au fost folosite pana la exces. Iata, de pilda, situatia comparativa dintre anii 2003, 2004 si 2005, a cheltuielilor bugetare pentru anumite destinatii sociale. In ce priveste cheltuielile pentru ajutoarele sociale, in anul 2003, au fost alocate 333 de miliarde de lei, in anul 2004, 3400 de miliarde de lei, deci o crestere in termeni reali de 1000%, iar in 2005, 3071 de miliarde de lei, adica o scadere in termeni reali - socotind un deflator PIB 2005/2004 de 12% - de circa 21% fata de anul precedent. O evolutie similara inregistreaza si alocatiile pentru familiile cu copii. De la 795 de miliarde de lei in 2003, aceste alocatii cresc la 4884 miliarde de lei in 2004, deci sporire in termeni nominali de peste 6 ori, apoi scad in 2005 la 4508 miliarde de lei, adica, in termeni reali, o scadere de circa 20%. La fel se petrec lucrurile si in ce priveste alocatia de sustinere pentru familia monoparentala. Daca in 2003 acest tip de sustinere nu exista, el a fost introdus in 2004, cu o suma de 1387 de miliarde de lei. Ca si in ce priveste celelalte alocatii mentionate, si in acest caz alocatia scade, cu peste 20% in termeni reali, la 1260 de miliarde de lei. Si cheltuielile pentru ajutoarele termice au o evolutie similara. Ele au sporit de la 318 miliarde de lei in 2003 la 3350 de miliarde de lei in 2004, adica de peste 10 ori, scazand la 3000 de miliarde de lei, adica la 78%, in termeni reali, fata de anul precedent.
Solutia bugetara in reducerea starii de sanatate este iluzorie. In primul rand, ca fondurile alocate sunt cu totul insuficiente. Jocul de-a statistica nu foloseste decat propagandei. Daca un om care are un venit zilnic de 1,99 dolari pe zi este socotit sarac si daca venitul sau urca la 2,01 dolari pe zi el nu mai este socotit sarac, este mai degraba o joaca cinica, pentru ca persoana respectiva se va simti tot atat de saraca. Ba chiar, socotind scaderea dolarului in raport cu leul, se va simti mai saraca decat inainte. Doar evidentele statistice se vor simti mai bine.
In al doilea rand, dependenta fata de stat creeaza o stare fragila si incerta. Persoana asistata este, practic, la cheremul guvernantilor. Proiectul de buget pe anul 2005 este un exemplu in acest sens. Desi fondurile pentru categoriile asistate crescusera de cateva ori intre 2003 si 2004, guvernantii au socotit inutil sa le mai creasca in 2005, drept pentru care au propus reducerea lor, in termeni reali, cu 20-25%.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca mentalitatea de asistat este extrem de paguboasa, inducand o inhibare a liberei initiative si o atitudine ostila fata de cei care castiga venituri mari, prin forte proprii.
Solutia reala de combatere a saraciei este piata, initiativa privata, si nu statul. Cei care invoca reducerea saraciei prin instrumente bugetare, arata ca nu s-au desprins de mentalitatile comuniste. Pentru astfel de guvernanti saracia nu este un flagel care trebuie combatut, ci un instrument politic.
Un om nu este mai putin sarac prin ceea ce primeste de la altii. El este mai putin sarac numai prin ceea ce castiga cu munca lui.
Varujan VOSGANIAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Citeva date si citeva intrebari   de neverul again
Guvern socialist tampit!!!!   de Umorul Negru
Numa' munca lecuieste saracia! O stiai p-asta, sau nu, domnu' analist?   de tjmaxxi
A r h i v a
  Implementarea sistemului 112 in Romania - 40 de milioane de euro    
  China a ajuns un jucator important in IT&C    3 comentarii
  Consolidarea unui bloc de 10 etaje ajunge la 800.000 de euro    1 comentariu
  Baneasa Mall costa 50 de milioane de euro    1 comentariu
  Leasingul software va dezvolta piata de profil    
  Cu ce vine Mosu' de la banci    1 comentariu
  Carduri Visa de la Banca Italo Romena    1 comentariu
  Credit de consum accesibil prin Credisson    
  SIF Transilvania a subscris la capitalul Banc Post    
  Venituri cu 30% mai mari pentru Allianz-Tiriac    
  Datoriile bugetare ale unitatilor de cercetare-dezvoltare vor fi anulate    
  ING Bank Romania a lansat Self'Bank la Craiova    
  FONDUL DE GARANTARE A CREDITULUI RURAL S.A.    
  Slalom printre prioritati si incompatibilitati    
  Microfinantarea ia amploare    
  KPMG familiarizeaza firmele cu noul Cod Fiscal    
  Bugetul UE pe 2005 depaseste 100 de miliarde de euro    
  Exportam produse de morarit si panificatie    1 comentariu
  Bursa Romana de Marfuri va colabora cu bursele regionale    
  Donatie de 50 de autobuze de la Primaria din Milano    3 comentarii
  Bursa de Valori Bucuresti: Evolutii in perioada 22 - 26 noiembrie 2004    
  Ajutoarele pentru IMM-urile din UE respecta regulile concurentiale    
  Piata romaneasca de PC-uri se dezvolta    
  Exportam fructe de padure    2 comentarii
  Piata cosmeticelor este in crestere    
  Concurs de eseuri pe teme europene    1 comentariu
  Carpatair se extinde    
 Top afisari / comentarii 
 Duminica a 27-a – Tamaduirea femeii garbove (275 afisari)
 fise de cenaclu online (164 afisari)
 FELIX LUPU (151 afisari)
 Crearea universului (76 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01077 sec.