Ziua Logo
  Nr. 3186 de miercuri, 1 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Ziua_Romaniei
Visul de secole al natiunii romane
PNTCD este expresia politica, organizata, a doua principii fundamentale ale traditiei istorice romanesti: ideea afirmarii independentei si unitatii nationale si ideea realizarii dreptatii sociale. Conform primului principiu, ideea afirmarii independentei si unitatii nationale, PNTCD considera ca exista doua zile mari in istoria Romaniei: Ziua Independentei (10 Mai) si Ziua Unirii (1 Decembrie).
Trecand peste faptul ca, in opinia noastra, Ziua Nationala a Romaniei ar fi trebuit sa fie, conform traditiei si importantei, ziua de 10 Mai, nu putem sa trecem cu vederea importanta zilei de 1 Decembrie, ziua Marii Uniri, pentru realizarea careia Partidul National Roman, antecesorul PNTCD, a avut un rol extrem de important.
Ce s-a intamplat atunci? La 1 Decembrie 1918, in casina militara din Alba-Iulia, s-au intalnit 1228 delegati din cele patru unghiuri ale tarii, din care 628 deputati ai cercurilor electorale romanesti din Transilvania si Banat, restul fiind reprezentanti ai asociatiilor profesionale, culturale, religioase, pedagogice, ai garzilor nationale, ai muncitorilor, femeilor, studentilor. Delegatii au adoptat Rezolutia Unirii cu tara, visul de secole al natiunii romane. In numele Consiliului National Roman, Vasile Goldis a citit aceasta rezolutie celor peste 100.000 mii de romani, uniti in suflet si simtire, adunati pe platoul din cetate. Adunarea nationala a stabilit ulterior Marele Sfat National, compus din 200 de membri alesi si 50 de membri cooptati. La 2 decembrie 1918, Marele Sfat a ales prima conducere romaneasca a Transilvaniei, Consiliul Dirigent, prezidat de Iuliu Maniu. In expunerea sa, Maniu a fundamentat juridic actul unirii si a pus bazele unei politici a nationalitatilor, magistral sintetizata in cuvintele: "...Nu vrem sa devenim din asupriti asupritori". Consiliul Dirigent a functionat la Sibiu de la 2 decembrie 1918 pana la 10 aprilie 1920, exercitand puterea in perioada de tranzitie si adoptand masurile cele mai indicate menite sa duca la integrarea Transilvaniei in Romania. Gestul Partidului National Roman, condus de Iuliu Maniu, a fost cel care a condus la realizarea acestui act istoric. Fara Partidul National Roman, probabil, Unirea ar fi ramas un simplu deziderat. Ramane PNTCD datoria sfanta de a reface aceasta Mare Unire, prin readucerea la matca a teritoriilor romanesti de peste Prut.
Gheorghe Ciuhandu Presedinte PNTCD 
A r h i v a
  Pasii spre Marea Unire    3 comentarii
  Intregirea de la Alba Iulia    
  Marturii    
  Natiunea romana moderna - de la Marea Unire spre Europa Unita    
  Un eveniment cu valoare de simbol    1 comentariu
  Omagiu de patriotism, respect si admiratie    
  Poporul roman, eroul propriei sale istorii    
  Sarbatoarea unei reintalniri    
  Ziua Nationala la romani - 10 Mai, 23 August, 1 Decembrie    1 comentariu
  Compania Nationala IMPRIMERIA NATIONALA SA - 12 ani de excelenta in afaceri    
  Politica faptului implinit    
  Primele alegeri din Romania Mare    
  4 ani In slujba teleormanenilor    
  Slujitori ai Bisericii, infaptuitori ai Unirii    
  Primul Cardinal roman greco-catolic    1 comentariu
  Serbari 2004    
 Top afisari / comentarii 
 Ziua Nationala la romani - 10 Mai, 23 August, 1 Decembrie (163 afisari)
 Siguranta rutiera, la o firma de gunoi (157 afisari)
 Hunedoara impotriva evaziunii fiscale si a contrafacerilor (59 afisari)
 Pasii spre Marea Unire (40 afisari)
 Maria Marinescu si-a lansat o noua colectie vestimentara (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00830 sec.