Ziua Logo
  Nr. 3186 de miercuri, 1 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Ziua_Romaniei
Partidele politice saluta Ziua Nationala a Romaniei
Natiunea romana moderna - de la Marea Unire spre Europa Unita
Aniversam 86 de ani de cand, la Alba Iulia, au rasunat vocile marilor tribuni ai neamului, anuntand "unirea tuturor celor de-o limba si de-o lege, intr-un singur si nedespartit stat romanesc", cum spunea presedintele Adunarii Nationale, reunita la 1 Decembrie 1918 ca expresie a intregii romanitati.
Marii barbati de stat ai vremii, ce conduceau atunci destinele tarii, fruntasii unor forte politice semnificative din toate tinuturile romanesti, Biserica Ortodoxa si Biserica Greco-Catolica, reprezentantii institutiilor civile si ai asociatiilor culturale din spatiul romanesc - cu totii si-au ingemanat lucrarea si energiile pentru a infaptui Marea Unire, stiind sa-si asume misiunea cu devotament, responsabilitate si imensa dragoste pentru natiunea romana, pentru viitorul ei.
In amintirea lor, se cuvine sa ne plecam fruntile si sa-i omagiem cu cel mai curat sentiment al recunostintei pentru epocala lor izbanda de a ne fi lasat mostenire o natiune unita, o tara intreaga si armonioasa.
Faurirea natiunii romane moderne, intreaga noastra emancipare morala, stiintifica si culturala sunt strans legate de ideea de unitate nationala. Prin insusi actul fondator al statului roman reintregit, raporturile romanilor cu etniile minoritare au fost definite in spiritul democratic al tolerantei, respectului identitatii nationale, culturale si confesionale, al egalitatii si nediscriminarii. Drumul de pe care venim nu e presarat cu resentimente. Drumul pe care mergem inainte ne conduce spre o familie europeana, in care particularitatile fiecarei natiuni se respecta si se accepta reciproc.
Romania este patria tuturor fiilor ei si fiecare dintre noi este raspunzator de prezentul si viitorul ei. Nimeni nu se poate retrage in afara istoriei sau nu-si poate construi o realitate paralela, din care sa-i excluda pe ceilalti - din punct de vedere social, educational, cultural. Sunt si acestea componente ale proiectului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 la care merita sa meditam si pe care avem cu totii obligatia sa le respectam si sa le punem in practica, in noul proiect al modernizarii Romaniei ca stat social.
Adevarul verificat in urma cu 86 de ani este ca o natiune biruie numai atunci cand toate energiile, toate competentele, toate stralucitele ei resurse spirituale si morale se angajeaza intr-un singur efort, peste care pluteste steaua calauzitoare a unui ideal major.
Acum avem cu totii, din nou, un asemenea ideal major - de a realiza modernizarea Romaniei folosind sansa integrarii in Uniunea Europeana. E o sansa care ne face sa privim viitorul cu mai multa incredere decat le-a fost dat inaintasilor Marii Uniri. Dupa acea "ora astrala" din decembrie 1918, aveau sa urmeze ani si decenii cu multe si dureroase tragedii. Acum situatia istorica este cu totul diferita pentru Romania, pentru ca succesul proiectului Europei Unite reprezinta o garantie durabila a consolidarii unitatii noastre nationale.
La inceputul secolului XX, nici un dor nu a fost mai arzator, nici o vointa nu a fost mai tenace, nici o idee nu a fost mai activa decat aspiratia spre unitate politica si credinta in idealul Unirii.
Acum, la inceput de secol XXI, avem o dorinta legitima si un proiect inaltator - aspiratia tuturor cetatenilor Romaniei de a deveni cetateni ai spatiului european iar prosperitatea romanilor sa devina asemeni cu a cetatenilor vest-europeni.
Daca marele proiect unificator din decembrie 1918 a fost intrupat de faurirea statului national roman, temeiul de acum pentru consolidarea unitatii si identitatii noastre nationale il reprezinta marele proiect de modernizare a Romaniei prin integrarea europeana si euro-atlantica.
De aceea, poporul roman si natiunea romana se afla acum in fata sansei unice de a-si implini un ideal istoric care depinde numai de noi. Pentru ca drumul spre atingerea acestui ideal se afla la optiunea noastra: de a continua ceea ce am inceput bine sau de a o lua de la capat; de a merge cu Europa Unita, sau inapoi, spre incrancenarile anilor de dupa Revolutia din decembrie 1989; de a continua cresterea si modernizarea tarii sau de a ne reintoarce in apele tulburi ale tranzitiei.
Romanii din tara si din afara ei vor reflecta la acest drum si sunt increzator ca vor conlucra pentru a birui dificultatile si pentru a se bucura impreuna de succesele Romaniei.
Cu incredere in viitor, sa inaintam pe calea modernizarii Romaniei intr-o Europa Unita, pentru a pastra vii eternele idealuri ale Marii Uniri!
Traiasca Romania!
La multi ani!
Adrian Nastase, presedinte PSD 
A r h i v a
  Pasii spre Marea Unire    3 comentarii
  Intregirea de la Alba Iulia    
  Marturii    
  Un eveniment cu valoare de simbol    1 comentariu
  Omagiu de patriotism, respect si admiratie    
  Visul de secole al natiunii romane    
  Poporul roman, eroul propriei sale istorii    
  Sarbatoarea unei reintalniri    
  Ziua Nationala la romani - 10 Mai, 23 August, 1 Decembrie    1 comentariu
  Compania Nationala IMPRIMERIA NATIONALA SA - 12 ani de excelenta in afaceri    
  Politica faptului implinit    
  Primele alegeri din Romania Mare    
  4 ani In slujba teleormanenilor    
  Slujitori ai Bisericii, infaptuitori ai Unirii    
  Primul Cardinal roman greco-catolic    1 comentariu
  Serbari 2004    
 Top afisari / comentarii 
 Ziua Nationala la romani - 10 Mai, 23 August, 1 Decembrie (163 afisari)
 Siguranta rutiera, la o firma de gunoi (157 afisari)
 Hunedoara impotriva evaziunii fiscale si a contrafacerilor (59 afisari)
 Pasii spre Marea Unire (40 afisari)
 Maria Marinescu si-a lansat o noua colectie vestimentara (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00970 sec.