Ziua Logo
  Nr. 3185 de marti, 30 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Corespondenta din Italia de la Claudia STANILA
Premiul Uniunii Latine pentru Virgil Tanase
Premiul Uniunii Latine a literaturilor romanice fost decernat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Roma, scriitorului roman Virgil Tanase si argentinianului Juan Jose Saer. Juriul, format din nume sonore ale literaturii, precum Sylvie Germain (Franta), Dumitru Tepeneag (Romania), Jorge Edwards (Chile), Javier Tomeo (Spania) a ales capitala latinitatii pentru inmanarea distinctiei literare. Premiul - creat in 1990 - are menirea de a aduce omagiu patrimoniului literar latin, recompensand opera unui scriitor de limba neo-latina, fara distinctie de tara sau continentul de provenienta. Virgil Tanase a facut parte, in anii '60, din grupul oniric care se opunea realismului "marginal" comunist. In 1977, scriitorul, silit de autoritatile comuniste sa ia calea exilului, se stabileste la Paris. Virgil Tanase este primul scriitor roman care primeste importanta distinctie a Uniunii Latine - organizatie care reuneste 35 de state care promoveaza limbile si culturile latine. "Adresez Uniunii Latine recunostinta unui om care nu a vrut niciodata sa se dea in spectacol", a afirmat scriitorul. Spirit modest si echilibrat, artistul a precizat ca premiul nu-i va schimba viata si nici cariera: "Sunt foarte multumit, dar nu face parte din proiectul meu existential".
Scriitorul refuza epitetul de "disident politic", precum si cel de "exilat": "Nu stiu ce este exilul. Cand am ajuns la Paris, am constatat ca scriitorii din Estul Europei care nu puteau obtine in mod facil viza de sedere, erau considerati "exilati", in timp ce ceilalti - de exemplu, un Beckett, un Cortazar, nu. Am inteles ca exilul, in perceptia comuna, era doar o chestiune administrativa". Spatiul fizic este nerelevant pentru artist, esential fiind adevarul interior, sinele. Critic cu cei care, neavand nimic de spus sau de valorizat, "fac din exil o profesie", artistul considera faptul de fi la Paris sau la Falticeni circumstantial. Apoi afirma: "Eu nu sunt disident politic. Eu fac literatura. Punct".
Biografia profesionala a scriitorului sta sub zodia unei vaste opere narative.
"Apocalipsa unui adolescent de familie buna" (1980), "Bal autour du diamant magique (1987) - Dans in jurul diamantului Magic", "Zoia" (2003) sunt doar cateva din creatiile sale. De asemenea, Virgil Tanase impartaseste o pasiune pentru teatru. A adaptat si regizat spectacole inspirate de opera lui Proust, Cehov, Tolstoi, Tennessee Williams, Balzac sau a cineastului francez Jean Renoir. Traitor la persoana intai a comunismului, "catastrofa istorica",Virgil Tanase a fost protagonist in anii '80 al unui rasunator scandal, dupa incercarea esuata a lui Ceausescu de a organiza doua atentate impotriva sa.
Director din 2001 al Centrului Cultural Roman de la Paris, scriitorul a realizat impreuna cu Dumitru Tepeneag o revista literara romanesca. "As vrea ca cititorii ziarului dumneavoastra sa stie ca este mai usor sa construiesti un bloc aici, decat sa faci o revista literara romaneasca la Paris. Insa, am simtit ca promovarea limbii si a culturii romanesti in lumea intreaga este misiunea mea". Iar, gratie frumusetii, sonoritatii si expresivitatii sale, limba romana ar fi meritat - in conceptia scriitorului - sa aiba un numar de vorbitori asemenea populatiei Chinei. Acelasi crez este impartasit si de Tepeneag, conform caruia limba romana are "mirosul ierbii si al pamantului". "As fi vrut sa multumesc juriului in limba romana" - au fost cuvintele lui Virgil Tanase la decernarea premiului in valoare de 12.000 de Euro. "Deoarece consider ca premiul nu recompenseaza autorul, ci limba. Scriitorii reprezinta doar partea vizibila a icebergului care este traditia literara careia ii apartin. Iar in momentul actual, literatura romana incepe sa fie privita cu atentia pe care o merita din plin".
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Adminstratie talentata   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Praznuirea Apostolului Andrei, Cel Dintai Chemat    1 comentariu
  Multumirile staretului Manastirii Snagov    1 comentariu
  Vernisaj si lansare la Muzeul Literaturii    
  Aniversare Fugaru-Sincron    1 comentariu
  "Ma dau in vant dupa cumparaturi"    
  Stiri pe scurt    
  CURSA SUB SOARE    
  MujDay cu ProFM    
 Top afisari / comentarii 
 Aniversare Fugaru-Sincron (50 afisari)
 BEC confirma sondajele (29 afisari)
 Stiri pe scurt (27 afisari)
 Premiul Uniunii Latine pentru Virgil Tanase (25 afisari)
 De la Karl Marx la stenograme (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01000 sec.