Ziua Logo
  Nr. 3184 de luni, 29 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Povara comunismului, blestemul Romaniei
Victor RONCEA 
Romania este haituita de blestemul trecutului comunist, dovedesc alegerile de ieri. Este suficient sa aruncam o privire asupra presei internationale care a disecat zilele acestea subiectul Romania. La unison, pentru mass media din America de Nord, Europa sau Eurasia numitorul comun atribuit Romaniei este coruptia, consecinta directa a trecutului comunist cu prea multe efecte intunecate asupra prezentului si viitorului Romaniei. Lipsa unei clase politice reale este elementul cheie care ii permite presedintelui Ion Iliescu, cunoscut drept "Bunicuta", sa manevreze deopotriva nepoteii de Primaverii. Distribuiti in mod egal in principalele aliante politice, urmasii comunismului mai poarta in particular si aceeasi emblema internationalista: trandafirul Internationalei Socialiste. "Romania a dovedit deja ca in tara se dezvolta democratia. Insa despre Iliescu tot se discuta cine este, neocomunist sau democrat." Oricat de actuala pare aceasta afirmatie aflati ca ii apartine chiar persoanei nominalizate si a fost declamata in urma cu 13 ani, in fata ultimului conducator al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. Mai precis, pe 5 aprilie 1991, la Moscova, in cadrul ceremonialului de semnare a Tratatului de prietenie cu URSS. Iata ca au trecut 15 ani de cand Ion Iliescu a pus mana pe putere in Romania si acelasi blestem planeaza asupra tarii, ostracizand natiunea si viitorul ei in cadrul Europei civilizate.
De ce nu s-a oprit atunci Ion Iliescu, la caderea URSS? De ce continua sa-si manifeste influenta malefica asupra tarii, amenintand ca va pleca din politica doar cu picioarele inainte? Sunt intrebari pe care trebuie in primul rand sa si le puna viitorii sai colegi din PSD. Si sa mai si raspunda la ele. Povara comunismului ingroapa Romania iar o social-democratie europeana trebuie sa se dezbare de acest balast.
Oricum, nici noua garda, ajunsa acum la maturitate, nu scapa de radiografierea presei internationale. Adrian Nastase, conducatorul partidului mostenitor al PCR, face parte din fosta tanara elita a comunistilor, special crescuta in pepiniera de cadre a partidului pentru a deveni succesoarea vechii garzi ceausiste. Nu isi poate justifica valoarea imensa a averii sale, disipata prin interpusi. Se afla intr-o alianta electorala cu un personaj acuzat de legaturi prea stranse cu Securitatea regimului Ceausescu. Alte suspiciuni, mai murdare, au planat asupra guvernarii social-democrate, acuzate de catre un personaj afiliat ultra-nationalistilor, desi are cetatenie israeliana, de intretinere la varf a unei "mafii roz", homosexuale.
Ca rezerva de cadre este mica o dovedeste si prezenta in tabara opusa a unui fost coleg de partid si guvern cu Adrian Nastase. Traian Basescu, aminteste presa internationala, a fost acuzat de persoane din anturajul fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, de colaborare cu Securitatea. Desi acum se exprima vehement impotriva colegului sau social democrat, in urma cu 14 ani facea parte din acelasi Guvern care a autorizat transportarea ilegala la Bucuresti a minerilor care au brutalizat studentii anticomunisti si au adus teroarea in Capitala Romaniei. Paralela cu Piata Universitatii - Romania anilor 1990 si Piata Independentei - Ucraina prezenta nu scapa Occidentului, care remarca faptul ca, printr-o coincidenta, anti-comunistii de la Kiev poarta aceeasi culoare cu actuala Opozitie de la Bucuresti, in timp ce Puterea filorusa abordeaza poate nu intamplator culoarea partidului de guvernamant din Romania. Avantaj, Opozitia, care ar putea contesta in mod similar cu cea de la Kiev rezultatul alegerilor. Si care, daca va veni la Putere are marea responsabilitate de a restructura total serviciile secrete, suspectate de servitudine catre Moscova.
Arbitrii raman, ca in toti anii, doua formatiuni aflate la antipod: Partidul Romania Mare si anacronica Uniune a Maghiarilor, care, dupa cum a anuntat deja, e dispusa sa joace cu oricine va iesi la guvernare cu conditia de a i se indeplini dorinta antinationala si anticonstitutionala: autonomia ungurimii.
Speculatiile cele mai vehiculate de media internationale vizeaza posibilitatea crearii unor coalitii la guvernare intre PSD-PUR, UDMR si (culmea!) PNL sau PD-PNL, tot UDMR si PNTCD, in cazul in care crestin-democratii, sabotati in campanie de fostii tovarasi de Opozitie, reusesc sa intre in Parlament. O sa vedem chiar de azi.
Puterea actuala, creditata cu sansa cea mai mare de a se mentine, chiar si prin frauda, si-ar dori fara indoiala se se umfle in pene cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, un proces ireversibil ce nu tine oricum de un partid sau altul de guvernamant. Consolidarea sistemului oligarh reflectata si din publicarea stenogramelor secrete ale PSD ingrijoreaza mai abitir Occidentul care, in ce priveste respectarea normelor europene, desprinde urmatoarea intentie a PSD: "Vorbim ca ei si facem ca noi". Circumspecta, Uniunea Europeana nu pare doritoare sa mai tolereze asemenea manifestari.
Indiferent cine va veni sau reveni la guvernare va avea enorma datorie de a o rupe din radacini cu trecutul comunist si filiatile moscovite. Romania are nevoie de un alt viitor.
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Ce-ai ma cu ungurii?   de JP
ma asteptam la un comentariu mai bun, or wasn't I?   de !!!!
Titlul e bun si SE APLICA TUTUROR ! ESTE REGRETABIL !   de ..aghedon
Lozinci sovietice - Puteti sa indicati pe cele care se pot actualiza ?   de Octav M
Brucan are dreptate !   de valentin vasilescu
Fratilor Iar ne-am dat cu firma in Creieri   de katalin73
D-le Roncea nenorocirea care s-a abatut poate fi vazuta si altfel !   de ionion
SUNTEM MASOCHISTI ?   de SHREK
Povara comunismului   de DORINEL
Povara comunismului   de DORINEL
Cum spunea Brucan: 20 de ani de la revolutie ii trebuiesc ROmaniei ca sa scape de comunisti si comunism..   de romanul
Daca veneau romanii la vot macar cum au venit ungurii... (ca prezenta la vot) atunci UDMR-ul nu intra in parlament..   de romanul
Stii care este domnule Roncea pavara Romaniei ?   de Katty
...alt viitor ! Viitorul DIN NOU FURAT.. Cosbuc devine contemporan: " Sa nu dea Dumnezeu cel Sfant sa vrem NOI sange.."   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Vrajba de iarna din PSD, pe linia de start    8 comentarii
  Esenta statistica a democratiei    3 comentarii
  Independenta culturii si cultura independentei    4 comentarii
  Campania murdara si voturile curate    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
  Iliescul de omenie    7 comentarii
  Cutremur in Ucraina    2004-11-27
  Proslavirea totalitarismului comunist    2004-11-15
  Nevoia unei drepte reale    2004-11-10
  Alegerile, America si Romania    2004-11-04
  Neo-marxismul Europei    2004-11-01
 Top afisari / comentarii 
 Reporterii ZIUA scosi cu jandarmi si injuraturi dintr-o sectie de votare (162 afisari)
 A invins PSD+PUR (61 afisari)
 Regula in tara a fost neregula (45 afisari)
 Noua Sageata Albastra - De la 10 noiembrie si pe ruta Timisoara-Resita si retur! (37 afisari)
 Comunismul si coruptia distrug Romania (24 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.38577 sec.