Ziua Logo
  Nr. 3183 de sambata, 27 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
-- Dolarul in cadere libera
Dolarul a atins ieri un nou minim istoric, de 1,3329 unitati fata de euro, si cel mai scazut nivel din ultimii patru ani si jumatate fata de deviza japoneza, de 102,15 yeni, pe fondul informatiilor potrivit carora China a vandut o parte din activele externe exprimate in dolari, informeaza Reuters. Agentia China Business News a anuntat ca Guvernul chinez si-a redus detinerile de titluri de stat americane la 180 de miliarde de dolari. Comentariile ministrului japonez al Finantelor, Sadakazu Tanigaki, care a avertizat ca va lua masuri pentru a preveni miscarile bruste de pe piata de schimb valutar, au avut un efect limitat. Economistul sef al Bancii Angliei, Charles Bean, a declarat ca dolarul isi va continua panta descendenta. "Caderea dolarului poate fi oprita in momentul in care autoritatile nu se vor mai limita la interventiile verbale si vor interveni pe piata de schimb valutar. In acest moment, comentariile sunt ineficiente", a afirmat Hideaki Furumaya, analist la Trust and Custody Services Bank. In Romania, Banca Nationala a stabilit, ieri, un curs de referinta de 39.401 lei/euro, cu 17 lei mai scazut fata de sedinta precendenta, iar pentru moneda americana a calculat un curs de 29.813 lei/dolar, de asemenea, in scadere cu 54 de lei fata de ziua precedenta. (A.M.V.)
RATB de alegeri
Pentru maine, cu ocazia desfasurarii alegerilor parlamentare si prezidentiale, liniile de transport in comun vor functiona dupa programul unei zile de sambata, a anuntat RATB. Se vor suplimenta liniile cele mai aglomerate: 32, 41, 44, 62, 69, 96, 104, 117, 139, 178, 226,311,336 si 368. In plus, se va prelungi programul de lucru la schimbul II. Incepand de ieri se infiinteaza statia "Liceul I.L.Caragiale" (ambele sensuri), pentru liniile 131, 182, 301, 330, 331, 335. Statia este situata pe calea Dorobantilor intre Piata Dorobantilor si Sos. Stefan cel Mare. De asemenea, RATB anunta ca, incepand de ieri, linia 135 de autobuze isi reia traseul de baza, pe sensul Pipera, de la intersectia Bd. Dacia/str. Mihai Eminescu prin Str. Mihai Eminescu, str. Polona, apoi traseul actual. (M.S.)
CFR Calatori vinde actiuni
CFR Calatori va vinde societatilor comerciale Monalisa Investments si Kimytex Buzau actiunile detinute la unitatea de expeditii mesagerie, bagaje si valori banesti "CFR Mesagerie", respectiv la societatea de exploatare si transport auto "CFR Transauto", pentru o suma totala de circa 21 de miliarde de lei. Surse din Ministerul Transporturilor au declarat agentiei Mediafax ca pretul convenit cu SC Monalisa Investments SRL pentru actiunile "CFR Mesagerie" se ridica la 7,2 miliarde de lei, reprezentand 25.000 de lei pentru o actiune. Pentru "CFR Transauto", Kimytex Buzau va achita 14 miliarde de lei, reprezentand 13.724 de lei pentru o actiune. Cumparatorii sunt obligati ca, in termen de 30 de zile de la data transferului dreptului de proprietate, sa vanda asociatiei salariatilor din societatea respectiva un pachet de 10% din actiuni, la acelasi pret la care le-au obtinut. In contractul de vanzare-cumparare a actiunilor va fi stipulata o clauza prin care cumparatorii se obliga sa mentina obiectul principal de activitate a societatilor pentru o perioada de cinci ani. (C.P.)
Porti deschise la Tuborg
Fabrica Tuborg Romania va putea fi vizitata in data de 1 decembrie, cu ocazia evenimentului "Porti Deschise", informeaza un comunicat de presa. "Asa cum spune traditia, in dimineata zilei de 1 Decembrie, portile Tuborg Romania se deschid inca de la primele ore pentru a primi invitatii care aleg sa sarbatoreasca Ziua Nationala a Romaniei intr-o atmosfera aparte, cu muzica, concursuri, surprize si bere de calitate", se precizeaza in comunicat. In luna septembrie a acestui an, compania Tuborg Romania a primit o noua certificare a calitatii produselor sale. De asemenea, in urma raportului realizat de AEROQ, toate sortimentele de bere din portofoliul URBB, Tuborg, Tuborg Christmas Brew, Tuborg Royal Export, Carlsberg si Skol au primit certificate de produs, care atesta conformitatea lor cu normele de fabricatie din Danemarca si cu prevederile legislatiei autohtone. "Tuborg Romania a produs prima sticla de bere in 1998. De atunci si pana acum, volumul de vanzari a crescut de patru ori, iar capacitatea de productie a ajuns in acest an la 1,2 milioane hl de bere", a declarat Shachar Shaine, presedintele Tuborg Romania. Compania Tuborg detine pozitia de lider de piata in Romania pe segmentul de bere premium. (M.C.B.)
Siemens a lansat SL65
Siemens Communications a lansat modelul SL65, care dispune de camera VGA integrata, display color, video player si recorder, informeaza un comunicat al companiei. La fel ca si predecesorul sau SL55, SL65 are un mecanism de deschidere prin alunecare ce dezvaluie tastele numai atunci cand trebuie folosite si este disponibil in doua nuante de ivory si ebony. Potrivit comunicatului SL65, este un telefon cu un design exclusivist, ce a fost creat oferindu-se importanta detaliilor. In plus, camera VGA integrata, cu zoom initial 5x permite utilizatorilor sa inregistreze si apoi sa vizualizeze filme, la o rezolutie de 65.000 culori display TFT, sau sa le trimita prin MMS sau e-mail. Grupul Siemens Communications este unul dintre cei mai mari furnizori din industria mondiala a telecomunicatiilor. (M.C.B.)
A r h i v a
  Deficitul comercial explodeaza    3 comentarii
  George Cojocaru in conducerea UFI    
  RomTelecom "rebalanseaza" tarifele    
  Protest al soferilor valceni    
  Salariul mediu net a crescut cu 2%    
  SCRISOARE DESCHISA,    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Noi arestari in randul traficantilor din Deva (564 afisari)
 De la Zamolxis la Hristos (VI) (118 afisari)
 Iolanda Malamen in dialog cu Sumiya Haruya (98 afisari)
 Protest al soferilor valceni (95 afisari)
 ziua literara va recomanda (63 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01077 sec.