Ziua Logo
  Nr. 3183 de sambata, 27 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Se rupe Ucraina
-- Blocada la Guvern
Criza politica de la Kiev este pe ora ce trece mai tensionata, ieri inregistrandu-se in Ucraina primele incidente violente intre demonstrantii pro-democratie si politisti. La Kiev, manifestantii nemultumiti de fraudarea alegerilor prezidentiale blocasera ieri accesul catre Guvern si catre Presedintie. O mica parte din fortele de ordine subordonate Guvernului de la Kiev au trecut ieri de partea manifestantilor. Din nefericire, situatia sutelor de mii de demonstranti s-ar putea inrautati serios, deoarece cateva mii de mineri au ajuns ieri la Kiev pentru a "apara autoritatile de drept" care au falsificat flagrant rezultatul alegerilor de duminica. O eventuala decizie a autoritatilor pro-ruse de la Kiev de a ii asmuti pe mineri asupra sutelor de mii de "golani" din Piata Independentei ar putea fi intarziata insa de sosirea, ieri, la Kiev, a emisarului special al Uniunii Europene, Javier Solana.
Intre timp, Rusia este din ce in ce mai furioasa fata de initiativa Europei de a apara democratia din Ucraina. Prin mesajele transmise ieri, Kremlinul recunoaste, practic, faptul ca in prezent Rusia si Europa duc o batalie pentru Ucraina, fiecare parte incercand sa castige spatiul strategic reprezentat de aceasta tara in estul Europei. De altfel, populatia din estul Ucrainei, alcatuita din rusofoni care vad cu ochi buni apropierea tarii de Rusia, este gata sa declare autonomia acestei regiuni fata de restul Ucrainei, a dezvaluit Euronews. In marele oras estic Donetk, populat de ucraineni loiali premierului Viktor Ianukovici, care a fraudat alegerile, autoritatile au anuntat ca se pregatesc sa declare autonomia fata de restul tarii.
Cei peste 200.000 de demonstranti care protesteaza de cinci zile pe strazile din Kiev fata de falsificarea alegerilor prezidentiale din Ucraina in favoarea candidatului pro-rus Viktor Ianukovici au blocat, ieri dimineata, accesul catre Guvernul si Presedintia Ucrainei. Cateva zeci de mii de manifestanti au incercuit cladirea Guvernului, iar intrarea in cladire a fost blocata de catre demonstranti cu mai multe autobuze si microbuze, transmite Rompres. La cateva ore, premierul ucrainean, Viktor Ianukovici, care a fost declarat in mod artificial castigatorul scrutinului prezidential de duminica, nu a reusit sa intre in cladirea Guvernului. Simultan, alte mii de manifestanti au blocat accesul catre Presedintia Ucrainei, unde ar fi urmat sa soseasca seful statului, Leonid Kucima. Demonstrantii ucraineni au decis sa blocheze accesul la cele doua institutii, in urma apelului transmis joi noapte de unul din liderii Opozitiei democratice ucrainene, Iulia Timosenko. Aceasta, a transmis manifestantilor ca numai astfel de actiuni pot determina conducerea Ucrainei sa acorde victoria in alegeri adevaratului invingator, pro-europeanul Viktor Iuscenko, liderul Opozitiei democrate din Ucraina.
Politistii incep sa-l paraseasca pe Kucima
Cateva sute de cadeti din cadrul Politiei din Kiev au trecut ieri de partea manifestantilor pro-democratie. Astfel, in primele randuri ale demonstrantilor puteau fi vazuti ieri sute de politisti tineri, barbati si femei, care au fost aplaudati de sutele de mii de manifestanti, atunci cand li s-au alaturat.
De asemenea, in orasul vestic Lvov, aproximativ 300 de politisti ucraineni s-au alaturat demonstrantilor. "Vom executa ordinele presedintelui poporului, Viktor Iuscenko (liderul Opozitiei - n. red.)", a declarat Mihailo Ceapla, adjunctul sefului Politiei rutiere regionale. Politistii se vor asigura ca autocarele care transporta manifestanti la Kiev nu vor fi oprite de colegii lor, a adaugat el.
Focuri de arma asupra manifestantilor
Desi fortele de ordine ucrainene - aflate in numar de cateva mii in fata Presedintiei si a Guvernului - nu au intervenit in forta impotriva manifestantilor. Cu toate acestea, in orasul Cernihiv, aflat la aproximativ 130 de kilometri nord de Kiev, politistii aflati in fata demonstrantilor au lansat numeroase tiruri de arme automate pe deasupra capetelor protestatarilor. O multime de mai multe mii de demonstranti pro-Iuscenko a incercat sa intre cu forta in cladirea Consiliului Local din Cernihiv, moment in care fortele de ordine care pazeau cladirea au tras deasupra capetelor demonstrantilor si au lansat gaze lacrimogene asupra acestora.
Televiziunile trec de partea demonstrantilor
Jurnalistii de la postul oficial de televiziune al Ucrainei, UT1, au transmis ieri ca se alatura Opozitiei democratice, transmite BBC. "Nu vom mai minti de acum incolo. Suntem satui sa tot spunem minciunile Guvernului", au transmis ziaristii care lucreaza la postul oficial ucrainean. De asemenea, ziaristii de la postul de televiziune pro-guvernamental "1 + 1" - canal TV care se afla in acelasi trust cu PRO-TV - au transmis si ei, cu cateva ore inainte, ca nu vor mai face jocul autoritatilor de la Kiev.
Minerii, gata de atac in Kiev
In timp ce peste 200.000 de oameni cereau ieri la Kiev recunoasterea de catre autoritati a victoriei lui Viktor Iuscenko, autoritatile ucrainene au pregatit o contra-manifestatie puternica. Astfel, o multime de aproximativ 20.000 - 50.000 de sustinatori pro-Ianukovici se aflau ieri si ei pe strazile Capitalei Ucrainei. Printre acestia se aflau si mai multe mii de mineri, a dezvaluit BBC. Grupuri numeroase de mineri ucraineni, cu castile pe cap, erau prezentati ieri de Euronews in apropierea unei gari din Kiev. De remarcat ca printre grupurile numeroase de mineri puteau sa fie vazuti numerosi politisti ucraineni, care pareau sa se inteleaga foarte bine cu minerii. Ieri seara nu se cunostea inca daca minerii prezenti in Kiev erau temutii mineri din Donetk (estul Ucrainei), acestia amenintand cu doua zile in urma ca sunt dispusi sa vina in capitala pentru a "restabili ordinea" si pentru a garanta instalarea premierului pro-rus Viktor Ianukovici in functia de presedinte al Ucrainei.
Javier Solana, misiune de urgenta
Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa, Javier Solana, a sosit ieri la Kiev in incercarea de a gasi o solutie pasnica la criza politica din Ucraina. Lui i s-au alaturat presedintele Ucrainei, Alexandr Kwasniewski, si cel al Lituaniei, Valdas Adamkus, ei urmand sa se intalneasca ieri seara atat cu Viktor Iuscenko, cat si cu Viktor Ianukovici si cu presedintele Leonid Kucima. Liderul Opozitiei, Viktor Iuscenko, a refuzat ieri sa se intalneasca cu Viktor Ianukovici, insa exista posibilitatea unei intalniri Iuscenko-Kucima. De asemenea, astazi ar urma sa aiba loc la Kiev o sedinta speciala a Parlamentului ucrainean in care sa fie analizata situatia de criza profunda in care se afla Ucraina.
Ucraina in fata fragmentarii
In timpul ultimelor cinci zile, in partea de vest a Ucrainei au avut loc numeroase manifestatii in favoarea candidatului pro-european la Presedintia tarii, Viktor Iuscenko, in timp ce in partea de est a tarii, populata de rusofoni, au avut loc manifestatii de sprijinire a candidatului pro-moscovit, Viktor Ianukovici. Chiar ieri, mii de ucraineni au manifestat la Donetk in sprijinul lui Ianukovici. Ieri existau informatii prezentate de Euronews, potrivit carora locuitorii Donetkului intentioneza sa declare autonomia acestei regiuni fata de restul Ucrainei. Astfel, deputatii din estul Ucrainei au avertizat ca vor depune toate eforturile pentru organizarea unui referendum privind formarea unei republici autonome in cazul in care rezultatele alegerilor prezidentiale vor fi anulate, iar liderul Opozitiei democratice, Viktor Iuscenko, va fi declarat presedinte, transmite Reuters. Deputatii din Donetk sustin ca in acest caz vor forma o republica autonoma, impreuna cu regiunea Crimeea, care se bucura deja de puteri sporite comparativ cu celelalte 26 de regiuni ale Ucrainei. "Daca protestatarii nu elibereaza strazile Kievului pana la inceputul saptamanii viitoare, va trebui, intr-o maniera constitutionala, sa organizam un referendum prin care sa determinam viitorul acestei regiuni", a declarat ieri primarul orasului Donetk, Aleksandr Lukiancienko. "Noi putem trai fara cealalta jumatate a tarii (regiunea de vest, sustinatoare a lui Viktor Iuscenko, n.red.), dar ei pot trai fara noi?", s-a intrebat retoric oficialul citat.
Rusia s-a maniat pe Europa
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a exprimat ieri nemultumirea Rusiei fata de ceea ce el a numit incercarea "unor state" de a "trasa noi linii de despartire a Europei, pentru a situa Ucraina in tabara occidentala". "Tentativa unor state occidentale de a scoate situatia din Ucraina in afara legalitatii provoaca ingrijorare, mai ales cand o serie de Capitale europene anunta ca nu vor accepta rezultatul alegerilor si ca Ucraina trebuie sa se alature Occidentului", a avertizat ministrul de Externe al Rusiei, citat de Rompres. El a tinut sa mentioneze ca, geografic, Ucraina se afla aproape de Occident, dar totodata si aproape de Rusia. "Poporul ucrainean este cel care trebuie sa decida alaturi de cine trebuie sa se afle Ucraina, iar astfel de declaratii ne fac sa credem ca cineva doreste cu adevarat sa traseze noi linii de impartire a Europei", a adaugat seful diplomatiei ruse.
Statele occidentale, inclusiv SUA si tarile membre ale Uniunii Europene, au confirmat zilele trecute ca procesul electoral din Ucraina a fost fraudat si si-au exprimat sprijinul pentru Opozitia pro-europeana condusa de Viktor Iuscenko.
NATO respinge rezultatul alegerilor
Dupa Statele Unite, si Alianta Nord-Atlantica a respins ieri rezultatele oficiale ale alegerilor din Ucraina, NATO cerand modificarea acestora, transmite Romanian Global News. "Rezultatele alegerilor trebuie neaparat revizuite", a declarat secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer. "NATO are dreptul sa critice situatia din Ucraina din simplul motiv ca are un plan de actiuni si un plan anual special cu aceasta tara, iar in aceste planuri se vorbeste clar despre valorile care sunt importante pentru parteneriatul nostru: alegeri libere si oneste, democratie si suprematia legii", a explicat secretarul-general al NATO.
La randul lui, secretarul de Stat al SUA, Colin Powell, a declarat miercuri ca "inca nu este prea tarziu pentru autoritatile ucrainene sa gaseasca o solutie" pentru rezolvarea crizei, informeaza Ambasada SUA la Bucuresti.
George COMAN 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Lu' TL   de paraipan
Ce e cu Walesa?   de bampirul
Oleaca de lectura particolera   de Mache
Se rupe Ucraina, se rupe Ucraina, mi se rupe ca se rupe !   de ionion
A r h i v a
  Romania sta cu ochii pe criza din Ucraina    4 comentarii
  Stenogramele lui Ianukovici confirma furtul alegerilor    1 comentariu
  Solidaritate internationala pentru manifestantii ucraineni    1 comentariu
  Schimbare la varful statelor-majore din CSI    
  Romania, baza logistica in vizorul retelelor mafiote    2 comentarii
  Fraudarea alegerilor, o certitudine pentru D.A.    178 comentarii
  Jaful de la referendum    2 comentarii
  Campanie cu pumnul    1 comentariu
  Cum votam duminica    10 comentarii
  Bucurestenii chemati la vot    
  Editura ZIUA lanseaza o carte care va face valuri in tara si peste hotare    3 comentarii
  Societatea civila cere anchetarea lui Florin Georgescu    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Noi arestari in randul traficantilor din Deva (564 afisari)
 De la Zamolxis la Hristos (VI) (118 afisari)
 Iolanda Malamen in dialog cu Sumiya Haruya (98 afisari)
 Protest al soferilor valceni (95 afisari)
 ziua literara va recomanda (63 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01861 sec.