Ziua Logo
  Nr. 3183 de sambata, 27 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Stenogramele partidului
Serban ORESCU 
De n-ar fi identitatea stilistica intre stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente a PSD aparute in ziare ai putea spune ca ele sunt - vorba domnului Adrian Nastase - niste "facaturi". Ca nu-i vorba de contrafaceri a spus-o insa chiar domnul Ion Iliescu cand l-a acuzat de fapt pe fostul secretar general al PSD, Cozmin Gusa. Pe de alta parte cei cativa protagonisti ai discutiilor - domnii Adrian Nastase si Miron Mitrea, mai ales, folosesc un inimitabil limbaj, smecheresc si mafiot. Asupra acestui limbaj as vrea sa ma opresc cu riscul de a incalca confidentialitatea discutiilor.
Iata cum se exprima de pilda domnul Adrian Nastase, prim ministru al Romaniei, intr-o sedinta a Delegatiei Permanente a PSD pe marginea atragerii tinerilor in partid: "Nu doar promitem, nu doar o frecam in discursurile pentru tineri, le promitem case si bani si femei si, uite, chiar am facut, i-am adus in sistem acestia sunt o parte din cei care sunt in administratie. Vrem sa facem sa fie si mai multi."
Nevoia de a crea o asociatie satelit a agricultorilor care sa sprijine PSD-ul este tratata de domnul Nastase cu nonsalanta: "Nu cred ca e problema sa facem un statut, sa-i punem intr-o sala si sa facem o liga a fermierilor"...
Interesant este si modul in care primul ministru isi propunea sa scape momentan de balastul unor "baroni" locali - cu intentia de a-i recupera intr-un viitor apropiat: "Trebuie sa avem curajul sa ii spunem si lui Bebe Ivanovici si altora mai baieti va iubim, sunteti de-ai nostri, va mangaiem pe crestet, stati o tara pe margine si mai vedem dupa aceea".
Acelasi stil si pentru descrierea relatiilor externe. Despre bulgari, ceva mai avansati in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, domnul Nastase are o explicatie... "Bulgarii si-au dat jos panatalonii si accepta absolut orice, cu conditia sa fie gata la sfarsitul lui iulie"...
Maestru de stil este si domnul Miron Mitrea, ministrul transporturilor... Dumnealui a avut ceva de spus in contractul unei autostrazi incheiat fara licitatie cu firma Bechtel. "Cei de la FMI au ramas masca cand au aflat ca noi nu am semnat definitiv contractul... Va spun ca aici - sa ramana intre noi - a fost o capcana" dupa care domnul Mitrea arata dedesubturile contractului: "Cand au vazut ca este gata semnat contractul au spus: domnule trebuie sa facem licitatie".
Miron Mitrea ii face si sugestii sefului sau cum sa castige alegerile: "singurul lucru care poate sa atraga atentia populatiei este televiziunea nationala, prezentandu-l pe actualul prim ministru in discutie cu oameni simpli..."
N-a fost uitat nici fostul presedinte Emil Constantinescu: "Trebuie sa-l folosim pe Constantinescu - spunea domnul Adrian Nastase - pe post de perete in antrenamentul de tenis".
Inutil sa spunem, domnul Nastase este si un bun jucator de tenis, chiar daca nu la fel ca omonimul sau Ilie...
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Asteptari mai mari de la EUROPA LIBERA !   de gabigabi
"Minuni le-au iesit din gura" in timpul sedintei de guvern-maidan!   de Marin Marian Gheorghe
A r h i v a
  Duminica ochilor deschisi    21 comentarii
  Rosu si negru    6 comentarii
  Cutremur in Ucraina    10 comentarii
  Noi, ploiestenii...    5 comentarii
  La judecata zilei    15 comentarii
  Este optiunea pentru PSD o optiune pro-Vadim?    2004-11-25
  Doua scenarii    2004-11-23
  Elitele de prada    2004-11-20
  Depolitizarea institutiilor - conditie de baza a democratiei    2004-11-17
  Candidatii la Presedintie si restituirea imobilelor    2004-11-13
 Top afisari / comentarii 
 Noi arestari in randul traficantilor din Deva (564 afisari)
 De la Zamolxis la Hristos (VI) (118 afisari)
 Iolanda Malamen in dialog cu Sumiya Haruya (98 afisari)
 Protest al soferilor valceni (95 afisari)
 ziua literara va recomanda (63 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.37038 sec.