Ziua Logo
  Nr. 3183 de sambata, 27 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cutremur in Ucraina
Victor RONCEA 
Momentul deznodamantului se apropie in Ucraina. Minerii, "oamenii de bine", "aparatorii democratiei" sunt gata in orice moment sa loveasca in "huliganii" si "golanii" din Piata Independentei de la Kiev. Nu lipsesc nici vestitii "turisti" rusi veniti la bai, in pragul iernii. Democratia Rusiei se va impune cu pumnul, asa cum ii sta bine unei mari puteri.
Scenariile evolutiei situatiei sunt din cele mai variate, venite din toate punctele cardinale. Geopolitic, pentru Romania toate aceste planuri sunt imbucuratoare, daca vrem sa fim cinici. In acelasi timp insa, nici unul nu ne este, de fapt, de bun augur. Astazi, poate prea tarziu, Occidentul intelege ca a gresit, incurajand Rusia in speranta unei democratizari reale. Frontierele spatiului rus si ale Europei civilizate, in acelasi timp, degeaba au semnalat continuu. Rusia lui Putin, dispusa sa iasa la bataie frontal cu Occidentul, ii da acum o lectie, poate binemeritata.
Sa luam pe rand scenariile prezentate de analisti occidentali:
1. Iuscenko demareaza greva generala, blocand traficul si paralizand fabricile si majoritatea punctelor industriale din vestul tarii. In urma presiunii mari a diplomatiilor occidentale, scrutinul este anulat si se organizeaza un nou tur al alegerilor prezidentiale. Nerealist.
2. Tabara lui Iuscenko demareaza greva generala, dar regiunile puternic industrializate din estul tarii continua sa lucreze in regim normal si greva esueaza. Demonstrantii pro-Iuscenko se risipesc. Viktor Ianukovici este instalat presedinte. Putin posibil.
3. Aflandu-se in fata unei greve generale, autoritatile trimit fortele de ordine sa ii disperseze pe demonstranti (posibil pe timp de noapte). Dupa violente, Opozitia se retrage si Ianukovici este instalat presedinte. Opozitia nu se va retrage.
4. Presiuni diplomatice puternice asupra Ucrainei. Presedintele inca in functie, Leonid Kucima, declara stare de urgenta in Ucraina si isi pastreaza mandatul, declarand ca va ramane presedinte, ca garant al respectarii Constitutiei. Degeaba.
5. Fortele de securitate ucrainene ii ataca pe demonstranti. Regiunea de vest a Ucrainei, pro-Iuscenko, dar si unele regiuni centrale, isi declara autonomia. Izbucneste razboiul civil in Ucraina, intre estul pro-rus si vestul pro-european, iar Rusia se afla pe pozitii total opuse fata de Europa Occidentala.
Ruperea Ucrainei in doua. Considerat de noi drept cel mai probabil scenariu, acesta se va realiza numai in contextul in care miscarea de la Kiev, care se afla la momentul fenomenului Piata Universitatii 1990, de la Bucuresti, va evolua spre consolidarea celei care a realizat puciul de la Moscova. Aceasta inseamna, in primul rand, sprijinul serviciilor secrete, al trupelor Ministerului de Interne si ale Armatei. Sau, cel putin, a unei parti a acestora. Ceea ce se intampla deja. Semnalul a fost dat de serviciul de informatii externe al Ucrainei: zeci de diplomati ucraineni din tarile lumii s-au alaturat manifestantilor condusi de Viktor Iuscenko si Iulia Timosenco, practic noii puteri a unei Ucraine pro-democratice. Riscul este enorm dar profesionistii diplomatiei si informatiilor l-au luat, evident, in calcul. La scurt timp, baieti de la SBU, securitatea, au pus la dispozitia Opozitiei casete cu inregistrari ale convorbirilor staff-ului lui Viktor Ianukovici, in timp ce actionau la fraudarea alegerilor. Primite si de ZIUA, publicam in premiera pentru opinia publica romaneasca extrase din aceste stenograme venite din lumea informatiilor secrete.
In mod cert, securistii ucraineni, nationalisti prin definitie, deci anti-rusi, se vor alatura actualei Opozitii. Iuscenko este sustinut, trebuie sa subliniem, de grupari nationaliste si ultra-nationaliste care, dupa cum ne semnaleaza si colegi de la BBC, nu au ezitat sa arda steaguri romanesti in mijlocul comunitatilor de romani aflate in Ucraina.
De ieri, tineri din trupele de Politiei s-au alaturat manifestantilor, iesind pe scena din Piata Independentei. Cu o zi in urma, un sobor impozant de preoti sustinea o slujba pentru victorie. Mai ramane Armata.
Ca intotdeauna in fostele tari sovietizate, armata a fost bine infiltrata de elemente rusesti sau pro-rusesti. Cei 13 ani de independenta nu credem ca au fost suficienti pentru curatirea fortelor armate. Actiunea acesteia va fi cea hotaratoare in conflictul deschis in Ucraina.
Predictiile noastre tind asadar spre ipoteza ca Ucraina se va rupe: sud-estul rus si nord-vestul nationalist (nu neaparat european dupa cum vehiculeaza media internationale). Varianta aceasta va favoriza si Rusia, oricat de surprinzatoare poate parea afirmatia. Rusia nu are nevoie de o viitoare Ucraina puternica, in conditiile in care nu poate recrea URSS prin intermediul unei Uniuni cu Belarus si Ucraina. Bucata sud-estica, cea care va reprezenta puterea rusa si filo-rusa, aflata la Marea Neagra, va constitui totodata o zona gri - buffer zone - menita sa apere Rusia de avansul NATO. Cu capitala la Donetk, epicentrul clanurilor mafiote pro-Ianukovici, (in cazul in care Putin nu va castiga Kievul) Ucraina filo-rusa se va militariza rapid, fara sa mai tina cont de nici o cerinta a comunitatii europene. Ucraina nord-vestica, ajutata de Polonia, va intra repede prin curtile NATO si UE.
Puterile occidentale, care se opun frontal consolidarii Rusiei, mizeaza pe fortele nationaliste. Sa vedem cum vor reusi sa le tina sub control. Si sa vedem daca Occidentul va reusi sa inteleaga ce inseamna dezinformare strategica ruseasca, inclusiv in ce il priveste pe candidatul Opozitiei, Viktor Iuscenko.
Oricum va fi, cu o singura Ucraina, sau cu ea rupta-n doua (sau poate chiar in trei) romanilor ramasi in afara tarii, in urma raptului URSS, le va fi la fel de rau. Problemele dintre Romania si Ucraina vor ramane aceleasi. Acum sa vedem diplomatia romaneasca la atac, pentru aparare.
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Plutonierului Putin nu-i convine hotarirea Parlamentului Ucrainei !   de ionion
Ucraina va fi un taur greu de domolit sub conducerea Kremlinului de Vest- Bruxelul !   de ionion
Doar o remarca   de mteddy
Sublocotenentul Putin a produs cutremurul in Ucraina si   de ionion
Regiunea LVOV, Bucovina, Subcarpatia intotdeauna au fost cu Europa!   de ionion
Cutremur in Ucraina   de MAN
Nea Lucescule, io zic sa vii repede, fie la Nationala, fie la Tractoru' Brasov....   de motanul incaltat
Cum adica, partea Ucrainei cu capitala la Donetzk, "va face si va desface" ?! Pai... nu e Lucescu acolo ??   de motanul incaltat
Romania va avea, economic, de suferit   de D. D.
Cutremurator scenariu si realist   de Pilula amara
A r h i v a
  Duminica ochilor deschisi    21 comentarii
  Rosu si negru    6 comentarii
  Noi, ploiestenii...    5 comentarii
  Stenogramele partidului    2 comentarii
  La judecata zilei    15 comentarii
  Proslavirea totalitarismului comunist    2004-11-15
  Nevoia unei drepte reale    2004-11-10
  Alegerile, America si Romania    2004-11-04
  Neo-marxismul Europei    2004-11-01
  Romania si refacerea URSS, Bush si Putin    2004-10-25
 Top afisari / comentarii 
 Noi arestari in randul traficantilor din Deva (564 afisari)
 De la Zamolxis la Hristos (VI) (118 afisari)
 Iolanda Malamen in dialog cu Sumiya Haruya (98 afisari)
 Protest al soferilor valceni (95 afisari)
 ziua literara va recomanda (63 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.36623 sec.