Ziua Logo
  Nr. 3183 de sambata, 27 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare
Spionul care a inviat din morti
-- Omul care a pacalit ETA
Considerat mort de mai bine de cinci ani, protagonistul unuia dintre cele mai mari scandaluri din istoria contemporana a Spaniei revine spectaculos in actualitate, dupa ce a fost identificat, viu si nevatamat, intr-o localitate din sudul Frantei. Francisco Paesa (alias "Paco", alias "El Zorro") a dus, timp de mai bine de doua decenii, o existenta pe cat de primejdioasa, pe atat de profitabila. Spion, traficant de arme si escroc, a facut afaceri cu gruparea terorista ETA, a spalat bani pentru un demnitar corupt si, in cele din urma, i-a tradat pe toti pentru bani. Nici acum nu se stie inca limpede cate dintre actiunile sale au facut parte dintr-o strategie operativa, dictata de superiori, si cate au fost initiative personale. Cert este ca, in 1998, autoritatile spaniole au fost notificate cu privire la moartea lui Francisco Paesa, decedat (si incinerat) in Thailanda, in urma unui infarct miocardic. Ferparul sau a fost publicat in principalele ziare spaniole. Afacerea parea definitiv incheiata, iar dosarele penale impotriva lui Paesa au fost clasate. Inamicii lui Paesa nu s-au lasat, insa, asa de usor pacaliti. Dupa o investigatie care a durat aproape un an, o agentie de detectivi particulari a reusit sa dea de urma fostului spion. Acesta locuieste in Luxemburg, unde isi au birourile si cele doua firme ale sale. Se legitimeaza cu un pasaport argentinian, autentic, desi identitatea utilizata este falsa. Potrivit cotidianului "El Mundo", autoritatile de la Madrid vor cere extradarea lui Paesa. Povestea lui este, se pare, departe de final.
Prima mare operatiune in care a fost implicat Francisco Paesa a avut loc in anul 1986. Lucrand ca agent acoperit pentru serviciul de informatii al Ministerului spaniol de Interne, Paesa poza in traficant de arme. A intrat astfel in contact cu gruparea terorista basca ETA. Liderii separatisti s-au aratat foarte interesati de oferta lui Paesa. Au cumparat de la el un intreg transport de rachete de tip "Stinger". Rachetele au fost livrate corect si la timp. Atata doar ca toate aveau atasate mici emitatoare radio, care au permis imediat localizarea cumparatorilor. Si nu doar a intermediarilor care se ocupasera de tranzactie, ci a destinatarilor finali ai transportului. Operatiunea a fost un mare succes, soldat cu arestarea mai multor militanti ETA.
Traficul de arme, mai mult decat o fatada
Francisco Paesa nu a renuntat niciodata la activitatile sale din domeniul comertului cu armament. Dintr-o "legenda" utila in munca informativa, acestea se transformasera intr-o afacere cat se poate de lucrativa. Tolerata, se pare, de autoritati. Marile succese in acest domeniu le-a inregistrat, insa, dupa 1990, dupa caderea Cortinei de fier si dizolvarea Uniunii Sovietice. Multe dintre republicile care se desprinsesera din fosta URSS, aflate in pragul colapsului economic, erau bucuroase sa mai scoata un ban vanzandu-si pe preturi modice arsenalul din timpul razboiului rece. Paesa a castigat bani frumosi cumparand arme si munitii din fosta URSS si vanzandu-le, contra unor comisioane substantiale, in terte tari.
Coruptie si tradare la "Garda civila"
La inceputul anilor '90, Francisco Paesa se bucura de protectii puternice la Madrid. El devenise omul de incredere al lui Luis Roldan, seful "Garzii civile" spaniole. Si nu era vorba despre o simpla simpatie, ci despre o colaborare extrem de fructuoasa, desi mult in afara legalitatii. Luis Roldan acumulase, prin mijloace ilicite, o avere estimata la peste 10 milioane de euro. Paesa primise sarcina sa spele acesti bani, transferandu-i prin diverse conturi din strainatate. Matrapazlacurile comandantului "Garzii civile" atrasesera insa atentia autoritatilor. In 1995, Roldan a fost nevoit sa fuga din tara, pentru a evita un proces. Conta pe bunul sau prieten sa-i transfere restul de bani. Paesa s-a aratat foarte indatoritor. El s-a ocupat personal de organizarea fugii, alegand cel mai potrivit itinerar. O mare parte din fondurile lui Roldan le-a transferat insa pe numele sau. Apoi l-a contactat pe ministrul Justitiei, Juan Alberto Belloch, si i-a propus sa i-l "predea" pe fugar. Desigur, nu degeaba. Contra unei "bonificatii" de 300 de milioane de pesetas (1,8 milioane de euro). Propunerea i-a fost acceptata. Luis Roldan a fost arestat in Laos si extradat. Justitia spaniola l-a condamnat la 31 de ani de inchisoare. Recent, sentinta a fost redusa, Roldan urmand sa fie pus in libertate la sfarsitul acestei saptamani, dupa numai 9 ani de detentie.
Moarte la Bangkok
Dupa cum era de asteptat, dupa afacerea Roldan, Francisco Paesa a evitat Spania, preferand sa-si petreaca cea mai mare parte a timpului in strainatate. Avea prea multi dusmani si era si anchetat in mai multe dosare penale. Apoi, in 1998, familia Paesa anunta ca Francisco a murit subit, rapus de o criza de inima, in timp ce se afla la Bangkok. Nimeni nu vede cadavrul, care chipurile fusese incinerat. Este insa adus un certificat de deces intocmit ca la carte. Autoritatile nu se arata suspicioase. Totusi, familia isi intensifica eforturile de convingere. Publica ferpare in principalele ziare spaniole, ba, mai mult, platesc acatiste si slujbe de pomenire pentru "sufletul mortului" la mai multe biserici si manastiri. Din punctul de vedere al oficialitatilor, cazul era inchis. A intervenit insa "initiativa privata".
Un om de afaceri care a dorit sa-si pastreze anonimatul a angajat o firma de detectivi particulari care a reusit, dupa 11 luni de investigatii, sa dea de urma lui Paesa. Potrivit cotidianului "El Mundo", firma "Metodo 3" primise sarcina de a culege informatii despre o anume Beatriz Garcia, care le inselase clientul intr-o afacere estimata la 20 de milioane de euro. Beatriz Garcia s-a dovedit a fi nepoata lui Francisco Paesa (fiica surorii lui) si o veche complice a acestuia. In 1995, Beatriz fusese cea care tranferase milioanele lui Roldan, prin AresBank din Madrid, catre Singapore, de unde le faramitase in zeci de conturi deschise in diferite tari asiatice.
Porniti pe urmele unei escroace, detectivii de la "Metodo 3" l-au descoperit pe Francisco Paesa.
Viata unui fugar de lux
Francisco Paesa nu numai ca traieste, dar traieste pe picior mare. Locuieste in capitala Luxemburgului desi se legitimeaza cu un pasaport argentinian. Documentul este autentic, identitatea este falsa. Fostul spion se prezinta acum sub numele de Francisco Pando Sanchez. A reusit sa se si "intinereasca" in acte. Potrivit pasaportului, are 54 de ani, in loc de 68, varsta sa reala. Amanunt folositor, avand in vedere ca are o prietena care i-ar putea fi cu usurinta fiica.
Fostul spion detine doua firme: "Luxembourg Balloon Company" si "First Target SA". Prin una dintre ele a reusit nepotica Beatriz sa-l escrocheze cu 20 de milioane de euro pe omul de afaceri care i-a angajat pe detectivi. Potrivit cotidianului "El Mundo", in ultimii ani afacerile clanului Paesa s-au orientat in special catre Orientul Mijlociu.
Cand a fost reperat de detectivii de la "Metodo 3", fostul spion nu avea nimic din atitudinea unui fugar. Nu se retrasese pe o insula tropicala sa-si consume tihnit bogatiile la adapost de privirile curiosilor, ci, din contra, era extrem de activ in afaceri, penduland intre Luxemburg si Franta. S-ar parea ca nu renuntase nici macar la ideea de a reveni odata in Spania natala, de vreme ce, in iunie 2002, nepoata sa a avut grija sa rascumpere, sub o identitate falsa, fostul sau castel de la Las Rosas. Imprevizibilul "Paco" ar putea sa mai aiba inca un as in maneca.
Miruna MUNTEANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
TINE-O ASA CUMATRA, C-O TII BINE>......................   de Mos Grigore
A r h i v a
  Epurari politice la CIA?    1 comentariu
  UrmeazA Iranul!    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Noi arestari in randul traficantilor din Deva (564 afisari)
 De la Zamolxis la Hristos (VI) (118 afisari)
 Iolanda Malamen in dialog cu Sumiya Haruya (98 afisari)
 Protest al soferilor valceni (95 afisari)
 ziua literara va recomanda (63 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01207 sec.