Ziua Logo
  Nr. 3181 de joi, 25 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Moscovici a anulat cadoul lui Verheugen pentru PSD
-- "Nu este un cec in alb"
Romania trebuie sa continue combaterea coruptiei, reforma justitiei si sa garanteze libertatea de exprimare. Aceasta este concluzia proiectului de rezolutie al noului raportor al Parlamentului European pentru Romania, social-democratul Pierre Moscovici, dezbatut de Comisia de politica externa a PE. Moscovici si-a declarat si sustinerea fata de respectarea calendarului de aderare a Romaniei la UE, impreuna cu Bulgaria, in 2007. La randul sau, presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, cel mai reprezentativ grup parlamentar din Legislativul european, a declarat la Bucuresti ca data incheierii negocierilor de aderare a Romaniei ar putea fi amanata cu "trei, patru luni". In acest interval, Romania ar trebui sa rezolve problemele legate de functionarea statului de drept - inclusiv lupta impotriva coruptiei - si sa garanteze "pluralismul" media. El a fost indignat de absenta televiziunilor - inclusiv a celei publice - de la evenimentele care au marcat vizita sa in Romania, avertizand ca ar putea sustine o interpelare in Parlamentul European pe aceasta tema. Comisarul pentru extindere, Günther Verheugen, preconizase o incheiere a negocierilor pe 24 noiembrie, cu doar patru zile inainte de alegeri, decizie interpretata de opozitie - dar si de unii euro-parlamentari - ca un ultim cadou dat PSD. Moscovici si parlamentarii din Comisia de politica externa au anuntat ieri ca negocierile de aderare ar putea fi incheiate pe 17 decembrie. Problemele legate de coruptie si piedicile in calea libertatii de exprimare sunt mentionate si in ultimul raport de tara al UE.
Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European (PE) a dezbatut ieri proiectul de rezolutie al lui Pierre Moscovici, raportor al PE pentru Romania, autorul mentionand in prezentarea sa progresele facute de tara noastra, dar si neimplinirile, informeaza Mediafax.
Moscovici le-a vorbit colegilor din Comisia de politica externa despre masurile pe care trebuie sa le ia autoritatile romane, in continuare, in domeniul asigurarii libertatii presei, reforma justitiei, combaterea coruptiei si nivelul prea mare al saraciei, relateaza surse diplomatice romane, preluate de sursa citata.
"Parlamentul (European - n.red.) este constient in acelasi timp de unele neajunsuri, care ingreuneaza - coruptia, sistemul judiciar", a declarat el preluat de Radio Romania Actualitati si RADOR. "Munca trebuie insa continuata si in domeniul libertatii de exprimare. Parlamentul European, cred, va da avizul sau pozitiv pentru aderarea in 2007. Estimez ca eforturile facute de autoritatile romane, de poporul roman, de Guvern, de Romania trebuie recompensate. Este o vointa politica pe care o impartasim, dar, atentie, acest lucru nu reprezinta un cec in alb, nu este o unda verde neconditionata", a subliniat oficialul european, potrivit surselor citate.
Raport suplimentar de monitorizare
Pierre Moscovici a afirmat, citat de Mediafax, ca sprijina calendarul stabilit de Comisia Europeana si Consiliul European (incheierea negocierilor de aderare in 2004, semnarea Tratatului de aderare in 2005 si integrarea propriu-zisa in 1 ianuarie 2007) si ca Romania va fi in continuare atent monitorizata. El a propus ca in afara raportului pe care il va elabora la inceputul anului viitor pentru acordarea avizului asupra Tratatului de aderare, sa mai redacteze inca un raport despre implementarea angajamentelor Romaniei. In ceea ce priveste amendamentele, Moscovici considera ca multe dintre ele sunt constructive, in special cele ale fostului raportor al Parlamentului European pentru Romania, Emma Nicholson, si le va sprijini, dar s-a pronuntat impotriva amendamentelor care pun sub semnul intrebarii calendarul aderarii sau cele care propun decuplarea de Bulgaria.
Olandezii raman ingrijorati
Coordonatorul de politica externa al Grupului Verzilor, olandezul Joost Lagendijk, s-a aratat neincrezator in capacitatea Romaniei de a finaliza negocierile in acest an, din cauza problemelor legate de libertatea de expresie si coruptia la nivel inalt. El a declarat ca nu se impotriveste aderarii Romaniei la UE, dar ca reprezentantii UE trebuie la fel de critici la adresa Romaniei, ca si in cazul celorlalte state candidate. Olanda detine in prezent presedintia in exercitiu a Uniunii, si recent, mai multi euro-parlamentari din aceasta tara au propus amanarea intrarii Romaniei in Uniune, si chiar decuplarea de Bulgaria.
Directorul pentru extindere al Comisiei Europene, Mathias Ruete, a precizat, potrivit Mediafax, ca Romania a facut progrese deosebite in ultima perioada, unele la care nici Comisia nu se astepta. Presedintele Comisiei de Afaceri Externe, Elmar Brok, a anuntat calendarul pentru anul viitor legat de finalizarea procesului de negociere cu Romania si Bulgaria. Astfel, in ianuarie 2005 va avea loc prima dezbatere asupra Romaniei si Bulgariei pentru elaborarea noilor rapoarte si pregatirea avizului PE, in aprilie 2005 va fi acordat "avizul conform" pentru semnarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, iar in 9 mai 2005 (ziua Europei) va avea loc semnarea Tratatului de aderare.
Bucurestii promit un nou plan de actiune
Ministrul delegat pentru negocierile de aderare a Romaniei la UE, Vasile Puscas, sustine, intr-un comunicat remis redactiei ca dezbaterea proiectului de raport al Parlamentului European privind evolutiile Romaniei pe calea aderarii si a amendamentelor aduse de europarlamentari reprezinta un moment politic important pentru finalizarea negocierilor de aderare. Pe de o parte, proiectul de raport sustine calendarul de negociere propus de Consiliile Europene din iunie 2003, decembrie 2003 si iunie 2004 si, pe de alta parte, furnizeaza un cadru de referinta foarte util Romaniei pentru "ajustarea acelor aspecte care au mai ramas de rezolvat", mai afirma oficialul roman.
Guvernul va analiza atent aspectele semnalate de raport, ca si de amendamentele inscrise, iar autoritatile romane sunt pregatite sa isi asume concluziile finale ale acestui raport, mai precizeaza Puscas.
El adauga ca Executivul de la Bucuresti a elaborat, dupa ultimul raport de tara al Comisiei Europene, un Plan de masuri prioritare pentru integrare europeana, in perioada noiembrie 2004 - decembrie 2005, pe care il va urma, in continuare, cu ajustarile care decurg din concluziile raportului Moscovici.
"Amanare de trei, patru luni"
Presedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a declarat ieri la Bucuresti ca data incheierii negocierilor de aderare a Romaniei la UE ar putea fi amanata cu "trei, patru luni" si si-a afirmat sprijinul pentru primirea noastra in Uniune in 2007. "Speram ca autoritatile romane sa constientizeze nevoia implementarii reformelor", a apreciat el in cadrul unei discutii pe teme legate de integrarea europeana. Reformele sunt necesare mai ales in doua domenii "delicate si importante": instaurarea statului de drept - "independenta justitiei" si "lupta impotriva coruptiei" - si respectarea "pluralismului" media. "Nu putem avea o democratie deschisa si reprezentativa in lipsa unor media independente si pluraliste, in special in cazul media publice", a afirmat liderul celui mai important si numeros grup parlamentar din Legislativul UE. "Suntem in continuare sustinatori ai aderarii Romaniei la UE si insistam ca in urmatoarele trei luni problemele existente sa fie rezolvate, in special in cele doua domenii", a declarat Martens. Liderul PPE a amintit criteriile pe care o tara trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la UE: respectarea statului de drept, media independente, respectarea drepturilor omului si minoritatilor, existenta unei economii functionale de piata. Existenta statului de drept presupune si combaterea coruptiei, a mentionat Martens. La intalnirea cu studentii Facultatii Nationale de Stiinte Politice, oficialul european a fost indignat de lipsa televiziunilor - inclusiv publice - de la evenimentele care au marcat vizita sa in Romania, si a avertizat ca ar putea sustine si o interpelare in Parlamentul European pe tema libertatii de exprimare in Romania.
In ce priveste redeschiderea capitolului "Impozitare" solicitata de Romania la Bruxelles acum doua zile, liderul PPE a mentionat ca potrivit procedurilor europene, solicitarea unor perioade de tranzitie este normala si da timp tarilor candidate sa respecte criteriile de aderare.
Wilfried Martens a mai sustinut ca si Croatia ar trebui sa fie primita in UE in 2007, impreuna cu Bulgaria. Liderul PPE a afirmat ca Günther Verheugen nu mai are "nici o competenta" in domeniul extinderii europene, locul lui fiind preluat de finlandezul Olli Rehn. Instiintat de un reprezentant al organizatiilor de proprietari pe tema situatiei restituirii proprietatilor, Martens a afirmat ca va prezenta problema mai departe in cadrul grupului PPE, ca si cele legate de problema libertatii presei.
Negocierile, la summitul din decembrie
Acum doua zile, noul comisar european pentru extindere Olli Rehn a declarat ca spera ca negocierile de aderare cu Romania sa fie incheiate pana la urmatorul summit european, din 17 decembrie, insa, potrivit site-ului BBC, nu a repetat promisiunea predecesorului sau privind finalizarea acestora inaintea alegerilor. El nu a dat asigurari si nici n-a repetat promisiunea predecesorului sau, Günther Verheugen, legata de faptul ca negocierile cu Romania ar putea fi incheiate chiar inaintea alegerilor generale.
"Finlandezul Olli Rehn nu crede in promisiuni. Daca precedesorul sau, Günther Verheugen, declarase la inceputul lunii ca e posibil si chiar necesar ca Romania sa incheie negocierile pana la 24 noiembrie (ieri - n.red.), deci cu patru zile inainte de alegeri, domnul Rehn adopta o linie mult mai precauta", se precizeaza in materialul publicat pe site-ul BBC, preluat de Mediafax. Intrebat de corespondentul BBC ce sanse are Romania de a incheia negocierile in aceasta luna, Olli Rehn a raspuns, in prima zi a mandatului sau, ca in acest moment se lucreaza la "finalizarea pozitiei de negocieri pentru capitolele care au mai ramas".
"Sper ca UE va putea incheia negocierile la timp, inainte de summitul european in decembrie. Pentru a face acest lucru, mai e inca nevoie ca toate partile sa faca eforturi", a subliniat Rehn, adaugand ca acesta este obiectivul la care se lucreaza in prezent.
Europarlamentari vs. Verheugen
Potrivit oficialilor europeni, saptamana trecuta, Comisia Europeana a transmis reprezentantilor statelor membre pozitia de negociere pentru doua capitole: "mediu inconjurator" si "justitie si afaceri interne". "Nu a fost finalizat insa capitolul concurenta, unde ajutoarele de stat pentru Sidex raman principala problema", mai noteaza BBC.
Statele membre pot cere modificari la documentele inaintate de Comisie, si de abia au inceput sa discute detaliile la aceste capitole foarte dificile, motiv pentru care sesiunea de negocieri prevazuta initial pentru 24 noiembrie va fi amanata, probabil, pentru 26 noiembrie, mai precizeaza BBC. Anuntul lui Verheugen a fost comentat de numerosi lideri europeni in ultimele saptamani. Pe 16 noiembrie, presedintele Partidului European-Liberal Democrat (ELDR), Werner Hoyer, (al treilea ca marime in Parlamentul European) declara la Bucuresti ca spera ca "incheierea negocierilor de aderare sa nu aiba legatura cu alegerile din 28 noiembrie". Parlamentarul liberal-democrat european Chris Davis afirma citat de BBC ca Romania nu poate incheia anul acesta negocierilor din cazul numeroaselor probleme pe care le mai are de rezolvat, iar data stabilita ca finala pentru incheierea negocierilor ar reprezenta o "interferenta ingrozitoare in procesul democratic din Romania". La fel, purtatorul de cuvant al Aliantei liberal-democratilor europeni, Mikolaj Dowgielewicz, declara tot in noiembrie ca a lua o astfel de decizie cruciala cu patru zile inaintea votului din Romania tine mai degraba de agenda politica, "cea a unui partid, si nu de rezultatele negocierilor", considerand pozitia lui Verheugen drept "deplasata".
Ana DINESCU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Verheugen e corupt?   de Gargantua
Domnul Moscovici isi citeste corespondentza....   de tjmaxxi
Corect spus este "Moscovici nu este de acord cu cersitul sau cu pomana"   de Gotcu
Verheugen si Moscovici   de GGane
A r h i v a
  Bara la bara    96 comentarii
  Scandalul stenogramelor PSD se muta in justitie    
  Baronul bataus    1 comentariu
  Iliescu isi face campanie pe bani publici    3 comentarii
  Vine mineriada in Ucraina    1 comentariu
  Statele Unite "nu pot accepta" rezultatul oficial    10 comentarii
  Putin s-a infuriat pe Europa democratica    4 comentarii
  Democratia din Rusia, amenintata cu disparitia    1 comentariu
  Romanii au votat cu Iuscenko    2 comentarii
  2.800.000 de voturi furate de Ianukovici    3 comentarii
  Sala de sport nou-nouta la un pas de prabusire    1 comentariu
  SECRETELE PSD, publicate integral de Editura Ziua    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 "Robocop" reloaded (94 afisari)
 Premiile Bienalei de Arhitectura (45 afisari)
 "Singur sub dus" (26 afisari)
 Generalul Lazar Iliescu, condamnat cu suspendare pentru coruptie (24 afisari)
 Un "Watergate" romanesc? (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01492 sec.