Ziua Logo
  Nr. 3179 de marti, 23 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ordonanta Rafo republicata
-- Justificari ministeriale
Scandalul "semnaturilor" pe Ordonanta RAFO s-a inflamat ieri, dupa ce primul-ministru Adrian Nastase a anuntat ca actul normativ va fi republicat in Monitorul Oficial. Potrivit premierului, o "eroare materiala" a facut ca Ordonanta sa fie publicata in Monitorul Oficial numai cu semnaturile secretarilor de stat din Ministerul Finantelor si al Economiei. Potrivit unor surse guvernamentale, in forma in care fusese publicata, Ordonanta nu putea fi aplicata, avand in vedere ca cel putin unul dintre cei care au contrasemnat ar fi trebuit sa fie ministru.
Controversata Ordonanta, aprobata in sedinta de saptamana trecuta a Executivului, prevede transferul catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) al creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la RAFO si Carom, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale, inclusiv accesoriile aferente acestora, in vederea recuperarii. Potrivit presedintelui AVAS, Mircea Ursache, valoarea totala a creantelor preluate este de circa 15.000 de miliarde de lei, din care aproximativ 8.000 miliarde lei reprezinta datoriile Carom. Ordonanta de Urgenta este publicata in Monitorul Oficial de joi, 18 noiembrie, este semnata de premierul Adrian Nastase si contrasemnata de secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina, presedintele AVAS Mircea Ursache, secretarul de stat in Ministerul Economiei Andrei Grigorescu si de Ion Stoica, din partea Autoritatii Nationale a Vamilor.
In acest context, la sfarsitul saptamanii trecute, candidatul Aliantei DA la Presedintie, Traian Basescu, afirma ca cei doi ministri (n.r. - de la Finante si de la Economie) s-au desolidarizat de Nastase, pentru ca nici unul nu si-a pus semnatura pe document. Mai mult, Basescu a declarat ca "aceasta ordonanta este singurul act normativ post-decembrist care nu poarta viza ministrului Justitiei". In replica, primul-ministru a aratat, duminica seara, ca publicarea actului normativ in forma respectiva a fost determinata de o "eroare materiala". "S-a publicat mai repede", a precizat Nastase, citat de Mediafax, subliniind, insa, ca nota de fundamentare a ordonantei a fost semnata de ministrii Dan Ioan Popescu si Mihai Tanasescu. Intr-un comunicat difuzat ieri, Guvernul revine cu precizari aratand ca Ordonanta privind datoriile RAFO va fi rectificata numai in ceea ce priveste persoanele semnatare ale actului normativ, textul in sine ramanand nemodificat. Potrivit comunicatului, Ordonanta de Urgenta a fost republicata, ieri, in Monitorul Oficial, cu semnaturile tuturor ministrilor titulari ai institutiilor care au initiat si avizat textul actului normativ. "Avand in vedere interventiile tendentioase ale unor lideri politici, premierul Adrian Nastase a considerat ca este necesar, potrivit prevederilor legale in vigoare, sa solicite publicarea in Monitorul Oficial a rectificarii contrasemnaturilor la Ordonanta de Urgenta privind preluarea de catre AVAS a unor creante fiscale asupra societatilor comerciale RAFO si Carom Onesti. Mentionam ca rectificarea se refera strict numai la contrasemnaturi, textul actului normativ fiind cel publicat, joi, in Monitorul Oficial", se arata in comunicatul Guvernului.
Pe de alta parte, surse din Ministerul Finantelor ne-au declarat, ieri, ca ministrul Mihai Tanasescu nu a participat la sedinta de Guvern care a aprobat Ordonanta respectiva si a delegat dreptul de semnatura secretarului de stat din minister, Gheorge Gherghina. "Pentru ca ministrul a fost plecat, sunt foarte multe acte semnate de secretarul de stat Gherghina in ziua aceea", ne-au precizat sursele citate. Potrivit acestora, Tanasescu a semnat, intr-un final, actul normativ, forma republicata a Ordonantei urmand sa contina si semnatura sa. Si ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a raspuns, ieri, acuzatiilor lui Traian Basescu, aratand ca institutia pe care o conduce nu avea atributii legale de a semna ordonanta privind RAFO. "Potrivit art. 107 din Constitutie, dupa adoptarea in Guvern, astfel de acte normative se contrasemneaza de primul-ministru si de ministerele care urmeaza sa puna in executare respectiva decizie", a mentionat ministrul Justitiei, citat de Mediafax. Conform lui Diaconescu, Ministerul Justitiei nu avea atribuitii legale de a semna ordonanta. Referitor la acuzatiile lui Basescu potrivit carora in schimbul ordonantei premierul ar fi primit o suma de bani, Nastase a declarat: "Daca are dovezi ca sunt parte in afacere sau e vorba de santaj, ii dau adresa PNA, sa duca acolo dovezile". Probabil, Traian Basescu are "un cip care il programeaza ciclic sa vorbeasca despre santaj", a apreciat Adrian Nastase. El a repetat ca justitia trebuie sa se pronunte daca anumite aspecte penale ale afacerilor Petromidia si RAFO vor fi dovedite.
Farcas nu se pricepe, dar le potriveste
In apararea Ordonantei a sarit si ministrul Integrarii, Alexandru Farcas, potrivit caruia decizia referitoare la preluarea datoriilor RAFO si Carom a fost una "complicata" pentru Guvern, dar trebuie vazuta ca un pas inainte in asanarea economiei romanesti si disciplinarea financiara, intr-o economie de piata functionala. Mai mult, acesta a explicat ca toate masurile Guvernului in privinta ajutoarelor de stat se iau cu avizul Consiliului Concurentei, iar in cazul RAFO si Carom era vorba despre transferul titlurilor de stat de la Ministerul Finantelor la AVAS, pentru salvarea de la faliment. Recunoscand ca nu este specialist in domeniu, Farcas a mentionat ca, dupa cum reiese din Ordonanta de Urgenta, Ministerul Finantelor ajunsese intr-un punct in care urma falimentul acestor societati, cu toate consecintele sociale, iar Executivul a decis sa adopte aceasta solutie alternativa, fara nici o legatura cu campania electorala. Problema acestor societati trena de mai mult timp, iar titlurile MFP se refera la arierate si datorii istorice, a afirmat Farcas, adaugand ca RAFO a platit, in 2004, taxe si impoxite, la zi, de 7000 miliarde de lei, tot atat cat a fost si penultima rectificare bugetara din acest an. (A.C.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Guvernul   de cosor ion
A r h i v a
  Alegeri furate    86 comentarii
  Putin: victorie convingatoare    2 comentarii
  Fluturasii otraviti    1 comentariu
  DA acuza PSD+PUR ca fabrica sondaje false    3 comentarii
  Patriarhia fata cu impostura lui Vadim    6 comentarii
  "Statul e de vina!"    1 comentariu
  Probele rapirii lui Vladut Tudor    2 comentarii
  Precedent CEDO in apararea lui Buhnici    
  Trimis in judecata pentru detinerea si folosirea de mijloace tehnice speciale    3 comentarii
  Protest european adresat premierului bulgar    
  Conducerea Romaniei a avut mandatul sa renunte la Basarabia    11 comentarii
  Nastase, inca 1% avans    13 comentarii
  Parteneriat intre CNN si Realitatea TV    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Scandal intre Politie si Parchet pentru Semeghin (235 afisari)
 Parteneriat intre CNN si Realitatea TV (47 afisari)
 Portret expozitional John Cage (46 afisari)
 Danele din Constanta, scoase abuziv la licitatie (43 afisari)
 Stiri pe scurt (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01386 sec.