Ziua Logo
  Nr. 3179 de marti, 23 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Doua scenarii
Serban ORESCU 
A trecut vremea lui Caragiale, cand cetateanul turmentat intreba, in prag de alegeri, "eu cu cine votez?". Alegatorul de azi vrea sa stie ceva mai mult: "ce ma asteapta daca votez un partid sau altul?". Din fericire, lucrurile au inceput sa se limpezeasca; alegatorul roman are in fata - practic - doua scenarii.
Daca alegerile vor fi castigate de Alianta Dreptate si Adevar, presedinte al statului va deveni domnul Traian Basescu. Dar mai departe? Se mai stie ca Guvernul va avea doua componente: una liberala, cealalta democrata, cu posibilul sprijin parlamentar si poate chiar guvernamental al UDMR.
In acest caz, se va asista - considera un studiu apartinand Societatii Academice Romane - la accelerarea reformelor in primul an si jumatate... De ce un an jumatate? Pentru ca asa cere regula jocului: reformele se fac la inceput pentru ca in restul de ani ai legislaturii sa se simta efectele lor, iar partidul sau partidele la carma sa poata candida cu succes in 2008... In amintirea tuturor este greseala fostului presedinte Emil Constantinescu de a fi impins reformele spre sfarsitul legislaturii... Se poate crede ca, in conformitate cu promisiunile facute electoratului, administratia publica, justitia si alte institutii vor dobandi, din partea Aliantei, mai multa independenta - urmare a faptului ca relatiile neformale existente in prezent intre cercurile marii coruptii si Guvern vor fi dezarticulate prin alternanta la putere.
Un Guvern al Aliantei va avea de furca cu opozitia puternica a PSD si a Partidului Romania Mare - alta provocare fiind presiunea grupurilor de interese proprii, dornice sa ia locul celor PSD-iste in privinta accesului preferential la fondurile publice. Nefiind insa la fel de legat precum PSD-ul de numitele grupuri de interese, un Guvern DA se va stradui - de teama justitiei cel putin, pe care n-o va mai avea in mana - sa ramana in cadrul legilor. Dintre cele doua partide ale Aliantei, liberalii sunt insa mai expusi ispitelor, datorita cresterii lor in ultimul timp peste capacitatea de organizare a partidului, ca singuri mostenitori parlamentari ai electoratului de centru-dreapta.
Ce se va intampla daca alegerile vor fi castigate de PSD? In acest caz, presedinte al statului va deveni domnul Adrian Nastase, care, foarte probabil, se va distanta de politica interna - aceasta intrand in competenta viitorului presedinte al PSD, domnul Ion Iliescu. Nu-i greu sa anticipam ce va face domnul Iliescu. Inainte de toate, va impune un prim-ministru slab - domnul Mircea Geoana, cu sprijin fragil in partid, pentru a putea mai bine controla partidul din umbra... Intrucat PSD nu va obtine insa peste 40 la suta, va trebui sa caute sprijinul unui alt partid. Sprijinul UDMR nu-i suficient. O anumita logica implica apelul la PRM, in ciuda declaratiilor in sens contrar. Aceste declaratii au fost atenuate, de altfel, in ultima vreme. Actualul ministru de Externe si posibil viitor premier, domnul Mircea Geoana - cunoscut ca politicianul PSD cel mai pro-occidental - n-a pregetat, totusi, sa apere reputatia PRM; saptamana trecuta, un alt politician al PSD - avand, de data asta, sprijinul partidului - domnul Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, mentiona ca un partid cu o cota electorala ridicata ca a PRM nu poate fi ignorat. Acelasi mesaj a venit si din partea domnului Octav Cozmanca, presedintele executiv al PSD.
Cat priveste preluarea, de catre domnul Ion Iliescu, a conducerii PSD, ea va purta amprenta bine cunoscutului discurs dublu si a dublei morale. Grupul de persoane sustinut de domnul Ion Iliescu nu-i cu nimic superior celor sustinuti de domnul Adrian Nastase, pana acum numiti de domnia sa "noul PSD". Foarte probabil ca birocratii cu competente neclare - gen Ioan Talpes -, apropiati de serviciile secrete, vor avea de castigat...
In aceste conditii, alternativa DA rezista mai bine la o analiza politica spectrala decat actuala alternativa, care nici macar nu-i una, ci o prelungire a prezentului...
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Doua scenarii   de GGane
A r h i v a
  Si Ciuhandu, si PNTCD?    38 comentarii
  Noua Alianta Civica l-a vazut pe Mesia    13 comentarii
  "Mi-e frica de tradare!"    4 comentarii
  Emil Constantinescu, presedintele Actiunii Populare    3 comentarii
  Deprecierea dolarului si pretul petrolului vor incetini cresterea economica mondiala    5 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  O tara extrem de bogata    2 comentarii
  Elitele de prada    2004-11-20
  Depolitizarea institutiilor - conditie de baza a democratiei    2004-11-17
  Candidatii la Presedintie si restituirea imobilelor    2004-11-13
  Un pas important al BNR - circulatia libera a capitalurilor    2004-11-10
  De ce creste bugetul serviciilor secrete?    2004-11-03
 Top afisari / comentarii 
 Scandal intre Politie si Parchet pentru Semeghin (235 afisari)
 Parteneriat intre CNN si Realitatea TV (47 afisari)
 Portret expozitional John Cage (46 afisari)
 Danele din Constanta, scoase abuziv la licitatie (43 afisari)
 Stiri pe scurt (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.39137 sec.