Ziua Logo
  Nr. 3175 de joi, 18 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Vant de libertate la Inalta Curte
-- 104 judecatori au fost numiti pe viata la instanta suprema de catre CSM * Jocuri de culise cu iz politic au facut ca sapte judecatori sa fie amanati de la reinvestire
Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost ieri in sarbatoare, dupa ce "caravana CSM" le-a "daruit" mandate pe viata. Concret, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, desfasurata in premiera la sediul Inaltei Curti, s-a pus in discutie solicitarea colegiului de conducere al instantei supreme de a constata ca prelungite "pe viata" mandatele judecatorilor supremi. Dupa ce judecatorii tuturor sectiilor ICCJ au fost invitati in sala Sectiilor Unite, in fata plenului CSM, pentru a-si exprima punctele de vedere, Consiliul a decis doua probleme cruciale: 1) varsta limita de pensionare a judecatorilor sa fie de 68 de ani, indiferent de sex, conform noii legi privind statutul magistratilor; 2) 104 judecatorii supremi, a caror mandate initiale au fost de sase ani si care au fost propusi de colegiul Inaltei Curti pentru reconfirmare, sa fie numiti pe viata, adica pana la implinirea varstei de 68 de ani.
Decizia CSM i-a umplut de bucurie pe judecatorii supremi, care astfel au iesit definitiv de sub incidenta mandatelor de sase ani, care reprezentau o metoda de constrangere. Fiecare magistrat care dorea sa fie reinvestit pentru un nou mandat era nevoit sa faca ploconeli in fata factorilor politici din Ministerul Justitiei, din cauza unor prevederi anti-europene din vechea lege de organizare judecatoreasca.
Jocurile politice inca persista
Sedinta de ieri a CSM a relevat faptul ca independenta Magistraturii, instaurata prin legile reformei Justitiei, nu a venit pentru toata lumea. Sapte judecatori supremi, carora Ministerul Justitiei nu le-a mai prelungit asta-vara mandatele, "retrogradandu-i" la Curtea de Apel Bucuresti, au solicitat, in baza noii legi privind statutul magistratilor, sa fie reinvestiti in functie. In cazul celor sapte, colegiul de conducere al Inaltei Curti, probabil la sugestii politice, a "uitat" sa emita avizul de specialitate. Mentionam ca printre cei sapte se numara si judecatorul Stefan Mateescu (un reputat penalist), cel care i-a condamnat pe "ortacul" Miron Cozma si pe generalii Stanculescu si Chitac, pentru crimele de la Revolutie. Stefan Mateescu a reprosat ministrului Justitiei modul in care i-a calcat in picioare cariera, declarandu-i postul vacant inca din data de 20 iunie, desi mandatul de judecator suprem i-a expirat la 16 iulie a.c. sustinand ca actuala administratie a incercat sa transforme Magistratura intr-o "feuda administrativa".
Desi avizul colegiului de conducere este pur consultativ, iar gradul de judecatori de curte suprema detinut le da dreptul, prin, lege, celor sapte, sa fie reinvestiti, Consiliul Superior al Magistraturii a preferat sa amane luarea unei decizii pana saptamana viitoare. Motivul declarat de CSM - care nu a convins pe nimeni - a fost asteptarea avizului Inaltei Curti.
Adina ANGHELESCU Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
PSD-istii, comunisti infecti!   de Gargantua
Aci Canada ! Aici Canada ! Este ora 10:30 , transmitem emisiunea : "Red Hat in direct !"   de Crystal Clear
A r h i v a
  Procurorul Miclescu a mintit    5 comentarii
  PNA nu vrea sa afle adevarul in scandalul "Miclescu"    1 comentariu
  Amarie: PNA nu se clatina cand vrea cineva    1 comentariu
  Regele evadarilor, incarcerat in "inchisoarea teroristilor"    1 comentariu
  Ancheta in cazul Fulga, declarata secreta    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Privatizarea Petromin, ultimul tun PSD (196 afisari)
 Comisarul-mafiot Ioan David a ajuns la beci (34 afisari)
 Raportul Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania (30 afisari)
 Ziua - Fanatik in Cupa Presei - MediaSind la volei (28 afisari)
 Regele evadarilor, incarcerat in "inchisoarea teroristilor" (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00936 sec.