Ziua Logo
  Nr. 3174 de miercuri, 17 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Nastase poate lua avans
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Ultimele sondaje de opinie, de asta data cu caracter intern, arata ca, in ciuda unei calitati mai bune a electoratului - mediu urban, varsta, pregatire si venituri - Traian Basescu alearga, in continuare, la cateva puncte in urma lui Adrian Nastase, neizbutind sa recupereze decalajul. Mai mult, in timp ce Nastase este plasat usor deasupra PSD+PUR, deci joaca rolul de candidat locomotiva, Basescu ramane sub Alianta DA. Dar, inca nu s-a intrat pe turnanta finala. Si, sa nu uitam, va exista un al doilea tur de scrutin. Pana atunci, nimeni nu stie cat va conta campania si cat votul negativ. Ma refeream, in editorialul publicat ieri, la efectul pe care il pot avea campaniile televizate. Si imi propusesem sa analizez comportamentul primilor doi clasati.
Data fiind premisa de mai sus - cea a unui usor, dar persistent decalaj in favoarea lui Nastase - adversarul sau, Traian Basescu, este silit, intr-un fel sau altul, sa forteze. Primele dezbateri televizate in care cei doi au aparut impreuna sau separat ne infatiseaza un Adrian Nastase mai calculat si mai echilibrat decat ne-a obisnuit in calitate de premier, mizand, mai degraba, pe o strategie minutios elaborata. In timp ce Basescu se bazeaza intr-o mai mare masura pe spontaneitate, pe inspiratie si poate si de aceea limbajul sau este mai colorat. Este necesar sa fac o precizare. In mod intentionat sau nu, televiziunile care i-au invitat pe acesti candidati au atacat teme si au lansat intrebari, in general standard, care nu sunt de natura sa determine raspunsuri esentialmente diferite ale concurentilor. Caracterul prea general al temelor supuse dialogului ii impiedica pe candidatii care vor ajunge in turul doi sa se remarce prin originalitatea unor proiecte sau idei. De aceea, pana la urma, telespectatorul nu ramane decat, cel mult, cu diferentele de limbaj. Daca in acest fel se va desfasura pana la capat campania si in masura in care Nastase si Basescu nu comit greseli majore, ei vor fi departajati mai mult in functie de "impresia artistica" si mai putin in raport cu diferentele de orientare politica. Numai ca, iata, primele semne de nervozitate par sa isi spuna cuvantul. Si, cum afirmam ieri, cel care risca mai mult e Traian Basescu.
Probabil ca, fortat fiind de usorul decalaj devaforabil lui, dar si de caracterul tern al dezbaterilor, Traian Basescu, un om politic in mod cert mai temperamental decat Nastase, este impins in situatia de a iesi din sabloane. Si o face in trei directii. El adopta, asa cum am mai scris, un ton justitiar, incercand astfel sa recupereze o parte din electoratul pierdut de Corneliu Vadim Tudor dupa 2000. In al doilea rand, ataca teme sensibile, cu grad sporit de risc electoral, cum ar fi liberalizarea si legalizarea cuplurilor homosexuale. In fine, in al treilea rand, el iese primul la atac impotriva adversarului, utilizand ca pretext diversele teme puse in discutie. Sigur ca tonul sau mai agresiv poate fi si rezultatul faptului ca Basescu reprezinta o alianta aflata in Opozitie, deci intr-o situatie relativ comoda pentru a declansa atacuri impotriva celui care s-a aflat in ultimii patru ani la varful puterii. In paranteza fie spus, si Nastase isi ataca adversarul, dar nu punand tunurile pe acesta, ci mai degraba cu floreta, prin aluzii asupra dezafectarii Capitalei de chioscuri si caini sau privind starea proasta a drumurilor metropolitane. Ce castig poate realiza Basescu, actionand prin intermediul campaniilor TV in cele trei directii?
In mod cert, tonul justitiar ii poate aduce un electorat suplimentar, atat din randul tinerilor care se simt frustrati de o societate in care nu vad prea multe repere morale, cat si din directia electoratului de stanga, in special din orasele monoindustriale, care se confrunta cu un somaj masiv ca prim efect al unei reforme care are si trasaturi cinice in raport cu nevoile sociale ale oamenilor. Aceasta directie poate fi castigatoare pentru Basescu. Tema homosexualilor poate fi insa un dezastru. Cu atat mai mult cu cat, infranandu-si cu prea mare dificultate temperamentul, Basescu a supralicitat, vorbind despre faptul ca unul din cinci barbati romani ar fi homosexual si pledand pentru dreptul viitoarelor familii de homosexuali de a adopta copii. Chiar daca a revenit, retragandu-si afirmatiile, efectul electoral s-a produs. Tema este profund impopulara. Nu are rost sa mai explic de ce. Este adevarat ca Romania si-a asumat cu fermitate o serie de angajamente internationale in acest sens, dar nu cred ca o asemenea "bomba" poate fi aruncata pe piata electorala altfel decat in mod sinucigas. Cat priveste lansarea de atacuri impotriva lui Nastase, dezvaluirile pot fi, in orice caz, premature. Daca nu cumva e si mai rau. Cum ar fi daca se dovedeste ca Basescu a fost intoxicat. Atunci va pierde puncte, in loc sa castige. Si atunci Nastase va lua avans. Aceasta teza poate fi insa infirmata daca va exista un masiv vot negativ.
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
pt georgems   de ionion
Daca va referiti la degetul in fund...:))   de canaris
PSD in avans? Simple speculatii   de nathalie
Ciocoii vechi si noi....   de Ionela
Uite de unde vin banii pentru asa zisa Coalitzie CPC a lui Mungiu   de +
In alta ordine de idei...   de goe
Basescu homosexual?   de goe
un articol care nu spune absolut   de crux
Simple speculatii in afara realitatii!   de bogdanpopescu
Din pacate...   de Trycy
E timpul sa ne desteptam!   de gogomanul
Gata s-a dat decretul : Nasztta a cistigat cu 75% !   de ionion
Bravo hombre! Te-ai prins. Nastase poate lua avans, dar numai cu deshtu'n cur.ndc   de Gore
AAA-NU-S   de Paul Diaconescu
AAA-NU-S   de Paul Diaconescu
BLACKLIST in Canada   de YOGHINUL
Poate da poate nu   de Luca
Dom' SRS !   de Aberescu
Ce pot face televiziunile ca sa-l ajute pe Basescu   de +
A r h i v a
  Ciuhandu, fara manusi    12 comentarii
  Depolitizarea institutiilor - conditie de baza a democratiei    3 comentarii
  Logica socialista a lui Verheugen    1 comentariu
  Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane    3 comentarii
  Ascensiunea "vulturilor"    6 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Viena - mon amour    6 comentarii
  Dezbateri pe sticla    2004-11-16
  Revolutia incrancenata    2004-11-15
  Cum pot fi evitate anticipatele?    2004-11-13
  Un vot lucid pentru Romania    2004-11-12
  PNA, un semi-esec programat?    2004-11-11
 Top afisari / comentarii 
 Cine pregateste farsa altuia... (79 afisari)
 Stiri pe scurt (23 afisari)
 Vanzatorul (21 afisari)
 Nastase poate lua avans (21 afisari)
 Intre patru ochi cu Gorbaciov (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.37783 sec.