Ziua Logo
  Nr. 3173 de marti, 16 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
-- Concert "Philarmonia"
Orchestra de camera "Philarmonia", dirijata de Nicolae Iliescu, va concerta astazi, de la orele 18.30, la Sala Cavalerilor de la Centrul Ceh din Bucuresti. Deoarece anul 2004 a fost considerat "Anul muzicii cehe" pe plan international, in Romania au fost organizate mai multe actiuni, in care li s-au prezentat ascultatorilor opere ale celor mai renumiti compozitori cehi. Infiintata in 1983, orchestra Philarmonia are in componenta instrumentisti de exceptie, care au sustinut concerte in numeroase tari, bucurandu-se de aprecierile ascultatorilor si criticilor. (D.L.M.)
Un nou "Vis ciudat"
Volumul doi din romanul "Vise ciudate", intitulat "Hotii de sperante se pregatesc" de Mircea Valcu-Mehedinti a aparut la Editura Pegasus 2004. "Brusc, m-am trezit", spune autorul. "Am privit in jurul meu. Unde ma aflam? Am aprins lampa mica de noapte de pe lada studioului si am inteles ca sunt in dormitorul meu obisnuit. Tot ceea ce se petrecuse fusese un vis, un inceput de cosmar, care, fara sa cunosc atunci, avea sa se continue, cu viziuni incredibile, intruse in subconstientul meu, poate, dintr-o viata ce o fi existand candva, undeva..." in intentia "Hotilor de sperante care se pregatesc (...) Apoi, iarasi, in sfarsit totul devine clar; atmosfera se linisteste, evenimentele curg, fluidic. Se leaga. Si povestirea, filmul, visul continua, adica incepe exact de acolo de unde s-a intrerupt". (D.L.M.)
Film italian la Bucuresti
Zilele Filmului Italian vor avea loc, de joi si pana pe 24 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu de la Institutul Francez din Bucuresti. O conferinta pe acesta tema va fi organizata astazi de catre Fundatia Itaro Arte si Institutul Francez, la ea urmand sa participe Viorica Bucur, critic de film, Veronica Lazar, presedintele Fundatiei Itaro Arte si Radu Nicolau, directorul New Films Romania. Zilele Filmului Italian revin la Bucuresti cu o selectie din filmografia lui Bernardo Bertolucci, regizor care a marcat istoria universala a primului secol de cinema. Au fost selectionate opt filme din diversele perioade de creatie ale regizorului. Deschiderea festivalului se va face cu cel mai recent film al regizorului - The Dreamers, film ce va fi ulterior distribuit pe ecranele romanesti de New Films International. Toate filmele vor fi subtitrate in romana. (D.L.M.)
Bisericile si UE
Conferinta internationala "Bisericile/confesiunile si Europa Unita", organizata de Fundatia Konrad Adenauer si Parohia Stavropoleos, va incepe astazi la Academia Evanghelica din Sibiu. Evenimentul, care se va incheia pe 19 noiembrie, se bucura de participarea unor renumiti experti internationali si din Romania precum: Ulrich Ruh, redactor sef de la publicatia Herder, Rudolf Uertz, docent in stiinte politice la univ. catolica din Eichstadt, Radu Carp, Toader Paleologu, Cristian Preda. Temele care vor fi luate in discutie in cadrul conferintei sunt relatiile interconfesionale si valorile crestine intr-o Europa largita, secularizarea, relatia biserica-stat, doctrina sociala a bisericilor in context european abordate din perspectiva diverselor biserici si confesiuni religioase. (D.L.M.)
"Gulliver" la Galati
Cea de-a XII-a editie a Festivalului National de Marionete "Gulliver" se va desfasura intre 17 si 21 noiembrie la Galati. In concursul Festivalului s-au inscris 18 trupe din Romania si Republica Moldova, care vor juca 21 de titluri din literatura romana si universala. Juriu va acorda sapte distinctii, printre care si un Mare Premiu. Interesul starnit de aceasta editie a Festivalului "Gulliver" va aduce la Galati teatrologi, autori, regizori, scenografi si compozitori din intreaga tara, iar din programul Festivalului fac parte si vernisaje, si lansari de carte. (D.L.M.)
"Lumea credintei" in brumar
Numarul pe luna noiembrie al revistei "Lumea credintei" a fost lansat pe piata, cuprinzand reportaje, interviuri, documentare si informatii practice necesare celor familiarizati sau dornici sa se familiarizeze cu credinta crestina. Din cuprins fac parte articole precum "Preoteasa, mama enoriasilor", "Minunile Sfantului Mina - ocrotitorul pagubitilor", "Cum a ajuns Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romanei?", "Sfanta Sofia, inima Bizantului", "Calugarul de foc - Arsenie Boca". (D.L.M.)
Debut de stagiune la Arad
Deschiderea oficiala a stagiunii 2004-2005 a Teatrului "Ioan Slavici" din Arad a avut loc duminica seara, cu spectacolul "Furtuna", primul din seria celor care vor forma Universul Shakespeare in aceasta stagiune. Regizorul Radu Dinulescu si-a propus sa realizeze un spectacol "frumos, cu imagini placute", la aceasta contribuind si cei patru sportivi din trupa de gimnastica aerobica "Urania", care asigura momentele de acrobatie ale spectacolului. In rolul principal a jucat actorul Valentin Voicila, iar Ariel a fost interpretat de Carmen Vlaga. Miscarea scenica este semnata de Ramona Haidu, coordonatoarea trupei Urania. (L.I.)
A r h i v a
  Gaudeamus se extinde    1 comentariu
  Sarbatorirea lui Goldfaden    
  DaKino isi schimba fata    
  Dialogul intercultural in Europa    
  Hausvater in patru ipostaze regizorale    
  Focus Vest, cinci ani    
  Rubens "cu mana lui"    
  Detectivul Publius Aurelius    
  DECALAJ ORAR    
  Stefan Banica Jr. intra in gasca baietilor rai    
 Top afisari / comentarii 
 Oreste acuzat de marturie mincinoasa (145 afisari)
 Romania inecata (54 afisari)
 Hausvater in patru ipostaze regizorale (31 afisari)
 "Esti cel mai bun, Traiane!" (29 afisari)
 De la Vasinski la Verheugen (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01023 sec.