Ziua Logo
  Nr. 3171 de sambata, 13 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
-- Otrava in scoli
La Spitalul de Boli Infectioase Iasi au ajuns 11 elevi in clasa a VII-a de la Scoala nr. 15 care prezentau simptome de toxiinfectie alimentara, dupa ce au mancat prajituri cu crema de ciocolata de la chioscul din scoala. Elevii au cumparat prajituri de la chioscul de la etajul I al scolii si, dupa circa o jumatate de ora, au inceput sa se simta rau. Pentru ca starea a 11 dintre ei se agrava, acestia au fost dusi la spital. Medicii spun ca simptomele sunt de toxiinfectie alimentara, dar asteapta confirmarea analizelor de laborator pentru a stabili cu exactitate diagnosticul. Dupa administrarea tratamentului, starea copiilor s-a ameliorat. Angajatii Directiei de Sanatate Publica au preluat probe din prajituri si au decis, impreuna cu conducerea scolii, sa inchida chioscul. Ei vor continua ancheta pentru a stabili daca vinovati sunt producatorii prajiturilor sau vanzatorii. Inspectorii OPC au inceput si ei un control si au identificat producatorul prajiturilor. (M.J.)
Vanatoare de contribuabili
Serviciul Public pentru Finante Publice Locale din Sectorul 6 al Capitalei a inceput o actiune de depistare a imobilelor nedeclarate in vederea impozitarii. Mai precis, sunt "vanati" proprietarii care detin in proprietate cladiri cumparate in baza Decretului-lege nr. 61/1990 si pe care nu le-au declarat pentru impozitare. In urma controalelor, inspectorii au depistat 261 de cazuri de proprietari care s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale. Acest tip de locuinte a fost scutit de la plata impozitului pana la data de 31.12.1998. Prin OUG nr. 62/1998, incepand cu 1 ianuarie 1999, scutirea a fost abrogata. Rau-platnicii au fost sanctionati cu amenzi in valoare de 191 de milioane de lei. Potrivit prevederilor art. 254 din Codul Fiscal si pct. 66 din HG nr. 44/2004, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, contribuabilii sunt obligati sa depuna declaratii fiscale pentru stabilirea impozitului, in termen de 30 de zile de la data dobandirii cladirii prin cumparare, mostenire, donatie, cumparare cu plata in rate, construire etc. Procedura se aplica deopotriva si contribuabililor care instraineaza cladiri. Depunerea declaratiilor dupa acest termen sau nedepunerea lor se sanctioneaza cu amenzi prevazute la art. 294 din Codul Fiscal. (Magda SEVERIN)
Dacia la Bucuresti
Automobile Dacia negociaza cu societatea care administreaza parcul industrial IRIDE din Bucuresti inchirierea unui teren cu o suprafata de 8000 - 10.000 metri patrati, unde va fi construit noul sediu central al companiei, au declarat surse din piata imobiliara, citate de Mediafax. In prezent, sediul central al constructorului auto se afla la Pitesti, insa Directia Comerciala functioneaza intr-o cladire din cartierul bucurestean Floreasca. Automobile Dacia, preluata de Renault in anul 1999, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 400 milioane de euro, fata de nivelul de 360 milioane de euro raportat in 2003. Uzina de la Pitesti va construi, in acest an, 94.000-95.000 de autovehicule, in conditiile in care, anul trecut, a fost atins nivelul de 70.000 de unitati. Printre companiile care au inchiriat spatii industriale sau de birouri in cladirile IRIDE se numara Raiffeisen Bank, Xerox, JTI, Nestle si Whirlpool si Orange Romania. Parcul industrial si de afaceri din zona Pipera a Capitalei este administrat de compania IRIDE, detinuta integral de societatea Immoeast, una din diviziile grupului financiar austriac Immofinanz. (M.C.B.)
Burse Lafarge pentru arhitecti
Societatile Lafarge din Romania au stabilit un parteneriat pe cinci ani cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" (UAUIM), in cadrul Programului Responsabilitate Sociala - Sectiunea Educatie "Astazi pentru viitor!". Debutul acestui parteneriat are loc cu ocazia "Saptamanii Arhitecturii", organizata in perioada 12-19 noiembrie. Manifestarile sunt dedicate aniversarii a 140 de ani de la infiintarea in Romania, pentru prima data, prin decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a unor forme de invatamant superior tehnic ingineresc. Programul de parteneiat intre Lafarge si UAUIM are definite pentru invatamantul superior de arhitectura 3 axe de actiuni: sustinerea traditionala de excursii de studii ale studentilor arhitecti, sprijinirea cunoasterii si integrarii acestora in mediul economic - industrial al comunitatilor locale; colaborarea consistenta in domeniul patrimoniului si al restaurarii acestuia; recunoasterea meritelor si incurajarea debutului in profesie al tinerilor absolventi prin instituirea burselor LAFARGE. (Corina SCARLAT)
Batiste albe la TAROM
Pilotii de linie angajati ai companiei TAROM au protestat, ieri, la sediul companiei, organizand un mars al tacerii si purtand banderole albe pe brate, nemultumiti de modul in care decurge dialogul cu administratia, in ce priveste acordarea unor drepturi pentru angajati, transmite Mediafax. Sindicatul Pilotilor de Linie din Romania sustine, intr-un comunicat, ca cei 155 de piloti care au participat la protest au acuzat lipsa de comunicare intre administratia companiei si piloti. Potrivit aceleiasi surse, factorii de decizie nu si-au respectat angajamentele asumate in fata pilotilor si acuza conducerea de rea credinta. Pilotii protestatari acuza, in comunicat, conducerea companiei TAROM de "nerespectare a principiului negocierii intre partenerii sociali, in ceea ce priveste acordarea drepturilor materiale si asigurarea conditiilor de munca, prin aplicarea unilaterala a deciziilor". Nivelul veniturilor s-a diminuat continuu in ultimii trei ani, sustin pilotii, ei acuzand conducerea de management lipsit de eficienta, avand in vedere ca societatea are, de 14 ani, "pierderi din bani publici". Sindicalistii sustin ca actiunea de protest constituie un avertisment dat companiei TAROM. (C.P.)
A r h i v a
  Preturile explodeaza dupa alegeri    
  Geoana ne adoarme de UE    1 comentariu
  Cum ajuta Banca Nationala economia reala    1 comentariu
  Inundatii anuntate    
  Firma in trei zile    
  Romanul traieste cu paine    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Clanul Stoaca, in instanta (1364 afisari)
 Traficanti deferiti instantei (537 afisari)
 Magazin pentru mamici si copii (393 afisari)
 Rominserv redeschide fabrica de armaturi IAIFO Zalau (207 afisari)
 Primele noua persoane judecate in dosarul Cocaina, audiate de magistrati (192 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01250 sec.