Ziua Logo
  Nr. 3171 de sambata, 13 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Ne descurcam si fara cozonac
Romanul traieste cu paine
-- considera statisticile oficiale falsificate
Consumul de paine anual, in Romania, este estimat la aproximativ 113 kg/locuitor, adica 300 g/zi/om a declarat Aurel Popescu, presedintele asociatiei patronale Rompan, ieri, la seminarul "Panificatia romaneasca si piata europeana", organizat impreuna cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania. "Acest lucru inseamna un consum aproape dublu fata de Franta, unde este de circa 160 g/zi/om", a precizat Popescu. El a spus ca tendinta, pe termen lung, este de a scadea consumul de paine. "Statisticile arata ca, in 2003, consumul a scazut cu 10%. Consider ca nu este o reducere reala, fiind vorba de evaziune fiscala", a spus Popescu. El a precizat ca perspectiva de reducere a consumului de paine va fi compensata cu alte produse, cum sunt cerealele. De altfel, si consumul de paine al romanilor s-a diminuat sensibil fata de 1990, cand era de aproximativ 650 g/zi/om. "Consumul era mare pentru ca se folosea pentru animale", a spus Popescu. Astfel, in 1989 se consumau, pentru panificatie, 330.000 de tone de grau/luna, iar acum numai 180.000 de tone de grau/luna.
Presedintele Rompan a aratat ca industria de panificatie din Romania are unele costuri mult mai mici decat in UE, dar consumurile mai mari. "Se impun investitii pentru modernizare si retehnologizare a instalatiilor, care sa conduca la implementarea unor parametrii de calitate similari cu cei din UE", a precizat Popescu. Presedintele Rompan a declarat ca a propus organismelor UE ca fonduri Sapard sa fie folosite si pentru panificatie. La ora actuala, programul Sapard finanteaza proiecte privind depozitarea si macinarea cerealelor. Popescu a amintit si faptul ca, in Uniunea Europeana, valoarea TVA este mai mica de 10% pentru paine, pe cand la noi valoarea este la fel cu cea pentru toate produsele, de 19%. "TVA ar trebui sa scada", a declarat presedintele Rompan. Popescu a precizat ca, pentru perioada urmatoare, pana la aderare, industria de panificatie are ca obiective prioritare asigurarea sigurantei si securitatii alimentare, introducerea de tehnologii si procese de productie competitive pe piata UE, alinierea standardelor romanesti la cele comunitare si cresterea pregatirii profesionale a personalului din domeniu. "Toate acestea au ca scop realizarea unei unei paini bune", a completat Popescu. Seminarul a fost organizat cu ocazia vizitei lui Jean-Paul Broutin, directorul Salon Europain France, una dintre cele mai importante manifestari in domeniu din lume. Romania a stabilit sa participe la acest salon si la editia din 2005. (L.M.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
.... Aaaa, deci mai aveti paine...!! Nici o problema... Asta se rezolva usor si simplu... NU VA DUCETI LA VOT !!!   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Piinea e buna....   de traktorist
Petitia unei jivine   de buratino
A r h i v a
  Preturile explodeaza dupa alegeri    
  Geoana ne adoarme de UE    1 comentariu
  Cum ajuta Banca Nationala economia reala    1 comentariu
  Inundatii anuntate    
  Firma in trei zile    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Clanul Stoaca, in instanta (1364 afisari)
 Traficanti deferiti instantei (537 afisari)
 Magazin pentru mamici si copii (393 afisari)
 Rominserv redeschide fabrica de armaturi IAIFO Zalau (207 afisari)
 Primele noua persoane judecate in dosarul Cocaina, audiate de magistrati (192 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00820 sec.