Ziua Logo
  Nr. 3171 de sambata, 13 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
-- PNG vrea urne transparente
Secretarul organizatiei PNG Sector 2, Vasile Trifu, a aminit ieri prin intermdiul unui comunicat de presa ca Partidul Noua Generatie a solicitat, nu cu mult timp in urma, ca sistemul de votare sa fie modificat prin introducerea unor urne mici si transparente si numararea concomitenta a voturilor. "Din pacate cererea noastra nu este luata in seama. Facem un apel pe aceasta cale la organizatiile neguvernamentale sa sustina acest demers, cu atat mai mult cu cat reprezentantii societatii civile sunt cei care au reclamat in multe randuri posibilitatile de fraudare a alegerilor", arata Vasile Trifu in comunicatul de presa. Trifu aminteste de faptul ca "PNG a facut apel, de atatea ori, ca sa se adopte sistemul de numarare concomitenta a voturilor, prin care rezultatele alegerilor vor fi cunoscute in timp real si se elimina actualul sistem complicat cu procese verbale, cu stramutarea sacilor cu voturi de la comuna la municipiu, de la municipiu la resedinta de judet si asa mai departe, cu epuizarea membrilor comisiei de votare pe durata unei nopti intregi". Vasile Trifu considera ca aceptarea folosirii urnelor de vot transparente ar fi un pas inainte in procesul de asanare a vietii politice romanesti. (R.G.)
Reviste pentru minoritati
Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului a sprijinit editarea si tiparirea revistei "Impreuna, miteinander, egyuttessen", care apare trimestrial la Resita in limbile romana, germana si maghiara. Potrivit unei informatii difuzate pe pagina de Internet a DRI - www.dri.gov.ro - realizarea acestei reviste interetnice este un proiect initiat de Forumul Democratic al Germanilor din judetul Caras Severin si sectia germana a Bibliotecii Judetene din Resita. Articolele publicate reflecta viata tuturor minoritatilor nationale din Banat, precum si intereferentele acestora cu populatia majoritara, mai mentioneaza sursa citata. (A.D.)
Dezbatere despre presa
Luni, 15 noiembrie, la ora 10, jurnalisti de limba romana din Republica Moldova, Ucraina, Serbia-Muntenegru, Bulgaria se intalnesc la Hotel Marriott, sala "Timisoara" pentru a discuta cu ziaristii din Romania despre conditiile legale in care functioneaza presa romaneasca din tarile limitrofe, despre cazurile de obstructionare a libertatii presei, despre probleme mediatice comune. Ziaristii de la Teleradio Moldova vor prezenta un film despre greva pentru independenta mediilor de stat din Chisinau. Organizatorii, Fundatia pentru Promovarea Dezvoltarii Comunitatilor locale in parteneriat cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, vor expune publicatii de limba romana din tarile vecine. Dezbaterea va fi moderata de Sorin Rosca Stanescu, directorul Grupului de presa ZIUA. (B.A.)
Recensamant in Transnistria
Autoritatile separatiste din Transnistria au inceput joi recensamantul populatiei din stanga Nistrului, care urmeaza sa se incheie joia viitoare, transmite Romanian Global News. Potrivit agentiei oficiale de stiri a separatistilor, "Olvia-Press", Tiraspolul intentiona sa lanseze mai devreme recensamantul, insa acesta a fost amanat in repetate randuri din cauza problemelor financiare. Recensamantul se desfasoara independent de recensamantul organizat in dreapta Nistrului de autoritatile de la Chisinau, iar rezultatele vor fi "doar pentru uz intern". Toata documentatia pentru recensamant a fost elaborata si tiparita la Kiev, de catre filiala firmei germane "UBM Solutions Gmbh" - Information Technology Solutions, care a contribuit si la desfasurarea recensamantului in Ucraina si in Georgia. Conform contractului, aceasta firma asigura programele (soft-ul) pentru prelucrarea datelor recensamantului, ofera servicii cu caracter metodologic, confectioneaza anchetele si mapele recenzorilor. In cadrul recensamantului, locuitorii din Transnistria vor trebui sa isi precizeze numele, sexul, varsta, cetatenia, nationalitatea, limba materna, religia, starea civila, starea financiara, nivelul educatiei si locul de munca. Autoritatile transnistrene au asigurat ca rezultatele preliminare ale recensamantului vor fi anuntate in luna decembrie, iar cele definitive -peste aproximativ sase luni. (D.E.)
Trupe ONU in Irak?
Ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, considera ca participarea Romaniei la mentinerea pacii in Irak, sub egida Natiunilor Unite, reprezinta un gest normal si consecvent cu politica externa a tarii noastre. El a precizat ca in prezent Natiunile Unite delibereaza cu privire la organizarea alegerilor democratice din Irak, cel mai probabil in luna ianuarie, analizand daca sunt indeplinite conditiile de securitate pentru observatorii internationali, care vor asigura prezenta si derularea votului la sectiile de votare din Irak. "Asteptam in perioada urmatoare o decizie finala a Natiunilor Unite iar in eventualitatea in care aceste alegeri se vor derula, si speram sa se deruleze cat mai rapid, atunci ONU va face o solicitare statelor lumii pentru a participa cu forte de protectie a monitorilor pentru alegerile din Irak", a explicat seful diplomatiei romane. Mircea Geoana a precizat ca Romania considera in continuare ca luna ianuarie ar fi un termen propice pentru derularea alegerilor, in cazul in care conditiile de securitate o vor permite. "Romania, conform pozitiei sale in Consiliul de Securitate si a obligatiilor sale internationale, evalueaza posibilitatea unei participari relativ modeste la aceasta forta de mentinere a pacii sub egida ONU", a spus Mircea Geoana. (C.S.)
A r h i v a
  Datoria lui Iliescu fata de tara    13 comentarii
  Geoana incurajeaza tinerii    1 comentariu
  Flutur acuzat de plagiat    
  Armata SUA, invinsa la Mosul    7 comentarii
  Delegatia CE nu e arbitrul statului roman    2 comentarii
  Altercatie la mitingul Aliantei de la Brasov    
  Voronin a primit o lectie de romanism    5 comentarii
  Studentii din Romania sustin Mitropolia Basarabiei    1 comentariu
  Putin, in campanie sustinuta pentru Ianukovici    
 Top afisari / comentarii 
 Clanul Stoaca, in instanta (1364 afisari)
 Traficanti deferiti instantei (537 afisari)
 Magazin pentru mamici si copii (393 afisari)
 Rominserv redeschide fabrica de armaturi IAIFO Zalau (207 afisari)
 Primele noua persoane judecate in dosarul Cocaina, audiate de magistrati (192 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01128 sec.