Ziua Logo
  Nr. 3171 de sambata, 13 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Si viu si mort prizonier la Ramallah
-- Haos la Ramallah
Liderul palestinian Yasser Arafat a fost inmormantat ieri la Ramallah, langa complexul Muqata, unde a trait, in domiciliu fortat impus de Israel, timp de aproape trei ani. Yasser Arafat si-a petrecut ultimii trei ani din viata intr-o izolare totala, sub asediul trupelor israeliene asupra cartierul sau general de la Muqata, Ramallah, despartit de familie si de multi dintre prietenii sai din intreaga lume, interzisi de Israel. Practic, Arafat a fost prizonierul Israelului, la discretia Armatei si serviciilor de securitate ale statului evreu. Desi ultima dorinta a eroului palestinienilor a fost sa fie inmormantat in orasul sfant al Ierusalimului, pe Esplanada Moscheilor, puterea israeliana i-a refuzat cererea celui considerat de Israel teroristul nr 1. Totusi, desi l-au inhumat ieri la Ramallah, toti liderii palestinieni sustin ca aceasta locatie este temporara, si ca vor face totul pentru a-l muta pe Arafat la Ierusalim. Pana atunci, si viu, si mort, Arafat ramane prizonier la Ramallah.
Ceremonia funerara a lui Yasser Arafat a avut loc ieri dimineata in moscheea Al-Azhar din Capitala Egiptului, Cairo, in prezenta a numerosi oficiali straini. Majoritatea demnitarilor straini au fost primiti intr-un cort ridicat in fata moscheii. Televiziunile care au prezentat ceremonia au insistat mai ales asupra liderilor arabi si musulmani prezenti: presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, printul saudit Abdullah, si presedintele Siriei, Bashar al-Assad. La ceremonie si-a facut aparitia si liderul Hamas din afara teritoriilor palestiniene, Khaled Mashaal. Dupa terminarea serviciului religios, sicriul continand corpul neinsufletit al lui Yasser Arafat a fost invelit in drapelul palestinian si a fost urcat intr-un elicopter. Cateva zeci de minte mai tarziu, sicriul a ajuns la Ramallah.
In orasul Ramallah, mii de palestinieni s-au strans din primele ore ale diminetii pe strazi, venind din diferite zone ale Cisiordaniei, din Gaza si din Ierusalimul de est, asteptand sosirea trupului neinsufletit al liderului palestinian, transmit agentiile internationale de presa. Aproximativ 140 de autobuze cu palestinieni au ajuns la Ramallah din Cisiordania, alte 100 de autobuze au plecat din Ierusalimul de Est si 20 din Fasia Gaza. Israelul a permis locuitorilor Cisiordaniei sa mearga la Ramallah, cu conditia sa foloseasca transportul public.
Atmosfera pe strazile din Ramallah era foarte tensionata inca din cursul diminetii, cu ore inainte de sosirea sicriului lui Arafat. "Cu sufletul, cu sangele nostru, te vom sustine, Abu Ammar (numele de lupta al lui Arafat, n.red.)!", striga multimea adunata in fata celor doua intrari ale cartierului general de la Muqata, unde se afla proaspatul mormant. Fortele de securitate palestiniene, foarte putin numeroase, incepusera sa piarda controlul in fata multimii palestinienilor inca inainte ca elicopterul care transporta corpul lui Arafat sa aterizeze la Ramallah. O foarte mare parte din miile de palestinieni adunati la Ramallah erau inarmati, in special militantii din Fatah, miscarea care a fost condusa de Arafat.
Aeronava care transporta cadavrul lui Yasser Arafat a ajuns in cele din urma la Ramallah la aproximativ ora 13.30 (ora Romaniei). La scurt timp dupa aterizarea elicopterului, o masina a explodat langa Ramallah, transmite Reuters. Autoritatile israeliene au dezvaluit ca doua persoane au fost ucise in explozie, iar alti multi palestinieni au fost raniti. Ieri seara nu era clar daca explozia a fost un atentat sau o deflagratie accidentala.
Drapelul de pe sicriu, smuls de palestinieni
Multimea de palestinieni stransa la Ramallah a fost cuprinsa de delir in momentul in care elicopterul care transporta corpul lui Arafat a aterizat in oras. In acel moment, se pare ca multimea palestinienilor de pe strazile din Ramallah depasea 10.000 de oameni, dupa unele agentii de presa. Momentul aterizarii elicopterului a fost intampinat cu mii de salve de arme lansate in aer, care de altfel au insotit ceremonia timp de cateva ore. Dupa aterizarea elicopterului, mii de palestinieni au inconjurat imediat aeronava, sicriul lui Arafat fiind scos cu greutate din elicopter abia dupa cateva zeci de minute. Responsabilii palestinieni au scapat de sub control multimea, care timp de mai multe minute a asediat elicopterul. In cele din urma, sicriul lui Arafat, invelit cu steagul palestinian, a fost scos din elicopter, moment in care zecile de mii de palestinieni au intensificat tirurile de arme lansate in aer. Desi au recurs la salve de avertisment, fortele de securitate palestiniene au facut cu greu fata situatiei. Dupa ce a fost in cele din urma coborat din elicopter, sicriul invelit in drapelul palestinian a fost transportat in mijlocul unei mari miscatoare de oameni care isi strigau durerea. In haosul creat, trei palestinieni au fost raniti de salvele trase in aer de fortele de securitate. Sicriul a fost transportat pe brate si ulterior intr-un automobil pana in interiorul complexului Muqata, care i-a slujit lui Arafat drept cartier general in ultimii sai ani de viata. Pe parcursul acestui drum, drapelul palestinian care invelea sicriul a fost smuls de palestinieni, iar presiunea enorma creata de palestinieni era cat pe ce sa darame cosciugul de pe umerii celor care l-au purtat.
Depus intr-un mormant de marmura
Dupa ce sicriul a ajuns la complexul Muqata din Ramallah, trupul neinsufletit al lui Yasser Arafat a fost depus in locul special amenajat, intr-un mormant de marmura si piatra de langa complexul Muqata. Imediat dupa ce trupul lui Arafat a fost asezat in mormant, clericii musulmani prezenti au inceput sa recite verste din Coran, iar multimea a inceput sa se roage.
Locul unde a fost inhumat Arafat se afla la cateva sute de metri de incaperea din Muqata care a fost timp de aproape trei ani de zile dormitorul sau, in apropierea unui mic palc de copaci - patru pini - plantati pe esplanada Muqata.
"Te vom razbuna"
In preajma complexului de la Muqata, unde fusese arborat un imens portret al lui Arafat, zecile de mii de palestinieni au continuat sa isi strige durerea si dorinta de razbunare si sa lanseze mii de tiruri de arme automate in aer. "Cu sangele nostru te vom razbuna", au strigat mii de palestinieni intr-un glas, in timp ce zeci de tineri si copii palestinieni s-au suit pe complexul din Muqata si au strigat: "Vom bea sangele celor care l-au otravit pe Arafat!".
Pamantul Ierusalimului in mormantul lui Arafat
Ministrul palestinian pentru Colectivitatile Locale, Jamal Chubaki, a declarat ieri dimineata ca autoritatile palestiniene au adus pamant din Ierusalim, pe care l-au pus sub mormantul lui Yasser Arafat. Practic, Arafat a fost inhumat in pamant de la Ierusalim, potrivit declaratiilor oficialului palestinian. "Sub sarcofag va fi aruncat pamant de la Ierusalim", a mentionat ministrul palestinian ieri dimineata, chiar inainte de inmormantare.
Unul din liderii Fatah (miscarea politica fondata si condusa de Arafat), Mohamed Hourani, membru al Consiliului legislativ palestinian, a confirmat ca pamantul de la Ierusalim se afla in mormantul lui Arafat. Totusi, reprezentantul Fatah a declarat ca pamantul a fost aruncat peste sicriul lui Arafat, si nu sub acesta. "Lumea intreaga trebuie sa stie ca Israelul a impiedicat ca Arafat sa fie inmormantat la Ierusalim", a comentat Mohamed Hourani. Si ministrul palestinian pentru Afaceri civile, Jamil al-Tarifi, a explicat ca a fost adus pamant de la Ierusalim pentru a fi presarat pe sicriul celui care a fost presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene.
Palestinienii vor sa-l mute pe Arafat la Ierusalim
Liderii palestinieni care au participat ieri la inhumarea lui Arafat au declarat ca nu renunta la intentia de a transfera in viitor trupul lui Arafat la Ierusalim. Ministrul palestinian pentru Colectivitatile Locale, Jamal Chubaki, a explicat ca trupul lui Arafat a fost plasat "intr-un sarcofag din beton" pentru ca acesta sa fie transportat in orice moment la Ierusalim, asa cum Yasser Arafat a dorit-o. "Inhumarea lui Arafat la Muqata va fi provizorie. El va fi, in viitor, transferat la Ierusalim", aflat la aproximativ 30 de kilometri est de Muqata, a declarat si ministrul palestinian responsabil cu negocierile cu Israelul, Saeb Erakat. In asteptarea acestui moment, surse oficiale palestiniene au indicat ca in apropierea mormantului lui Yasser Arafat, care ar urma sa devina un loc de pelerinaj pentru "mii de palestinieni", va fi construita o moschee.
Desi palestinienii au cerut insistent ca Yasser Arafat sa fie inmormantat in Ierusalimul de Est, potrivit dorintei acestuia, Israelul s-a opus categoric inhumarii liderului palestinian in Orasul Sfant al Ierusalimului. Israelul nu a admis nici un compromis in privinta Ierusalimului, si a transmis ca nu doreste teroristi palestinieni inmormantati in orasul unde se afla inhumati regii evrei.
Israelul s-a temut de invazia palestiniana
Fortele de securitate ale Israelului (Armata, Politia si serviciile speciale) s-au aflat ieri in stare maxima de alerta, pentru a face fata unor eventuale infruntari in contextul funeraliilor presedintelui Autoritatii Nationale Palestiniene. Incepand de joi seara, fortele de securitate israeliene se aflau in stare de alerta D, nivel de alerta care a fost aplicat ultima data in urma cu doi ani, inaintea interventiei americane in Irak si ca urmare a amenintarilor lui Saddam Hussein ca va ataca Israelul. Toti membrii Politiei israeliene in rezerva sau in concediu au fost mobilizati. Cea mai mare ingrijorare a Israelului este ca zecile de mii de palestinieni care au mers la moschei in ultima vineri a Ramadanului s-ar putea revolta si chiar ar putea incerca sa treaca frontiera israeliana.
George COMAN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
DUMNEZEU SA IL ODHINEASCA   de texanu
A r h i v a
  Verheugen pus la zid    41 comentarii
  Romania isi asuma trecutul    205 comentarii
  Vanatorul lui ben Laden si-a dat demisia din CIA    2 comentarii
  OTV amendat de CNA pentru Gigi Becali    3 comentarii
  Picnic sarbatoresc anti-Arafat    20 comentarii
  In barlogul lui Arafat    4 comentarii
  "Exista probabilitati mari ca Arafat sa fi fost otravit"    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Clanul Stoaca, in instanta (1364 afisari)
 Traficanti deferiti instantei (537 afisari)
 Magazin pentru mamici si copii (393 afisari)
 Rominserv redeschide fabrica de armaturi IAIFO Zalau (207 afisari)
 Primele noua persoane judecate in dosarul Cocaina, audiate de magistrati (192 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02599 sec.