Ziua Logo
  Nr. 3171 de sambata, 13 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Cum pot fi evitate anticipatele?
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Nici nu au avut loc inca alegerile din 28 noiembrie si, iata, incepem sa vorbim despre anticipate. Ceea ce, in fine, reprezinta o traumatizare a electoratului. Ma gandeam, in editorialul de ieri, la un vot lucid, cerebral, care ar putea inlocui acum, in 2004, pentru prima data, votul mai degraba sentimental, emotional sau visceral cu care ne-am obisnuit. Dar un vot cerebral inseamna cunoasterea in profunzime a realitatilor politice si anticiparea rezultatelor jocului electoral. Cele mai mari sanse, daca dezbaterile in direct din aceste zile nu vor modifica dramatic distributia votului, astfel cum este ea masurata de institutele de sondaj, sunt de blocaj. Respectiv, asa cum aratam, nici Alianta DA si nici PSD sa nu fie capabile sa formeze o majoritate parlamentara. Evident, exceptand o alianta otravita cu PRM, cu consecinte dezastruoase pe plan intern si extern. Anticipatele pot fi generate de refuzul primelor doua forte politice de a forma guverne minoritare sau de neinvestirea respectivelor guverne, de catre Parlament, sau chiar de imposibilitatea ulterioara a guvernarii, fara sansa de a trece prin Parlament nici macar legile ordinare. Si, in aceasta situatie, ce vor face cele doua aliante? Vor accepta inevitabilul? Sau dupa alegeri, in functie de rezultat, vor cauta solutii?
Si ce solutii pot exista? Sa analizam, pe rand, variantele posibile. Daca va castiga Alianta DA, singura reteta de formare a unei majoritati fara PRM ar putea fi - daca estimarile nu vor fi date peste cap de dezbaterile televizate - o alianta, fie cu PUR si UDMR, fie cu PSD. In prima varianta ar urma, fireste, ca parlamentarii PUR, care au reusit pe listele PSD, sa paraseasca barca acestui partid si sa treaca de partea invingatorului, pentru ca PUR sa acceada la guvernare. Cea de-a doua varianta are un aparent inconvenient: dupa cum se stie, exista un conflict dur, acutizat de campania electorala, intre Alianta DA si PSD. Este acest conflict real sau mai degraba declarat? Daca judecam lucid, intre politicile promovate de cele doua forte exista mai multe puncte comune decat divergente. Iar daca discutam despre un conflict ireconciliabil, el se refera doar la cei doi lideri, Basescu si Nastase. Numai ca rezultatul campaniei prezidentiale il va scoate practic din joc pe unul dintre ei, plasandu-l in fruntea statului. Plecarea lui Basescu sau a lui Nastase din partid poate deschide drumul unui guvern de uniune nationala. In cea de-a doua ipoteza, in care castiga alegerile PSD+PUR, dar cu un scor insuficient pentru a forma o majoritate guvernamentala, ne uitam in cealalta tabara si descoperim ca Alianta DA isi pierde ratiunea de a exista. Ea s-a constituit exclusiv pentru a putea promova un presedinte, pentru a-si maximaliza sansele si pentru a obtine scorul electoral necesar guvernarii. In momentul incheierii alegerilor, intr-un fel sau altul toate aceste obiective se vor fi epuizat. Daca Alianta DA nu obtine victoria, ea se poate dizolva fara probleme. In aceasta situatie, pentru a obtine majoritatea, PSD are posibilitatea sa se alieze fie cu PNL, fie cu PD. Din nou, prin trimiterea la Cotroceni a lui Nastase sau Basescu, trebuie precizat ca o alianta cu PD este realizabila. A se observa ca cele mai multe posibilitati de a face combinatii pentru o viitoare guvernare, cu sau fara excluderea PRM, le are PSD.
Atunci cand votam, trebuie sa cunoastem aceste variante de scenariu. Si sa nu punem prea mult pret pe modul in care actorii politici isi incordeaza muschii in campanie. Nu vom gasi, in acest moment, partide sau prea multi lideri gata sa declare ca au intentia de a se alia in viitor. Pentru ca ar fi contraproductiv, sub aspectul bataliei pentru voturi. Dar, a doua zi dupa alegeri, totul se schimba. Fortele politice vor invoca interesul national. Liderii vor spune ca politica este o arta a compromisurilor. Reprezentantii societatii civile vor afirma ca trebuie ales raul cel mai mic. Si asa mai departe. Vom avea, de fapt, o logica inversata. Si, probabil, vom trai urmatorii patru ani dupa regulile aliantelor, nu dupa principiul enuntat acum, al non-aliantelor la guvernare.
Intreg rationamentul de mai sus, repet, este valabil doar daca nu se produc, in aceste zile, rasturnari spectaculoase. Ce le poate genera? Doar campania prezidentiala. Iesiri la rampa, ale celor doi candidati, fie extraordinar de bine punctate, fie dezastruoase si masiv depunctate. Ei pot trage, in sus sau in jos, aliantele. Sa fim, deci, cu ochii pe mesajele celor doi candidati prezidentiali. Si sa le supraveghem greselile. Si sa le sanctionam. Prin vot. Dar lucid, si nu emotional.
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
Ce anticipate ?   de Aberescu
Numai pentru elevii romani!   de YOGHINUL
YOGHINULE, NU AI SCAPARE BEY!!!! Unde te duci, tzac! apare un Volvo sau o Toyota   de ENGELS
Cum pot fi evitate enciclopedicele? Votam toti Dinica, SI SA VEZI ATUNCI COMEDIA, ne prapadim de ras!   de ENGELS
Stie Cozmanca cum sa negocieze urmatoarea guvernare si fara anticipate...   de octaaa
Oare de ce nu-i echidistant Sorin Rosca Stanescu?   de GETO-DAC
Lasa-te nene de comentarii politice....   de Alcor
fara Uniunea Europeana ce poate Romania ?   de ----topor
psd pierde alegerile. oricum, saracia si coruptia vor ramane problemele viitoarei guvernari   de dan toader
Am retiunut ca un vot cerebral (ce cuvint cerebral!) implica in profunzime cunoasterea realitatilor politice   de Atamild
ANTICIPATELE   de Marius Adrian Porojnicu
Azi, la Craiova, ora 11.00- Basescu si Alianta D.A.   de Cony
Supravegheat in Canada!   de YOGHINUL
Intrebare la Radio Erevan:   de Umorul Negru
Stie Cozmanca cum sa negocieze urmatoarea guvernare si fara anticipate...   de octaaa
Nici vorba de anticipate !   de N. Grue
PSD nu a avut niciodata majoritate dupa alegeri dar intotdeauna a gasit partide care sa suporte guvernul minoritar.   de titidinnewyork
Niet anticipate tov Deleanu   de Tyranosaurusrex
A r h i v a
  Maria Sa    11 comentarii
  Scrisori europene    1 comentariu
  Intuneric la Darfur    4 comentarii
  Candidatii la Presedintie si restituirea imobilelor    4 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Un vot lucid pentru Romania    2004-11-12
  PNA, un semi-esec programat?    2004-11-11
  Pierde Amarie controlul PNA?    2004-11-10
  De-a bau-bau electoral cu Vadim    2004-11-09
  Mascarici national in rol de arbitru electoral?    2004-11-08
 Top afisari / comentarii 
 Clanul Stoaca, in instanta (1364 afisari)
 Traficanti deferiti instantei (537 afisari)
 Magazin pentru mamici si copii (393 afisari)
 Rominserv redeschide fabrica de armaturi IAIFO Zalau (207 afisari)
 Primele noua persoane judecate in dosarul Cocaina, audiate de magistrati (192 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.38287 sec.