Ziua Logo
  Nr. 3171 de sambata, 13 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Program de masuri de intarire a increderii
-- Programul TEMPUS III
Scopul programului Confidence-building Measures Programme al Consiliului Europei este de a oferi sprijin moral si financiar proiectelor societatii civile, al caror obiectiv principal este promovarea relatiilor dintre persoane apartinand unor grupuri etnice din aceeasi tara sau din doua sau mai multe tari invecinate. In principal, programul ofera sprijin proiectelor depuse de organizatiile neguvernamentale.
Proiectele constau in principal din seminarii, cursuri de pregatire, programe TV/radio destinate "multiplicatorilor de opinii" (activisti ONG, tineri, jurnalisti, avocati, reprezentanti ai autoritatilor legale) si publicului larg. Proiectele trebuie sa se concentreze pe urmatoarele subiecte: relatii interetnice, drepturile omului si ale minoritatilor, dialogul inter-religios, depasirea stereotipurilor si prejudecatilor, rolul societatii civile, cooperare transfrontaliera, media si conflicte. Sunt eligibile doar proiectele al caror obiectiv principal este promovarea relatiilor dintre persoane de etnie diferita dintr-o tara sau din tari invecinate. Obiectivele proiectului trebuie sa vizeze: cultivarea relatiilor dintre grupurile majoritare si cele minoritare in domeniile enumerate mai sus; promovarea cunoasterii mutuale si coexistentei pasnice intre minoritari si majoritari; facilitarea invatarii interculturale, educatiei privind drepturile omului, tolerantei si cetateniei democratice; oferirea de oportunitati persoanelor provenind din diferite comunitati pentru a lucra impreuna si a indeplini un obiectiv comun.
Activitatile trebuie sa urmareasca realizarea obiectivelor proiectului, sa fie concrete si practice (de ex. seminarii, ateliere, cursuri de pregatire, programe TV/radio) si sa se desfasoare in zonele in care problemele minoritari-majoritari sunt reale. Sunt eligibile sa aplice organizatiile neguvernamentale (ONG-uri), autoritatile locale si regionale, media publice/necomerciale si institutiile educationale. Finantarea prin programul masuri de intarire a increderii nu poate depasi suma de 27.000 de euro. In cazuri exceptionale si bine motivate, plafonul poate atinge 30.000 de euro. Termenul limita pentru depunerea propunerilor este 18 noiembrie 2004. Pentru informatii mai detaliate si exemple de proiecte, vizitati website-ul programului, http://www.coe.int/T/E/ NGO/Public/2004_CBM_Programme_description.doc. Contact: Tel: +33 (0)3 88 41 24 70; Fax: +33 (0)3 88 41 37 81; E-mail: confidence-building@coe.int
Programul Tempus III (2000-2006) este Programul de Cooperare Trans-Europeana in domeniul invatamantului superior in tarile Balcanilor de Vest, tarile partenere din Europa Centrala si de Est si Asia Centrala si tarile partenere mediteraneene. Programul sprijina procesul de transformare catre economia de piata si societatea democratica pentru alinierea lor la obiectivele UE de cooperare cu aceste tari. Tempus urmareste sa contribuie la dezvoltarea sistemelor de invatamant superior in tarile partenere si interactiunea lor cu societatea civila si industriala.
Programul Tempus acorda trei tipuri de finantari: 1. Proiecte Europene Comune (JEP) - sprijina grupuri de institutii de invatamant superior ("consortiu") care coopereaza pentru o perioada de doi sau trei ani, pentru a atinge obiectivele stabilite. Obiectivul principal al acestor proiecte este de a restructura si moderniza sistemele de invatamant superior si rolul acestora in societate. Consortiile pot include universitati si alti parteneri non-academici precum companii, intreprinderi publice si private, asociatii profesionale, autoritati locale, regionale si nationale si parteneri sociali. Exista trei tipuri de proiecte JEP: Proiecte de dezvoltare a ariei curriculare; Proiecte de management al univeristatii; Cursuri de formare pentru dezvoltare institutionala; 2. Masuri Complementare si Structurale (SCM) - asigura un cadru pentru raspunsuri pe termen scurt la nevoile particulare pe care tarile partenere le-au identificat drept prioritati. Tipurile de proiecte care au fost dezvoltate: Proiecte de informare si diseminare; Proiecte de formare; Proiecte pilot; 3. Burse de Mobilitate Individuale (IMG) - asigura profesorilor, lectorilor, membrilor din conducerea unor institutii de invatamant superior, oficialilor din ministere posibilitatea de a calatori pentru a lucra, conform obiectivelor programului Tempus. Tipurile de vizite eligibile sunt: Pregatirea unei propuneri JEP; Participarea la un eveniment specific; Perioada de studiu/colaborare pe un subiect academic specific/diseminarea de bune practici.
Institutiile din Romania pot participa la Programul TEMPUS doar prin cofinantare. Pentru acest an, se mai fac inscrieri doar pentru Proiecte Europene Comune (JEP). Informatii suplimentare: http://www.etf.eu.int/ tempus.nsf/Pages/Helpdesk_Local+Contact+Details?OpenDocument
(Articol realizat in colaborare cu revista "Ghidul Finantatorilor" editata de FDSC)
Mircea FICA 
A r h i v a
  Buget 2005 - Silvicultura incorect fundamentata    
  Investitie Sumitomo la Alba Iulia    1 comentariu
  Piata de medicamente se va dubla pana in 2007    
  Isarescu: Proiectele de infrastructura si mediu necesita 76 de miliarde de euro    1 comentariu
  Obiectivele Strategiei de la Lisabona sunt foarte greu de atins    
  UE finanteaza infiintarea de laboratoare vamale in Romania    
  Sistemul Verified by Visa impulsioneaza comertul electronic    1 comentariu
  Rominserv redeschide fabrica de armaturi IAIFO Zalau    1 comentariu
  HVB Bank a lansat Conturile de Economii    
  UniKasa prin Citibank    
  UniCredit Romania si-a majorat capitalul social    
  RENAR a fost recunoscuta international    1 comentariu
  Imprumut BEI pentru reabilitarea sistemelor de apa    
  Promotie MasterCard    2 comentarii
  FONDUL DE GARANTARE A CREDITULUI RURAL S.A.    
  Romania este o piata dinamica spre deosebire de pietele Europei de Vest cu economii stagnante    1 comentariu
  Piata de capital are un potential enorm de crestere    
  Romania predictibila    1 comentariu
  Bursa de Valori Bucuresti: Evolutii in perioada 1 - 5 noiembrie 2004    
  Despre rata unica de impozitare a venitului (I)    
  Polonia impoziteaza cu 50% veniturile mari    
  Magazin pentru mamici si copii    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Clanul Stoaca, in instanta (1364 afisari)
 Traficanti deferiti instantei (537 afisari)
 Magazin pentru mamici si copii (393 afisari)
 Rominserv redeschide fabrica de armaturi IAIFO Zalau (207 afisari)
 Primele noua persoane judecate in dosarul Cocaina, audiate de magistrati (192 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01465 sec.