Ziua Logo
  Nr. 3171 de sambata, 13 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Bursa de Valori Bucuresti: Evolutii in perioada 1 - 5 noiembrie 2004
Unul din factorii determinanti pentru interesul investitorilor pentru valorile mobiliare listate la Cota Bursei de Valori Bucuresti tine de randamentele care pot fi obtinute prin plasarea economiilor in depozite bancare sau prin investitii in valute. De aceea, evenimentul principal al acestei saptamani poate fi considerat publicarea deciziilor luate de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, prin care s-a anuntat ca dobanda de interventie a bancii centrale va fi redusa cu 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 18,25%. Totodata, avand in vedere analiza evolutiilor de pe piata valutara, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat sa promoveze o mai mare flexibilitate a cursului de schimb al leului prin limitarea interventiilor bancii centrale pe piata valutara si renuntarea la anuntarea publica a unei marje prognozate de apreciere reala a cursului de schimb al leului, ceea ce invalideaza orice anticipare privind o iminenta depreciere a monedei nationale ca urmare a interventiilor bancii centrale. Intr-un astfel de context, dupa ce ani la rand au fost considerate cele mai sigure investitii, plasamentele in valuta sunt susceptibile sa-si piarda acest statut si noul nivel de echilibru al balantei risc/randament pe care il cauta orice investitor sa determine tot mai multi detinatori de economii sa analizeze cu mai multa seriozitate oportunitatile pe care le ofera achizitionarea de titluri listate pe piata de capital.
Luni, 1 noiembrie: La nivelul general al pietei, astazi nu s-a conturat vreo tendinta clara. Astfel, cotatiile pentru actiunile Petrom au castigat +0,4%, in vreme ce cursul de piata al actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta a coborat cu 0,3%. Ambele simboluri au fost astazi intens negociate in ringul Bursei, cu un plus pentru actiunile SNP, care au generat tranzactii in valoare totala de 21 de miliarde de lei. In topul lichiditatii, actiunile Banca Transilvania si Azomures Targu Mures s-au mentinut si astazi pe locuri fruntase, cu tranzactii in valoare de 13,8, respectiv 9,7 miliarde de lei. Din perspectiva dinamicii cursurilor de piata, prima sedinta de tranzactionare din aceasta saptamana si din luna noiembrie a adus in prim-plan actiunile Eforie, care au cunoscut o apreciere cu peste 11 procente si au ajuns astfel sa fie cotate la 4100 de lei per actiune.
Astazi au revenit in ringul Bursei actiunile Bancii Comerciale Carpatica. Actionarii Bancii Carpatica s-au intrunit la sfarsitul lunii trecute in cadrul unei Adunari Generale, ocazie cu care au aprobat divizarea valorii nominale a unei actiuni BCC, de la 2000 de lei/actiune la 1000 de lei/actiune. Efectele acestei masuri se vor rasfrange asupra detinatorilor de actiuni BCC la data de inregistrare 22 noiembrie 2004. Actiunile Bancii Carpatica au inregistrat astazi o scadere cu 1,3% si au incheiat sedinta de tranzactionare la pretul de 7700 de lei/actiune. Titlurile emise de celelalte doua banci prezente la Bursa de Valori Bucuresti au avut astazi o zi caracterizata de cresteri ale cursurilor, pe fondul unei intensificari a schimburilor realizate in piata cu titlurile Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvoltare. Ca urmare a acestor evolutii, actiunile TLV au revenit la cotatia de 8100 de lei per actiune, iar titlurile BRD au incheiat ziua la 31.700 de lei per actiune. Pentru a doua zi consecutiv, titlurile Alro au impresionat prin amploarea cresterii pretului de referinta. Daca ieri actiunile ALR au cunoscut o apreciere cu +6%, pe parcursul sedintei de tranzactionare curente si-au mai adaugat inca +7%. Astfel, noul nivel atins astazi de cotatiile Alro Slatina este de 57.000 de lei per actiune.
Miercuri, 3 noiembrie: Cele mai cautate titluri din sedinta de tranzactionare de astazi s-au dovedit a fi cele emise de Rompetrol Rafinare Constanta, care au realizat un rulaj total de peste 94 de miliarde de lei. Cresterea lichiditatii actiunilor RRC a fost insotita de o evolutie similara si a cursurilor de piata, pretul de referinta al acestor titluri fiind stabilit astazi la 685 de lei/actiune, in crestere cu +3%. Actiunile celeilalte mari companii petroliere, SNP Petrom, s-au apreciat la randul lor cu +0,7%, in conditiile in care valoarea cumulata a tranzactiilor cu simbolul SNP s-a ridicat astazi la peste 11 miliarde de lei. Cea mai dinamica evolutie a zilei au avut-o actiunile Alro Slatina, care au castigat astazi peste 14%. Dupa mai multe sedinte de tranzactionare consecutive in care s-au inregistrat cresteri, cotatiile pentru actiunile ALR au atins un nou prag: 65.000 de lei/actiune. De asemenea, retinem si faptul ca astazi titlurile Impact Bucuresti au inversat tendinta descendenta si au marcat o crestere a cotatiilor cu +4,6%, revenind astfel la nivelul de 5700 de lei per actiune. Titlurile IMP au fost astazi intens tranzactionate, cu acest simbol fiind negociate 177 de tranzactii, cu o valoare totala cumulata de 14,5 miliarde de lei.
Joi, 4 noiembrie: Pe fondul negocierii unui numar de 128 de tranzactii si cu un rulaj total de peste 17 miliarde de lei, actiunile BRD au cunoscut astazi o apreciere semnificativa a cotatiilor: +2,5%. Ultima tranzactie a zilei cu simbolul BRD a fost inregistrata in sistemul electronic al Bursei la pretul de 32.300 de lei/actiune, un nou maxim al acestui an. Fata de inceputul anului, cand o actiune BRD era cotata pentru 19.900 de lei/actiune, nivelul atins astazi arata ca investitorii care au avut in portofoliu actiuni BRD au obtinut pana in prezent un randament de +62%, fara a include aici si dividendele platite de cea mai mare banca listata la Cota Bursei. Celelalte doua simboluri bursiere, care identifica actiunile emise de Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica, au aratat astazi o stabilitate remarcabila a cursurilor de piata, preturile de referinta stabilite astazi fiind identice cu cele din ziua precedenta. Lichiditatea actiunilor TLV si BCC a fost una rezonabila, valoarea operatiunilor de astazi fiind de 5 miliarde de lei pentru actiunile TLV si de 1 miliard pentru actiunile BCC.
Vineri, 5 noiembrie: La nivelul general al pietei, ultima sedinta de tranzactionare din aceasta saptamana a fost caracerizata de o volatilitate ridicata pentru multe dintre titlurile listate la Cota Bursei, dar si de evolutii contradictorii ale cotatiilor. Astfel, daca titlurile Banca Romana pentru Dezvoltare au continuat si astazi sa cunoasca aprecieri ale cotatiilor si sa stabileasca un nou nivel maxim (32.400 de lei per actiune), actiunile Petrom au pierdut astazi 2,5% si erau cotate la inchiderea zilei la 2690 de lei/actiune. Printre actiunile care au evoluat in sens contrar tendintei generale a pietei bursiere au fost cele doua titluri emise de companiile producatoare de medicamente: Antibiotice Iasi si Sicomed Bucuresti. Astazi, pretul de referinta pentru titlurile ATB a atins 4680 de lei/actiune, iar pentru simbolul SCD ultima cotatie a zilei a fost de 6650 de lei/actiune.
Mircea FICA 
A r h i v a
  Buget 2005 - Silvicultura incorect fundamentata    
  Investitie Sumitomo la Alba Iulia    1 comentariu
  Piata de medicamente se va dubla pana in 2007    
  Isarescu: Proiectele de infrastructura si mediu necesita 76 de miliarde de euro    1 comentariu
  Obiectivele Strategiei de la Lisabona sunt foarte greu de atins    
  UE finanteaza infiintarea de laboratoare vamale in Romania    
  Sistemul Verified by Visa impulsioneaza comertul electronic    1 comentariu
  Rominserv redeschide fabrica de armaturi IAIFO Zalau    1 comentariu
  HVB Bank a lansat Conturile de Economii    
  UniKasa prin Citibank    
  UniCredit Romania si-a majorat capitalul social    
  RENAR a fost recunoscuta international    1 comentariu
  Imprumut BEI pentru reabilitarea sistemelor de apa    
  Promotie MasterCard    2 comentarii
  FONDUL DE GARANTARE A CREDITULUI RURAL S.A.    
  Romania este o piata dinamica spre deosebire de pietele Europei de Vest cu economii stagnante    1 comentariu
  Piata de capital are un potential enorm de crestere    
  Romania predictibila    1 comentariu
  Despre rata unica de impozitare a venitului (I)    
  Polonia impoziteaza cu 50% veniturile mari    
  Magazin pentru mamici si copii    1 comentariu
  Program de masuri de intarire a increderii    
 Top afisari / comentarii 
 Clanul Stoaca, in instanta (1364 afisari)
 Traficanti deferiti instantei (537 afisari)
 Magazin pentru mamici si copii (393 afisari)
 Rominserv redeschide fabrica de armaturi IAIFO Zalau (207 afisari)
 Primele noua persoane judecate in dosarul Cocaina, audiate de magistrati (192 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01277 sec.