Ziua Logo
  Nr. 3169 de joi, 11 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Bugetul pe 2005 sarac in pomeni electorale
-- Marile realizari PSD
Deputatii si senatorii au adoptat ieri, pe articole, proiectul Bugetului de Stat pe 2005, fara modificari importante. Adrian Nastase a prezentat, cu accente vadit electorale, proiectul Bugetului de Stat si al Asigurarilor Sociale de Stat, in fata a mai putin de 200 de parlamentari plictisiti, din total celor aproape 500. Nastase a definit alocarea bugetara pe 2005 ca fiind "instrumentul cel mai important pentru a pune in aplicare politica economica si sociala care va asigura continuarea programelor de reforma structurala care au transformat in bine Romania, in acesti ultimii patru ani". El a tinut sa sublinieze ca proiectul este primul buget cu care Romania va functiona ca tara ce a incheiat negocierile cu UE.
In prezentarea constructiei bugetare si a principalilor indicatori, primul ministru a trecut in revista toate pomenile facute de Guvernul sau. Nastase a amintit de programele "Bani de liceu", Cornul si laptele", ajutorul pentru calculator, bursa "Guvernul Romaniei", ajutoarele pentru caldura, compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, etc. - programe ce vor continua si in 2005. Seful Executivului s-a referit si la marile realizari ale actualei guvernari: ritmul real de crestere economica s-a mentinut inalt, de 6,6%; consumul individual efectiv al gospodariilor a crescut; industria a continuat sa inregistreze ritmuri ridicate; iar in agricultura productia a inregistrat cresteri spectaculoase. In discursul sau, Nastase nu a omis si promisiunile din Bugetul pe 2005: stimularea crearii de noi locuri de munca, asigurarea unor venituri salariale mai mari; climat de incredere pentru dezvoltarea afacerilor.
DA si PRM, impotriva
Cu toate acestea, parlamentarii PNL-PD si cei ai PRM au anuntat ca nu vor vota proiectul de Buget pe 2005, in timp ce reprezentantii PSD si UDMR si-au exprimat sustinerea. De altfel, surse parlamentare au afirmat ca toti senatorii si deputatii PSD au primit un SMS de la Cancelaria primului ministru prin care erau avertizati ca daca nu sustin Bugetul pe 2005, inseamna ca nu-l sustin pe Adrian Nastase. Deputatul PD Alexandru Mocanu a aratat ca parlamentarii Aliantei PNL-PD nu vor vota acest proiect deoarece legalizeaza utilizarea discretionara de catre Guvern a resurselor bugetare, risipa si contine masuri populiste". Mocanu a apreciat ca proiectul de buget pe 2005 nu este bazat pe criterii economice si sociale, ci pe ponderea bazinului electoral. Deputatul PD a prezentat o serie de date pentru a demonstra influentele electorale asupra bugetului. Astfel, el a spus ca ajutorul social acordat de Guvern in 2003 a fost de 330 miliarde de lei, in 2004 - 3400 miliarde de lei si in 2005 - cu 21% mai mic, deoarece nu este un an electoral. Ajutoarele pentru caldura au fost in 2003 de 318 miliarde, in 2004 - 3500 miliarde, iar in 2005 sumele scad cu 22%. Subventiile pentru agricultura si despagubirile pentru calamitati sunt in 2005 de 12 ori mai mici decat in anul precedent. "De ce in 2003 si in 2005 s-au alocat mult mai putini bani pentru unele directii decat in anul 2004?", a intrebat Mocanu, oferind si raspunsul: "pentru captarea bunavointei electoratului". "Nici un roman nu se poate lauda cu cresterea puterii sale de cumparare nici macar cu 1% in ultimii patru ani", a conchis Mocanu.
Datoria externa a crescut
Liberalul Calin Popescu Tariceanu a atras atentia ca datoria externa a Romaniei a crescut cu 214%, precizand ca, in perioada ianuarie 1992-decembrie 2000, aceasta era de 10,2 miliarde de dolari, iar in trei ani, in perioada 2001-2004, aceasta este de 11,7 miliarde de dolari. Tariceanu a criticat si faptul ca, in perioada guvernarii PSD, forta de munca a scazut, aratand ca locurile de munca create au fost mai mult la "cules capsuni in strainatate". El l-a intrebat pe ministrul Tanasescu cum isi explica faptul ca numarul persoanelor ce beneficiaza de asistenta sociala a crescut in conditiile in care s-a inregistrat crestere economica. Tariceanu a spus ca PSD face promisiuni inainte de alegeri si ii mai ramane ca, dupa cum spunea un cunoscut cantautor, sa promita "filme deocheate cu judecatoarea porno si omleta gratis cu oua de la Cornu".
Tanasescu critica Opozitia
Ministrul Finantelor Mihai Tanasescu nu s-a obosit sa dea raspunsuri punctuale, ci si-a exprimat surprinderea pentru faptul ca "oameni de marca din zona politica fac confuzii majore", desi este vorba de un calcul al unor indicatori simpli. El s-a concentrat pe o serie de critici la adresa guvernarii 1996-2000. Tanasescu a spus ca, in perioada 2001-2004, datoria publica externa a scazut ca pondere in PIB, aratand ca "PIB a avut un ritm de crestere superior cresterii datoriei interne si externe". El a mai aratat ca in 2000 datoria publica externa era de 22,1% din PIB, iar in 2004 este de 17,5% din PIB. Ministrul Finantelor a considerat drept "jignitoare" criticile reprezentantilor PNL si PD, insistand pe faptul ca in 1999, in timpul guvernarii CDR, Romania era gata sa intre in colaps financiar. El a uitat uitand sa spuna ca era vorba de datorii contractate de Guvernul Vacaroiu.
Parlamentarii se luptau, la inchiderea editiei, cu anexele la Buget. Sedinta era programata sa se incheie la ora 24.
Anca HRIBAN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Pai va cistigga PSD si urmatoarele alegeri vor fi in 2050 ! asa ca   de ionion
A r h i v a
  Cine si de ce il primeste pe Voronin la Putna    4 comentarii
  Universitarii francofoni impotriva proiectului Bastroe    1 comentariu
  Zona Marii Negre, in dezbatere    2 comentarii
  Initiative romanesti pentru securitatea europeana    1 comentariu
  Parintele "Patriot Act" a parasit echipa lui Bush    
  Berlusconi renunta la imperiul media pentru politica    1 comentariu
  PSD domina publicitatea electorala    
  D.A. acuza coruptia functionarilor    1 comentariu
  Sustinatorii lui Becali si Roman, la Parchet    
  Geoana, corijent la integrare    4 comentarii
  Apelul PNTCD catre intelectuali    5 comentarii
  Vicele Curtii de Conturi, la PRM    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Specialistii diseca ghidurile de tratament pentru afectiunile neurologice (531 afisari)
 Compania GFS multumeste ziarului ZIUA (462 afisari)
 Initiative romanesti pentru securitatea europeana (386 afisari)
 Universitarii francofoni impotriva proiectului Bastroe (312 afisari)
 Adevar si diversiune privind cota unica (301 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01016 sec.