Ziua Logo
  Nr. 3169 de joi, 11 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
La Washington a inceput remanierea
Parintele "Patriot Act" a parasit echipa lui Bush
-- Secretarul american al Justitiei, John Ashcroft, si cel al Comertului, Don Evans, si-au dat demisia din Administratia republicana
Secretarul american al Justitiei, John Ashcroft, a demisionat marti din aceasta functie, fiind primul membru al Administratiei de la Washington care paraseste echipa lui George W. Bush dupa realegerea acestuia in functia de presedinte al SUA. Intr-o scrisoare de mana transmisa marti presedintelui Bush, Procurorul General al SUA declara ca alege sa se retraga din aceasta functie dupa ce "obiectivul asigurarii sigurantei americanilor in fata terorii si crimei a fost atins", relateaza BBC. "Si totusi cred ca Departamentul Justitiei ar putea duce o activitate buna sub o conducere noua si cu o inspiratie proaspata", a notat John Ashcroft.
De-a lungul mandatului sau de secretar al Justitiei, Ashcroft - unul din ultraconservatorii de la Washington - a sporit atributiile politienesti ale autoritatilor americane, sub justificarea luptei antiteroriste, reducand drastic libertatile civile in SUA, dupa cum mentioneaza Reuters si Rompres. Persoana extrem de controversata din cauza conservatorismului sau, John Ashcroft isi leaga numele mai ales de asa-numita "Patriot Act", lege impusa de Administratia Bush care contine totalitatea masurilor antiteroriste adoptate de urgenta dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. Prin "Patrit Act", John Ashcroft a autorizat supravegherea convorbirilor telefonice, prelungirea perioadei de detentie pentru cetatenii straini, inasprirea legilor privind imigrarea, supravegherea mesajelor e-mail a persoanelor particulare sau pe cele ale organizatiilor religioase, toate aceste masuri fiind dur criticate in SUA si in lume pentru caracterul anti-democratic. Cu toate acestea, chiar si criticii cei mai acerbi ai lui John Ashcroft au salutat faptul ca dupa 11 septembrie 2001 pe terotoriul SUA nu a mai avut loc nici un atac terorist de mari proportii. De remarcat ca pe parcursul mandatului sau Ministerul de Justitie al SUA a aprobat detentia a aproximativ 600 de talibani sau presupusi membri Al-Queda intr-un total vid juridic la baza militara de la Guantanamo, Cuba.
John Ashscroft, fost senator de Missouri, in varsta de 62 de ani, a fost numit in functia de ministru al Justitiei in 2001, la solicitarea dreptei conservatoare si religioase din cadrul Partidului Republican, informeaza Rompres.
Marti si-a mai anuntat demisia si ministrul american al Comertului, Don Evans, fost colaborator apropiat al lui George W. Bush. Presedintele SUA a acceptat demisiile celor doi.
George COMAN 
A r h i v a
  Cine si de ce il primeste pe Voronin la Putna    4 comentarii
  Universitarii francofoni impotriva proiectului Bastroe    1 comentariu
  Zona Marii Negre, in dezbatere    2 comentarii
  Initiative romanesti pentru securitatea europeana    1 comentariu
  Berlusconi renunta la imperiul media pentru politica    1 comentariu
  PSD domina publicitatea electorala    
  D.A. acuza coruptia functionarilor    1 comentariu
  Sustinatorii lui Becali si Roman, la Parchet    
  Geoana, corijent la integrare    4 comentarii
  Apelul PNTCD catre intelectuali    5 comentarii
  Vicele Curtii de Conturi, la PRM    
  Bugetul pe 2005 sarac in pomeni electorale    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Specialistii diseca ghidurile de tratament pentru afectiunile neurologice (531 afisari)
 Compania GFS multumeste ziarului ZIUA (462 afisari)
 Initiative romanesti pentru securitatea europeana (386 afisari)
 Universitarii francofoni impotriva proiectului Bastroe (312 afisari)
 Adevar si diversiune privind cota unica (301 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00803 sec.