Ziua Logo
  Nr. 3169 de joi, 11 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Cine si de ce il primeste pe Voronin la Putna
-- Voronin il baga pe Stefan cel Mare intre Lenin si Stalin
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va face vineri o vizita de o zi in judetul Suceava, urmand sa depuna, la manastirea Putna, coroane de flori la mormantul domnitorului Stefan cel Mare, transmite sec Mediafax prin corespondentul sau la Suceava. Potrivit prefectului de Suceava, Ioan Cusnir, delegatia din Republica Moldova va sosi, vineri dimineata, pe Aeroportul Suceava si se va deplasa la manastirea Putna. Din surse bisericesti, noi am aflat insa ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost ultima institutie care a aflat despre aceasta vizita, desi, poate, ar fi trebuit sa fie prima. Mai mult, comunistul Voronin a anuntat ca intentioneaza sa viziteze "complexul muzeal Putna", si nu Manastirea ctitorita de Stefan cel Mare si Sfant.
Potrivit proiectului de program, intre orele 11 si 11.15 este prevazut un "miting de comemorare". De la Putna, delegatia din Republica Moldova se va deplasa la Suceava unde este prevazuta vizitarea Cetatii de Scaun.
Prefectul de Suceava a spus ca presedintele Republicii Moldova este insotit in aceasta vizita de o delegatie formata din 18 persoane, printre care ministrul de Externe, Andrei Stratan, si presedintele Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, Gheorghe Duca.
Desi vizita "moldovenilor" nu este oficiala sau de stat, ci "privata", delegatia prezidentiala de la Chisinau nu va duce lipsa de interlocutori romani de prim rang, respectiv consilierul prezidential Simona Miculescu, cel mai probabil viitorul ministru de Externe al Romaniei si secretarul de stat pentru probleme europene in MAE roman, Bogdan Aurescu.
Presedintele Republicii Moldova, comunistul Vladimir Voronin, a mai fost asteptat la Putna asta vara, pe 2 iulie, la comemorarea a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, comenteaza Dana Humoreanu, pentru Obiectiv de Suceava, citata in Observatorul Religios de ieri. In ultimul moment, Voronin a contramandat participarea la manifestarile de la Putna. Explicatia oficiala a fost aceea ca timpul prea scurt nu a permis incheierea unei declaratii comune cu omologul sau roman, Ion Iliescu. Consilierul prezidential moldovean Sergiu Mocanu a venit atunci la Bucuresti pentru a perfecta detaliile unei declaratii comune, prin care cei doi presedinti sa reafirme relatiile de buna vecinatate dintre cele doua state romanesti. Insa pretentia "moldoveanului" transnistrean Voronin era prea mare: liderul comunist a conditionat venirea sa la manifestarile de la Putna de semnarea acestei declaratii, in care, printre altele, partea romana urma sa reafirme sustinerea fata de statalitatea Republicii Moldova, recunoasterea existentei "natiunii moldovenesti", cu "dreptul la o limba proprie", asa-zisa "limba moldoveneasca".
Voronin n-a venit, in iulie, la mormantul lui Stefan cel Mare, la Putna, in schimb a confiscat memoria marelui domnitor, la Chisinau, in stil sovietic: in discursul rostit cu aceasta ocazie, Voronin a spus ca "Gratie lui Stefan cel Mare, pe hartile Europei continua sa figureze statul moldovenesc". Cu cateva zile in urma, seful comunist de la Chisinau a serbat cu mare pompa a 87-a aniversare a revolutiei bolsevice, inaltandu-le vii omagii lui Lenin si Stalin
Pana ieri, nu se stia daca presedintele Ion Iliescu va veni la Suceava pentru a se intalni cu omologul sau de peste Prut. Vladimir Voronin se afla in acest moment intr-o postura politica nefavorabila, dupa ce Moscova da semne ca il va schimba cu actualul primar al Chisinaului, Serafim Urechean. Pentru a contracara acest plan, generalul KGB anti-roman Vladimir Voronin se da bine pe langa Romania lui Ion Iliescu mimand o posibila apropiere "europeana" in cadrul unui asa-zis Pact de Stabilitate al zonei. Speram ca autoritatile de stat de la Bucuresti nu vor calca direct in strachinile intinse de Voronin pentru diverse interese de ordin electoral, de pe ambele maluri ale Prutului. Autoritatile bisericesti care ne-au transmis ieri ca nu pot refuza nimanui sa intre intr-o Biserica si-au exprimat totusi speranta ca la o astfel de vizita nu va fi uitat subiectul Mitropoliei Basarabiei, prigonita constant si agresiv de catre regimul comunist de la Chisinau.
Victor RONCEA 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Nu-i trebe translator la Voronin ... unu care sa traduca din moldoveneasca in romana??   de Deceanu Ovidiu
...dar la mormantul bunicului va depune un buchetel?   de vp
Simona Miculescu   de Virgil Stefan Nitulescu
O polita achitata   de hej
A r h i v a
  Universitarii francofoni impotriva proiectului Bastroe    1 comentariu
  Zona Marii Negre, in dezbatere    2 comentarii
  Initiative romanesti pentru securitatea europeana    1 comentariu
  Parintele "Patriot Act" a parasit echipa lui Bush    
  Berlusconi renunta la imperiul media pentru politica    1 comentariu
  PSD domina publicitatea electorala    
  D.A. acuza coruptia functionarilor    1 comentariu
  Sustinatorii lui Becali si Roman, la Parchet    
  Geoana, corijent la integrare    4 comentarii
  Apelul PNTCD catre intelectuali    5 comentarii
  Vicele Curtii de Conturi, la PRM    
  Bugetul pe 2005 sarac in pomeni electorale    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Specialistii diseca ghidurile de tratament pentru afectiunile neurologice (531 afisari)
 Compania GFS multumeste ziarului ZIUA (462 afisari)
 Initiative romanesti pentru securitatea europeana (386 afisari)
 Universitarii francofoni impotriva proiectului Bastroe (312 afisari)
 Adevar si diversiune privind cota unica (301 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01254 sec.