Ziua Logo
  Nr. 3168 de miercuri, 10 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Romania batuta de vant si ploaie
-- Zeci de gospodarii au fost inundate in Valea Jiului, iar Drumul National 66 A a fost inchis timp de mai multe ore, intre Vulcan si Lupeni * In localitatea Lazar, au cazut aproape 100l/mp in 24 de ore
Doua localitati au fost izolate mai bine de patru ore, iar cateva zeci de gospodarii au fost afectate ca urmare a ploilor abundente cazute ieri noapte in Valea Jiului. Drumul National 66 A, intre Vulcan si Lupeni, a fost blocat mai multe ore, in unele locuri apa atingand peste 1,5 metri. Peste 30 de gospodarii au fost inghitite de apele Jiului, care a iesit din matca, iar copacii si crengile cazute peste liniile electrice, au lasat mai multe case in bezna. Situatia cea mai grava a fost in municipiul Lupeni, unde, din cauza precipitatiilor abundente, raul Jiu s-a revarsat, inundand mai multe strazi, a distrus sase podete si un pod. Viceprimarul Cornel Lungan declara ca, in cateva minute, apele au inghitit nu mai putin de 33 de gospodarii de pe strazile Brazilor, Minerilor, 6 August si Stadionului. La intrarea in municipiu, in zona Paroseni, circulatia autovehiculelor a fost blocata, ieri dimineata, din cauza apei, iar zeci de masini au asteptat minute in sir pana ce autoritatile au reusit sa intervina.
"In urma cu doua sau trei luni, exact in acest loc, strada a fost blocata tot din cauza ploilor. Atunci, autoritatile au promis ca vor reface sistemul de canalizare, insa acum avem aceeasi problema", declara un sofer care incerca sa ajunga in Lupeni.
In orasul Aninoasa, doua gospodarii au fost inundate, apa atingand peste 1,70 metri in curtile oamenilor. Ei acuza Administratia "Apele Romane", ca nu a largit vadul si, de fiecare data cand Jiul creste, sunt luati de apele raului. Primarul Ilie Botgros ii acuza, la randul sau, pe cei de la "Apele Romane", care, desi au fost sesizati in repetate randuri sa consolideze malurile, nu au facut-o. Mai mult, el sustine ca nici primaria nu a fost lasata sa faca aceste lucrari. Corina Durlescu, purtator de cuvant al SC Electrica SA Hunedoara, a declarat ca furtuna violenta, care a maturat in cursul noptii partea de vest a Vaii Jiului, a distrus 21 de posturi de transformare, care au ramas fara tensiune, cele mai afectate fiind zonele Lupeni, Uricani si Campu lui Neag. De altfel, cele mai importante precipitatii s-au inregistrat in localitatea Lazar, unde au cazut 99,8 l/mp in 24 de ore. (Diana MITRACHE, Elena STOICAN - ZIUA de Hunedoara)
Gorjul a intrat la apa
Cateva zeci de gospodarii din mai multe localitati gorjene erau inundate, ieri dimineata, ca urmare a ploilor cazute in ultimele zile, informeaza Mediafax. Conform Prefecturii Gorj, au fost afectate localitatile Targu Jiu, Cornesti, Balta si Pestisani. In satul Francesti, conform declaratiilor primarului Florin Pavel, un sfert din gospodarii sunt afectate de ape. Prefectura a comunicat ca mai multe rauri din judet au atins cote alarmante, Jalesul fiind primul care a iesit din matca, inundand mai multe zeci de hectare de culturi agricole. Cota de atentie a fost atinsa pe Jiu, Gilort si Susita. In plus, vantul puternic a scos din functiune mai multe linii electrice. Locuitorii din Capreni, Balteni, Plopsoru, Turceni, Tantareni, Godinesti, Ciuperceni, Pestisani, Tismana si Runcu au ramas fara energie electrica. Vantul puternic a doborat, in noaptea de luni spre marti, mai multi copaci pe Defileul Jiului, unul dintre arbori lovind locomotiva unui tren de persoane care venea de la Timisoara. Mecanicul Ion Marinescu s-a lovit la piept, dar a reusit sa previna producerea unui accident. El a fost transportat la spital, insa este in afara oricarui pericol. Traficul feroviar in zona a fost blocat timp de aproape o ora.
Vantul a pus slepurile pe uscat
Vantul puternic, in rafale, care s-a abatut dinspre est, cu 61 km/ora, asupra judetului Mehedinti, luni spre marti, a pus in stare de alerta Comisia judeteana de lupta impotriva dezastrelor, informeaza Rompres. "Au fost afectate 11 linii de medie tensiune, cotele raurilor din nordul judetului au fost depasite si la dana rece de pe Dunare, cateva slepuri au fost puse pe uscat", a precizat prefectul Constantin Zimtea. Intreruperea curentului electric, atat in nordul, cat si sudul judetului, a lasat in bezna 67 localitati. Potrivit informatiilor primite de la Inspectoratul Judetean de Protectie Civila Mehedinti, acoperisurile unor case din comuna Simian au fost partial distruse.
Doljul in bezna
Din cauza vantului puternic si a ploii abundente, s-au produs avarii la 190 de puncte de transformare din judetul Dolj, iar 74 de localitati au ramas fara energie electrica in noaptea de luni spre marti, informeaza Rompres. Virgil Boboc, prefectul judetului Dolj, a declarat ca cele mai afectate localitati din Dolj au fost cele din zonele Barca - Goicea, Boureni - Urzicuta, Cetate - Garla Mare, Puturi - Castranova, Simnicu de Sus - Albesti - Floresti, Tamburesti - Dobresti si Verbita. In judetul Dolj vantul a suflat cu pana la 76 km/h, iar cantitatea de precipitatii a ajuns pana la 33 l/mp in orasul Filiasi.
Canalul Sulina a fost inchis
Activitatea pe canalul Sulina si Bara Sulina a fost sistata, ieri dimineata, din cauza vantului puternic, de peste 60 km/h, informeaza Mediafax. Ofiterul de serviciu de la Capitania Portului Constanta, Gheorghe Hohotinski, a declarat ca intensificarile vantului au depasit 60 km/h, motiv pentru care autoritatile au decis sa inchida circulatiei Bara si Canalul Sulina si sa sisteze operatiunile portuare. La ora inchiderii editiei, porturile maritime Constanta, Midia si Mangalia erau deschise in continuare traficului si operatiunilor portuare.
Brazi pe calea ferata
Mai multi copaci cazuti pe linia ferata dintre Lunca Ilvei si Sihoasa au determinat intarzieri ale trenurilor de circa 150 de minute, pana la ora actuala nefiind clar daca incidentul s-a produs din cauza vantului sau din cauza defrisarilor masive, informeaza Mediafax. Seful Agentiei Zonale de Calatori Ilva Mica, Ioan Buhaia, a declarat ca incidentul s-a petrecut ieri dimineata, cand doua trenuri personale care circulau pe relatia Vatra Dornei-Bistrita si Ilva Mica-Suceava au fost obligate sa stationeze cate 150 de minute pana cand muncitorii au reusit sa degajeze calea ferata. Potrivit sursei citate, politistii de la Transporturi Feroviare au inceput o ancheta pentru a stabili cauzele acestui incident. Deocamdata, nu se stie exact daca brazii s-au prabusit din cauza vremii sau din cauza defrisarilor abuzive. Dupa degajarea liniilor ferate, trenurile si-au reluat circulatia, nefiind inregistrate reclamatii din partea calatori-lor. (L.M., C.P.)
Pericol de inundatii in continuare
Comisia Centrala de Aparare Impotriva Inundatiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase si Accidentelor la Constructii Hidrotehnice avertizeaza asupra posibilitatii producerii inundatiilor in perioada urmatoare. Avertizarea hidrologica vizeaza judetele Timis, Mehedinti, Gorj, Hunedoara, Dolj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Bacau, Brasov, Covasna, Neamt, Sibiu, Suceava si Vrancea.
Hidrologii prognozeaza cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de aparare, ca urmare a precipitatiilor inregistrate si prognozate, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Avertizarea este valabila pentru intervalul 09.11.2004 - 11.11.2004. Debite mai mari se asteapta pe raurile din bazinele Timis, Cerna, Jiu, Deznatui, afluentii Oltului, Arges, Ialomita, Siret si Buzau cu posibile depasiri ale cotelor de aparare, ca urmare a precipitatiilor inregistrate, in curs si prognozate precum si a propagarii. (L.M.)
A r h i v a
  ANPC a retras paprika periculoasa de pe piata romaneasca    
  Romania, printre cele mai "diabetice" tari    3 comentarii
  Alunecari de teren in Valcea    
  Lucrari de fluidizare si modernizare a DN 1    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 DICOT, la un pas de infiintare (2031 afisari)
 Romania batuta de vant si ploaie (77 afisari)
 Cei mai bogati burlaci (53 afisari)
 Nou intrati in Top 300 Capital (47 afisari)
 Enescu boicotat de compatrioti (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01301 sec.