Ziua Logo
  Nr. 3163 de joi, 4 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Economie de piata la spitalul Fundeni
-- Spitalul va fi transformat intr-un centru de excelenta international, managementul urmand a fi asigurat de o companie privata specializata
Reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Bancii Mondiale - divizia International Finance Corporation (IFC) lucreaza la un proiect de parteneriat public-privat pentru asigurarea in urmatorii ani a managementului Spitalului Clinic Fundeni, precum si pentru transformarea lui intr-un centru de excelenta international. Alegerea operatorului se va face prin licitatie, dupa ce documentatia privind acest proiect va fi aprobata de Guvern.
Strategia MS prevede gasirea unui partener privat care sa administreze spitalul pe o perioada de concesiune de 30 de ani. Asta nu inseamna ca Spitalul Fundeni va deveni proprietatea privata a vreunei persoane sau concern. El va continua sa fie un spital care va trata, ca si pana in prezent, pacienti in sistem public. Noua administratie va fi obligata sa trateze toti pacientii publici care se prezinta la spital, si sa le ofere servicii medicale de cea mai buna calitate. Pacientii publici nu vor trebui sa plateasca taxe pentru a beneficia de serviciile medicale asigurate prin asigurarile sociale de sanatate.
11 companii interesate
Potrivit ministrului Sanatatii, Ovidiu Branzan, pana acum 11 companii internationale specializate in management medical din Franta, Spania, SUA, Canada, Anglia, Australia, India si Germania si-au exprimat interesul de a participa la acest proiect de parteneriat public-privat. Noua administratie nu va primi rambursare preferentiala sau subventii de la Casa Nationala de Asigurari. Spitalul Fundeni va continua sa primeasca rambursari prin sistemul DRG (plata pe caz rezolvat) de rambursare folosit si de celelalte spitale din Romania. Noul operator va fi obligat sa faca investitii in timpul concesiunii pentru imbunatatirea actului medical. Potrivit ministrului Sanatatii, in urmatorii 5 ani este prevazut ca aproximativ 90 de milioane de euro sa fie investite in acest spital. Pentru a-si recupera investitia, operatorul va putea obtine profit, spre exemplu, in urma externalizarii unor servicii medicale. In cadrul proiectului, partenerul va avea dreptul sa infiinteze o aripa privata pentru pacientii cu o asigurare optional privata de sanatate sau care platesc direct serviciile pe baza de factura. In acest fel, pacientii vor avea posibilitatea de a-si alege serviciile, iar concesionarul va avea posibilitatea de a obtine un venit suplimentar pentru imbunatatirea si extinderea facilitatilor principale ale Spitalului Fundeni.
Partenerul strain are obligatia nu numai sa continue serviciile medicale existente la Fundeni, dar si sa introduca servicii noi cum ar fi ortopedie, ambulatoriul de specialitate, un sistem de primire urgente.
Mihaela JITEA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Mai bine ar da tot MS-ul in locatie de gestiune!   de LC
A r h i v a
  Privatizarea PETROMIN, ultimul tun al PSD    
  Guvernul mai face o pomana pentru minerit    
  Ajutoare pentru pensionari    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 S-a gogonat la Muzeul Taranului Roman (29 afisari)
 Privatizarea PETROMIN, ultimul tun al PSD (26 afisari)
 Deshumare in cazul Marcel Tundrea (25 afisari)
 Echitate sau egalitarism? (24 afisari)
 "Dalmatienii" CSM (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00835 sec.