Ziua Logo
  Nr. 3163 de joi, 4 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Procesul unui criminal in serie din Franta
La aproape 30 de ani de la disparitia din Franta a sapte tinere cu usoare deficiente mentale, justitia franceza il va judeca, in cadrul unui proces inceput miercuri, pe barbatul acuzat de uciderea lor - un fost sofer, astazi in varsta de 70 de ani, transmite BBC online. Emile Louis este acuzat de rapirea, in perioada 1975-1979, a sapte tinere cu varste cuprinse intre 15 si 26 de ani. Fiind sofer pe autobuz, el le conducea cu regularitate pe fete la un centru special de ingrijire si educatie.
Acuzatul a fost arestat abia in decembrie 2000, moment in care el a recunoscut ca le-a ucis pe cele sapte tinere. La indicatiile sale, anchetatorii au descoperit, in 2000 si 2001, in localitatea Rouvray (regiunea Yonne), cadavrele a doua dintre victime, ingropate abia in octombrie 2004, dupa finalizarea cercetarilor. Cadavrele celorlalte cinci victime nu au mai fost gasite. Dar, la cateva saptamani dupa ce si-a marturisit faptele, Louis a revenit asupra declaratiilor si a negat tot, explicand ca a inventat toate acestea, deoarece credea ca aceste crime au fost prescrise. Se estimeaza ca procesul, care se va desfasura la Auxerre (zona central-estica a Frantei), va dura peste o luna, dat fiind numarul mare de crime imputate acuzatului si faptul ca asasinatele au fost comise cu aproape trei decenii in urma.
In acelasi timp, tinand cont de varsta si de starea de sanatate a acuzatului (care sufera de diabet), audierile se vor defasura lent, in limita a patru zile pe saptamana. In total, la proces vor fi audiati peste 90 de martori si circa 12 specialisti. Procesul - un caz foarte rar intalnit in analele judiciare franceze - a fost redeschis gratie eforturilor Asociatiei de aparare a persoanelor cu handicap. Organizatia a gasit familiile victimelor si le-a cerut sa depuna plangere, in 1996, ceea ce a dus la arestarea lui Louis, in 2000. Pana atunci, inertia serviciilor sociale si ale justitiei a condus la neglijarea acestui caz, alimentand speculatii dintre cele mai sumbre. Timp de 20 de ani - perioada scursa intre disparitii si redeschiderea anchetelor - justitia franceza a ramas aproape inerta, avansand ipoteza unor disparitii voluntare sau clasand pur si simplu cazurile acestor tinere cu handicap metal. Aceste disfunctii ale sistemului judiciar au atras, in 2002, sanctionarea a trei magistrati din Auxerre si au fost cu atat mai surprinzatoare, cu cat Emile Louis se afla de mult timp in vizorul anchetatorilor. El fusese audiat inca din 1979, in cazul disparitiei uneia dintre femei. In 1981, a fost acuzat de crima si inchis, o data cu descoperirea unui alt cadavru, dupa care a fost eliberat in baza unui alibi, in 1984.
In luna martie, Curtea de Judecata din Var (sud-estul Frantei) l-a condamnat pe Emile Louis la 20 de ani de inchisoare pentru violurile comise, la inceputul anilor '90, asupra celei de-a doua sotii si a nurorii sale. Fostul sofer a contestat insa decizia instantei, prin recurs. Acest proces este urmarit cu interes sporit in Franta, peste 60 de institutii de presa fiind acreditate pentru a transmite evenimentul. (B.M.)
A r h i v a
  Hannibal Lecter se intoarce    
  Bataia e rupta din rai    
  Van Gogh, ucis de un musulman    
  Antarctica are sala de cinema    
  Femeile romane, la fel de cochete ca cele din zilele noastre    
  Cainele care cere de mancare    1 comentariu
  Inchisoare "lego" in Norvegia    
  Si-a luat carnetul de sofer, dupa care a cazut in prapastie    
  A inghitit periuta de dinti    
  Un hot si-a uitat numele si fotografia in casa pe care a spart-o    
  Politicianul care s-a jurat ca va deveni abstinent    
  Meteo    
 Top afisari / comentarii 
 S-a gogonat la Muzeul Taranului Roman (29 afisari)
 Privatizarea PETROMIN, ultimul tun al PSD (26 afisari)
 Deshumare in cazul Marcel Tundrea (25 afisari)
 Echitate sau egalitarism? (24 afisari)
 "Dalmatienii" CSM (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01046 sec.