Ziua Logo
  Nr. 3163 de joi, 4 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Studentii ucraineni, pe strazi impotriva fraudarii alegerilor
-- Kievul minimalizeaza criticile Occidentului
Un numar de aproximativ 5000 de studenti au protestat la Kiev, denuntand fraudarea alegerilor prezidentiale din Ucraina, relateaza Mediafax. Studentii care au luat parte la protest purtau pancarte favorabile candidatului opozitiei, dar si unele care denuntau fraudele electorale.
Si in Parlamentul ucrainean s-au inregistrat dispute pe aceasta tema, unii responsabili cerand renumararea voturilor sau demiterea unor oficiali. Comisia Electorala centrala nu a anuntat deocamdata rezultatele finale ale alegerilor de duminica. Dupa numararea a 97 la suta dintre buletinele de vot, Ianukovici, primul-ministru in activitate, a obtinut 39,8 la suta dintre sufragii, iar Iuscenko, candidatul opozitiei, - 39,2 la suta.
Observatorii au semnalat un numar mare de nereguli in cadrul procesului electoral. Un reprezentant al opozitiei in Comisia Electorala a declarat ca, de fapt, Iuscenko are un avantaj de mai mult de 340.000 de voturi fata de Ianukovici.
Cei care au rostit discursuri in timpul demonstratiei de la Kiev au cerut reprimirea in facultati a studentilor exmatriculati pentru ca au militat impotriva puterii. De asemenea, ei au solicitat incheierea campaniei de hartuire a studentilor, practicata de politie si serviciile de securitate, si desfasurarea unei anchete complete referitoare la neregulile semnalate in timpul scrutinului.
Autoritatile de la Kiev au privit cu destul calm criticile occidentale fata de modul in care s-au desfasurat alegerile din Ucraina, apreciind ca reactiile negative la scrutinul ucrainean au vizat "ameliorarea procesului electoral" in vederea celui de-al doilea tur pentru alegerea succesorului actualului presedinte Leonid Kucima.
"Nu trebuie sa dramatizam situatia", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe, Markian Lubkivski, adaugand ca guvernul va face tot posibilul pentru imbunatatirea procesului electoral.
Uniunea Europeana si-a exprimat regretul ca primul tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina nu au raspuns normelor democratice, facand apel la autoritatile de la Kiev sa corecteze deficientele inainte de al doilea tur. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa si SUA a apreciat ca derularea nedemocratica a alegerilor din Ucraina constituie un pas in urma pentru democratia din aceasta fosta republica sovietica. Franta a facut apel la randul sau la "respectarea echitatii in tratamentul candidatilor". Ministrul german de externe Joschka Fischer a relevat neregulile semnalate de OSCE, subliniind ca vointa poporului, care se exprima in alegeri, "nu trebuie denaturata".
Ruxandra Sandru 
A r h i v a
  Rusia ingroapa democratia    
  UE trebuie sa se odihneasca dupa extinderea din 2007    1 comentariu
  Berlusconi pe langa Putin la Moscova    
  Curtea de la Haga, cea mai buna solutie pentru Romania impotriva Ucrainei    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 S-a gogonat la Muzeul Taranului Roman (29 afisari)
 Privatizarea PETROMIN, ultimul tun al PSD (26 afisari)
 Deshumare in cazul Marcel Tundrea (25 afisari)
 Echitate sau egalitarism? (24 afisari)
 "Dalmatienii" CSM (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00884 sec.