Ziua Logo
  Nr. 3163 de joi, 4 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Austriecii invita arta romaneasca la ei acasa
-- "Toamna literara 2004"
Dupa succesul inregistrat de artistii vienezi, in mai, la Bucuresti, seria de manifestari "Moving patterns" si "formate", gazduita de Kunsthalle din Viena, faciliteaza contactul publicului austriac cu scena artistica bucuresteana. Lucrari de arta conceptuala si artisti ai anilor '70 (Ion Grigorescu, Geta Bratescu), reprezentanti ai generatiei anilor '80 - care prin grupul "subReal" si prin nume ca acelea ale lui Dan si Lia Perjovschi, au deschis drumul spre avangarda internationala - ca si reprezentantii generatiei mai tinere - grupata in jurul lui Vlad Nanca, Stefan Tiron, Casa Gontz sau Ioana Nemeth - vor fi prezenti la Viena, intre 4 noiembrie si 12 decembrie. "Moving patterns" va fi inca un prilej de adancire a colaborarii intre muzicienii bucuresteni si cei vienezi; Ion Cotenescu si Godjira, DJ Vasile si Electric Brother, Sultan si Hassan fiind doar cativa dintre artistii din ambele tari, invitati sa participe la manifestarile reunite sub acest generic, informeaza Compress.
Sub acest titlu va fi marcata prezenta in capitala Austriei a catorva personalitati literare romanesti. Desi literatura romana a secolului al XX-lea s-a facut cunoscuta pe plan international printr-o serie de autori importanti, precum Tudor Arghezi, Panait Istrati, Gellu Naum sau Tristan Tzara, ea nu a reusit totusi sa se impuna in lumea occidentala. Exceptiile le-au constituit acei scriitori care s-au stabilit in afara granitelor - Cioran, Eliade sau Ionescu. "Toamna literara" va avea ca invitati prozatori si poeti romani atat din tara, cat si din emigratie. Intalnirile literare organizate de uniunea culturala "Vechea Fierarie" (Alte Schmiede) vor avea loc intre 12-14 noiembrie la Odeon, Viena.
Vechea Fierarie - un nume foarte cunoscut printre organizatorii de manifestari literare din intreg spatiul german - a fost oaspetele Bucurestilor, cand, cu prilejul unor seri literare organizate la "Laptaria lui Enache", sase dintre cei mai apreciati scriitori austrieci au citit din operele lor.
Este randul lui Dumitru Tepeneag, Mircea Dinescu, Gabriela Adamesteanu, Vlad Zografi, Nora Iuga, Adriana Bittel, Daniel Banulescu, Ioan Grosan, Eginald Schlattner si Mircea Cartarescu sa citeasca in fata publicului vienez. Ei vor fi prezentati de Gerhard Csejka, Ioana Parvulescu si Georg Aescht. Programul mai cuprinde conferinta "Romania. Revolutia furata si revenirea in Europa", tinuta de Liviu Papadima, si o discutie pe tema "De la cenzorul atent la publicitatea risipitoare. Ce-a insemnat ieri si ce inseamna azi sa scrii in Romania", moderata de scriitorul austriac Jan Koneffke. Un moment omagial Gellu Naum va beneficia de lecturi din opera scriitorului si de participarea Adei Milea, cu fragmente din "Apolodor". (L.D.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
daca ma cheama si pe mine, eu le cint " Tantza "   de traktorist
A r h i v a
  Biserica preseaza Parlamentul    3 comentarii
  Horia Popp va recomanda    
  Act artistic anti-momeala    
  Scaunele au revenit in jurul Mesei Tacerii    
  Stiri pe scurt    
  POVESTEA LUI JOHN LENNON    
  Gabriele Greco vine sa se distreze in Romania    
 Top afisari / comentarii 
 S-a gogonat la Muzeul Taranului Roman (29 afisari)
 Privatizarea PETROMIN, ultimul tun al PSD (26 afisari)
 Deshumare in cazul Marcel Tundrea (25 afisari)
 Echitate sau egalitarism? (24 afisari)
 "Dalmatienii" CSM (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00768 sec.