Ziua Logo
  Nr. 3163 de joi, 4 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Oficiali europeni acuza din nou autoritatile romane
-- Ministrul Justitiei este insa optimist in ceea ce priveste incheierea capitolului JAI
Criticile reprezentantilor unor importante institutii europene privitoare la nivelul inalt al coruptiei in Romania au continuat ieri dupa prima runda a lucrarilor reuniunii initiate de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD). In cadrul conferintei de presa, Reiner Geiger, director adjunct al acestei organizatii, a subliniat ca pozitiva imbunatatirea climatului de investitii si "rolul major al Romaniei in cooperarea regionala in sud-estul Europei". Dar, la capitolul "provovari ramase" acesta a aratat ca suma investitiilor straine directe este de 13 miliarde de dolari, adica "mult sub potentialul Romaniei de atragere a investitiei". Geiger a mai adaugat ca acest nivel, comparativ cu nivelul investitiei directe al tarilor din sud-estul Europei, "e foarte scazut in Romania", iar acest aspect poate fi "explicat partial prin nivelul inalt al coruptiei". Inaltul reprezentant a aratat si care sunt "palierele" aflate in calea investitiilor straine: politia, administratia si institutiile care elibereaza autorizatii sau licente. De asemenea, Geiger a declarat ca in combaterea coruptiei este nevoie de "cooperare eficienta intre Guvern, comunitatea afacerilor si societatea civila".
La randul sau, Drago Kos, presedintele GRECO (Grupul de State impotriva Coruptiei de pe langa Consiliul Europei) a spus ca Romania a intrunit 12 din cele 13 recomandari, si partial pe aceasta din urma, care priveste mentinerea unor imunitati pentru fostii demnitari. Apoi a subliniat ca Romania ar putea avea probleme in viitor la capitolele care privesc cooperarea inter-institutionala, inexistenta unei institutii la nivel central care sa coordoneze activitatea anticoruptie a institutiilor deja existente si nedefinirea clara a criteriilor de competenta ale PNA.
Owaise Sadaat, reprezentantul Bancii Mondiale la Bucuresti a afirmat, referindu-se la flagelul coruptiei: "Daca vrei sa responsabilizezi functionarii publici, trebuie ca acestia sa fie si bine platiti". Sadaat a mentionat ca se poate realiza acest lucru prin "criterii clare de selectare" intrucat "aceeasi cantitate de munca poate fi facuta cu mai putini oameni".
Capitolul 24 - Justitie si Afaceri Interne ar putea fi incheiat foarte curand. Ministrul Justitiei Cristian Diaconescu a apreciat ca la finalul lunii noiembrie "sunt sanse reale de incheiere a documentului de pozitie, care urmeaza a fi transmis statelor membre UE". Referindu-se la controlul declaratiilor de avere, Diaconescu a spus ca exista cateva cazuri de acest gen in lucru.
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  Deshumare in cazul Marcel Tundrea    
  Omorat de copii    
  Universitatea Nationala de Aparare va percepe taxe de scolarizare    
  "Dalmatienii" CSM    
  Politistii europeni, fentati de "Cap de porc"    
  Competenta PNA va fi reanalizata    
  CD-uri si DVD-uri pirat, distruse in Piata Obor    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 S-a gogonat la Muzeul Taranului Roman (29 afisari)
 Privatizarea PETROMIN, ultimul tun al PSD (26 afisari)
 Deshumare in cazul Marcel Tundrea (25 afisari)
 Echitate sau egalitarism? (24 afisari)
 "Dalmatienii" CSM (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00818 sec.