Ziua Logo
  Nr. 3162 de miercuri, 3 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
-- Dezinteres fata de buget
Comisiile comune ale Camerei si Senatului au discutat proiectul de buget pe anul 2005, fara a ridica probleme. In cateva domenii s-au propus suplimentari de buget, care urmeaza a fi discutate si aprobate in plen, intr-o sedinta comuna pe 9 noiembrie. Parlamentarii au propus de exemplu suplimentarea bugetului alocat Academiei Romane in anul 2005 cu 14 miliarde de lei, care ar putea fi alocata din fondul de rezerva al Guvernului. La MAE s-a avansat o suplimentare de 89 miliarde de lei, care ar reprezenta ajustari si indemnizatii acordate prin noua lege de salarizare a diplomatilor. Bugetul MIE a fost aprobat fara nici o modificare. Directorul SPP Gabriel Naghi si directorul STS Tudor Tanase au solicitat in plenul Comisiilor de aparare, majorarea alocatiilor bugetare pentru anul 2005, in special pentru acoperirea cheltuielilor de personal. Dupa audiere, directorul SPP Gabriel Naghi a declarat ca bugetul alocat serviciului, in anul 2005, este de 649 miliarde lei, ceea ce acopera cam 70% din cat a solicitat, motiv pentru care a cerut, in Comisiile de aparare, o crestere de 140 de miliarde de lei. (A.D.)
Sloganul PNG, contestat
Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Anti-semitismului (MCA) a trimis pe 1 noiembrie o adresa presedintelui Biroului Electoral Central, Emil Ghergut, in care protesteaza fata de sloganul Partidului Noua Generatie, informeaza un comunicat remis redactiei. Sesizarii i-au fost atasate fotografii cu panourile electorale ale PNG din apropiere de Gara de Nord. Gigi Becali, presedintele PNG, si candidatul acestui partid la Presedintie are sloganul electoral: "Jur in fata lui Dumnezeu ca voi face o Romanie ca soarele sfant de pe cer". "Va aducem la cunostinta ca acelasi slogan a aparut in presa legionara incepand cu anii 1933 si in manifestele electorale din anul 1937, acesta fiind sloganul preferat a lui Corneliu Zelea Codreanu", ii arata MCA presedintelui BEC. Sloganul se incadreaza "in randul simbolurilor legionare, afisarea lui in public incalcand prevederile legislatiei privind combaterea discriminarii, xebofobiei si antisemitismului". Comunicatul este semnat de Marco Maximilian Katz, director national al MCA si directorul sucursalei Bucuresti, dr. Alexandru Florian. (A.D.)
Solutia Ciuhandu
La initiativa conducerii PNTCD, in Timisoara va fi demarat un program de ajutorare a tinerilor, "Euro" 26", cu motto-ul "Tinerii sunt o forta sociala, nu o problema", a precizat ieri liderul taranistilor, Gheorghe Ciuhandu. "Vom crea o pozitie demna a tanarului roman intr-o Europa a competitiei si a competentelor, promovand politici de tineret in acord european dar din perspectiva romaneasca si oferindu-i acces la instrumentele pe care le are la indemana fiecare tanar european", a declarat candidatul crestin-democrat la cea mai inalta functie in stat. Totodata, el a informat ca programul "Euro 26"este un instrument de creare de facilitati si avantaje tinerilor din Romania cu varsta pana in 26 de ani. Proiectul incurajeaza tinerii sa calatoreasca, sa isi gaseasca un loc de munca, sa participe activ la viata si deciziile comunitatii si, de asemenea, presupune acordarea unui sprijin material. Tinerii care se vor inscrie in program vor primi o legitimatie speciala emisa de Primaria Timisoara impreuna cu European Youth Card Association. (Razvan GHEORGHE)
Sondaj in familie
Adrian Nastase conduce in topul prezidentiabililor cu 40%, urmat la 9 procente de Traian Basescu (31%), iar la parlamentare conduce Uniunea Nationala PSD+PUR (39%), urmata de Alianta PNL-PD cu 32%, releva un sondaj realizat de Data Media pentru compania internationala de consultanta politica GCS. De mentionat este ca GCS asigura consultanta electorala PSD. Potrivit sondajului, Corneliu Vadim Tudor intruneste 15 procente, iar PRM - 14%. "Atunci cand cei intervievati in prezentul sondaj sunt rugati sa ia in calcul cele doua echipe: Adrian Nastase alaturi de Mircea Geoana, si Traian Basescu alaturi de Calin Popescu Tariceanu, sustinerea pentru Uniunea Nationala PSD+PUR in cursa parlamentara creste la 43%, fata de 33% cat intruneste Alianta PNL-PD si 12% cat intruneste PRM", precizeaza Data Media. Sondajul a fost realizat in perioada 16-22 octombrie pentru GCS - o companie internationala de consultanta politica, cu birouri la Washington, Londra si Tel Aviv, prin interviuri fata in fata, pe un esantion national de 1.500 de persoane din populatia adulta (de 18 ani si peste), marja de eroare fiind de +/-2,5%. (Mediafax)
ALFA pentru Romania libera
Cartel ALFA si-a exprimat ieri profunda ingrijorare fata de "persistenta cu care reprezentantii grupului media WAZ, actionar majoritar al cotidianului "Romania libera", fac presiuni asupra echipei redactionale a ziarului". Intr-un comunicat remis redactiei, "ALFA" apreciaza ca, "incercarea de a reducere la tacere o voce incomoda pentru partidul de guvernamant din Romania, prin mijloace brutale, cu ignorarea principiilor dialogului social si incalcarea legislatiei in vigoare, este cu atat mai grava cu cat aceste actiuni vin din partea unei companii dintr-o tara a Europei civilizate". Confederatia sindicala atrage atentia reprezentantilor actionarului german ca si in Romania exista legi care reglementeaza relatiile de munca si ca respectarea lor este obligatorie pentru oricine, indiferent daca le cunoaste sau nu. In continuare, sindicalistii se declara solidari cu echipa redactionala, si o sustine prin toate mijloacele legale, oferindu-i asistenta si consiliere pe toata perioada pana la rezolvarea conflictului. De asemenea, "ALFA" va uza de toate mijloacele de presiune internationala pentru a determina grupul german WAZ sa actioneze in limite legale si cu respectarea integrala a drepturilor angajatilor. (C.P.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Programul de guvernare- M. Milut + AP-Programul e structurat pe 27 de capitole formulate in functie de negocierea cu UE   de Liberalul-conservator popular
A r h i v a
  Campanie electorala pe bani publici    
  Nastase, de la Karl Marx la Coca Cola    7 comentarii
  "Excursionistii", instrument de fraudare    1 comentariu
  OSF vrea sa trimita observatori in strainatate    
  Electorale    
  CNA sustine ca nu incalca legea    
 Top afisari / comentarii 
 Liste electorale (1181 afisari)
 Sare iodata cu de-a sila (390 afisari)
 Botez in Portul Constanta (25 afisari)
 Contradictii privind discernamantul criminalului care si-a ucis sora (21 afisari)
 Cum isi aleg americanii presedintele (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00969 sec.