Ziua Logo
  Nr. 3162 de miercuri, 3 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Pro Democratia va observa alegerile
"Excursionistii", instrument de fraudare
-- Veriga slaba
Asociatia Pro Democratia (APD) va observa alegerile parlamentare si prezidentiale din acest an, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei, Cristian Parvulescu. El a declarat ca decizia a fost luata, la sfarsitul saptamanii trecute, de Adunarea Generala a APD, tinand cont de masurile care au fost intreprinse de autoritati, in ultimele trei saptamani, pentru asigurarea corectitudinii si transparentei alegerilor din noiembrie. "Faptul ca am luat aceasta decizie nu inseamna ca suntem pe deplin multumiti de modificarile aduse normelor privind organizarea si desfasurarea alegerilor", a adaugat Parvulescu. La inceputul lunii octombrie, Adunarea Generala a APD luase in calcul posibilitatea retragerii Asociatiei din procesul de observare a alegerilor, constatand "deficiente grave" ale Legii 373/2004 referitoare la organizarea procesului de votare. APD a inceput o serie de negocieri cu reprezentanti ai Executivului, solicitandu-le remedierea acestor deficiente. In urma negocierilor, autoritatile au rezolvat anumite probleme ridicate de APD, dar, sustin reprezentantii societatii civile, au mai ramas multe "portite" deschise fraudei. Iar, pentru prima data in istoria alegerilor post-decembriste, frauda "poate intoarce rezultatul votului" intrucat diferenta dintre principalii competitori este foarte mica, a avertizat Cristian Parvulescu.
Principala chestiune nerezolvata in urma negocierilor se refera la posibilitatea de fraudare a alegerilor prin intermediul asa-numitilor "excursionisti". Este vorba despre persoanele care voteaza de mai multe ori, in mai multe sectii de votare, pe listele speciale, dupa ce dezlipesc timbrul autocolant de pe cartea de identitate. "Nu exista in Romania, si am inteles ca nici in lume, un autocolant care, lipit pe o suprafata de plastic, sa nu se poata deslipi", a explicat Adrian Sorescu, director executiv al Asociatiei. Din calculele APD reiese ca votul excursionistilor ar putea vicia rezultatele finale cu pana la trei procente. Amintim ca ultimele sondaje de opinie consemnau exact o diferenta de 3% intre primele doua formatiuni.
Referindu-se la campania electorala, membrii APD au semnalat deja doua abateri. Una dintre ele vizeaza prestatia presedintelui lui Ion Iliescu, cealalta publicitatea guvernamentala la programele sociale. Asociatia l-a avertizat pe seful statului ca, prin afirmatii de genul celor facute sambata, la lansarea candidatilor PSD+PUR, "calca in picioare prestigiul Presedintiei", ca institutie independenta. Guvernantii au fost aratati cu degetul pe motiv ca publicitatea la programele sociale privind recalcularea pensiilor sau clipul pentru Cancelaria primului ministru "genereaza inechitate in competitia electorala" si "reflecta un comportament imoral". De altfel, considera Parvulescu, vom asista la o campanie murdara, agresiva, bazata pe atacuri dure. Liderul APD considera ca "duelul" se va ascuti "incepand cu saptamana viitoare", pentru ca, in ultimele zile de campanie, sa atinga culmea intensitatii. Parvulescu apreciaza ca, in curand, vom asista si la o "explozie" a afisajului stradal, mijloc de publicitate neexploatat in primele zile de campanie, probabil din cauza "efectelor perverse" pe care le-a generat la alegerile locale.
Coalitie pentru monitorizare
La alegerile generale, APD va monitoriza desfasurarea procesului electoral in 2.500 de sectii de votare aflate exclusiv in mediul rural, in 31 de judete din tara: Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Sibiu, Suceava, Timis, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vrancea si Zalau. Pentru a putea monitoriza alegerile, APD a format o coalitie cu alte sase organizatii nonguvernamentale din diferite judete ale tarii. In paralel cu observarea alegerilor, APD va incerca sa monitorizeze si fondurile cheltuite pentru publicitate electorala de formatiunile politice, actiunea avand ca scop "diminuarea coruptiei generate de finantarea ilegala si netransparenta a partidelor si campaniilor electorale".
Ovidiu BANCHES 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cine va monitoriza alegerile in strainatate?   de goe
A r h i v a
  Campanie electorala pe bani publici    
  Nastase, de la Karl Marx la Coca Cola    7 comentarii
  OSF vrea sa trimita observatori in strainatate    
  Electorale    
  CNA sustine ca nu incalca legea    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Liste electorale (1181 afisari)
 Sare iodata cu de-a sila (390 afisari)
 Botez in Portul Constanta (25 afisari)
 Contradictii privind discernamantul criminalului care si-a ucis sora (21 afisari)
 Cum isi aleg americanii presedintele (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00913 sec.