Ziua Logo
  Nr. 3162 de miercuri, 3 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Regizorul Theo van Gogh a fost asasinat
-- Cineastul olandez fusese amenintat cu moartea dupa realizarea unui film despre violenta asupra femeilor in societatile islamice
Cineastul si scriitorul olandez Theo van Gogh, realizatorul unei controversate pelicule despre Coran si despre supunerea femeii musulmane, a fost asasinat, ieri dimineata, la Amsterdam, relateaza presa internationala, preluand o stire difuzata de agentia olandeza ANP. Politia din Amsterdam a comunicat oficial ca un barbat a fost impuscat mortal in centrul orasului, dar nu a dezvaluit numele victimei. In urma unui schimb de focuri, un suspect a fost arestat, potrivit politiei. Un reprezentant al casei de productie apartinand lui Van Gogh a confirmat insa ca victima este cunoscutul cineast.
BBC News Online precizeaza ca regizorul Theo van Gogh, in varsta de 47 de ani, a primit amenintari cu moartea in urma realizarii filmului "Submission" (2004), in care vorbeste despre violenta asupra femeilor in societatile islamice. Pelicula a fost realizata cu contributia extraordinara a politicienei olandeze de dreapta Ayaan Hirsi Ali, refugiata din Somalia de unde a fugit din cauza unui mariaj aranjat. Ayaan Hirsi Ali, care a renuntat la religia islamica, s-a aflat sub protectia politiei pana la aparitia pe piata a acestei pelicule, mai ales ca fusese amenintata cu moartea. Van Gogh mai realizase recent si documentarul "0605" despre asasinarea, in mai 2002, a liderului populist olandez Pim Fortuyn, cu cateva zile inaintea desfasurarilor alegerilor in care acesta era candidat. Regizorul, inrudit cu unul dintre cei mai celebri pictori ai tuturor timpurilor, Vincent van Gogh, era celebru pentru luarile sale de pozitie adesea radicale, pe care le publica in presa sau pe internet. El era invitat in mod regulat la emisiuni de televiziune si nu o data i s-a intamplat sa paraseasca platoul in mijlocul transmisiei.
Unul dintre apropiatii lui Van Gogh a declarat pentru Reuters ca acesta primise o serie de amenintari, dupa regizare peliculei Submission, "dar nu le-a luat niciodata prea in serios". "In mod cert Van Gogh a fost o figura controversata, dar a fost mai ales un campion al liberei exprimari", a mai precizat apropiatul regizorului. La randul sau, premierul olandez Jan Peter Balkenende s-a declarat socat de moartea violenta a talentatului cineast si a tinut precizat ca "ar fi de necrezut si de neacceptat sa fie fost ucis pentru ca si-a exprimat punctul de vedere intr-o anumita problema". (Camelia CIOBANU)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Asta de ce nu e la "Eveniment", deshteptizlor?   de tjmaxxi
A r h i v a
  Enigma rosului de Pompei    1 comentariu
  DiCaprio regreta ca a jucat in "Titanic"    1 comentariu
  Tactica-soc de prevenire a consumului de droguri    
  Merck stia de pericolul Vioxx inca din 2000    
  Tarantino va regiza un film kung fu in chineza    
  Opere de arta de exceptie la New York    
  Robotul Beagle 2 a esuat din lipsa de fonduri    
  Meteo    
 Top afisari / comentarii 
 Liste electorale (1181 afisari)
 Sare iodata cu de-a sila (390 afisari)
 Botez in Portul Constanta (25 afisari)
 Contradictii privind discernamantul criminalului care si-a ucis sora (21 afisari)
 Cum isi aleg americanii presedintele (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00763 sec.