Ziua Logo
  Nr. 3162 de miercuri, 3 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Zece miliarde de euro in pusculita BNR
-- De la inceputul anului, banca centrala si-a majorat rezerva cu 3,5 miliarde de euro
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut in luna octombrie cu 204,3 milioane de euro, in principal in urma cumpararilor din piata valutara, ajungand la 9,95 miliarde de euro. Potrivit unui comunicat al bancii centrale, la majorarea rezervei au contribuit, pe langa cumpararile in valoare de 218,1 milioane euro efectuate de BNR pe piata valutara, si veniturile de 25,1 milioane de euro obtinute de banca centrala din administrarea sumelor in valuta. In luna octombrie, banca centrala a platit 19,6 milioane de euro in contul datoriei publice externe si a celei garantate de Ministerul Finantelor si a inregistrat alte iesiri in suma de 19,3 milioane de euro. Rezerva de aur s-a mentinut la 105,1 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a redus la 1,129 miliarde de euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) sa se situeze la peste 11 miliarde de euro. Pana la sfarsitul anului 2004, platile scadente in contul datoriei externe totalizeaza 264 de milioane de euro.
De la inceputul anului, rezervele valutare ale bancii centrale s-au majorat cu peste 3,5 miliarde de euro. Aceasta evolutie s-a datorat, potrivit BNR, majorarii semnificative a investitiilor straine directe si de portofoliu, a incasarilor din privatizare, a transferurilor curente si a celorlalte intrari de capital. In acelasi timp, deficitul contului curent al balantei de plati a fost mentinut sub 6% din PIB.
Dobanda de interventie a scazut la 18,25% pe an
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, la sfarsitul saptamanii trecute, reducerea dobanzii de interventie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 18,25% pe an, avand in vedere reducerea ratei inflatiei de la 14,1% la sfarsitul anului trecut la 11,1% la finele lunii septembrie, potrivit BNR. Aceasta este a cincea reducere a ratei dobanzii de interventie din acest an. "Reducerea ratei nominale a dobanzii de interventie efectuata in perioada iunie-octombrie 2004 insumeaza trei puncte procentuale, rata reala a acestei dobanzi revenind, astfel, la nivelul consemnat la finele anului 2003", se precizeaza in comunicatul BNR. Dobanda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara.
In aceeasi sedinta, Consiliul BNR a hotarat sa promoveze o mai mare flexibilitate a cursului de schimb al monedei nationale prin limitarea interventiilor bancii centrale pe piata valutara si sa renunte la anuntarea marjei prognozate de apreciere reala a leului. Flexibilitatea mai mare a cursului este complementara trecerii la politica de tintire a inflatiei si a etapelor urmatoare de liberalizare a contului de capital. BNR mai arata ca aprecierea reala a leului se poate consolida, in conditiile intrarilor de capitaluri din aceasta perioada, ceea ce semnifica o intarire a politicii monetare, care va contribui la continuarea procesului de dezinflatie. "O asemenea optiune este justificata de manifestarea unor presiuni inflationiste cauzate si de majorarea substantiala a pretului titeiului pe plan mondial. Aprecierea mai mare a cursului de schimb al leului isi gaseste fundamentul in cresterea productivitatii muncii in industrie si in tendintele pozitive de imbunatatire a structurii exporturilor", se precizeaza in comunicat.
Banca Nationala va aplica, in continuare, o politica monetara prudenta pentru atingerea obiectivelor de inflatie, avand in vedere ca pentru perioada urmatoare se anticipeaza tendinta de crestere a tuturor componentelor cererii agregate - consumul public si privat, investitiile si si exportul.
Ana-Maria VASILE 
A r h i v a
  Jumatate din pensiile evaluate au punctaj mai mare    
  Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Petrom de catre OMV    
  Datoriile firmelor mari au scazut cu peste 6000 de miliarde de lei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Liste electorale (1181 afisari)
 Sare iodata cu de-a sila (390 afisari)
 Botez in Portul Constanta (25 afisari)
 Contradictii privind discernamantul criminalului care si-a ucis sora (21 afisari)
 Cum isi aleg americanii presedintele (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01261 sec.