Ziua Logo
  Nr. 3162 de miercuri, 3 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Australia il vrea pe Bush
Guvernul conservator australian, reales la inceputul lunii octombrie, si-a justificat ieri sprijinul acordat lui George W. Bush in campania electorala, afirmand ca este normal ca guvernele de centru-dreapta sa se sustina reciproc, transmite Mediafax. Premierul australian, John Howard, si-a exprimat speranta intr-o victorie a presedintelui american George W. Bush la scrutinul prezidential din Statele Unite. Senatorul democrat John Kerry a replicat, spunand ca astfel de declaratii sunt "nepotrivite", dar ministrul Afacerilor Externe, Alexander Downer, a respins ideea ca declaratiile premierului John Howard ar putea prejudicia legaturile stranse dintre Australia si Statele Unite. El a precizat ca Guvernul Howard si administratia Bush "au colaborat intens" timp de patru ani, perioada in care Australia a sustinut si a participat la razboiul din Irak. "Cred ca toata lumea stie ca John Howard si George W. Bush au relatii foarte stranse. Am parcurs impreuna un drum dificil", a declarat seful diplomatiei australiene. Downer a afirmat ca este inevitabil ca alianta conservatoare condusa de John Howard sa ii sustina pe republicani. "Suntem un guvern de centru-dreapta si, prin urmare, nu este nimic surprinzator in faptul ca guvernele de centru-dreapta se sustin reciproc pe plan international", a declarat el. Seful diplomatiei australiene a mai precizat ca Guvernul de la Canberra va mentine relatii stranse cu Statele Unite, indiferent de castigatorul scrutinului prezidential american. (D.E.)
Alt sef Al-Queda la Riad
Filiala retelei Al-Queda din Arabia Saudita are un nou lider - Saud ben Hamud al-Otaibi, unul dintre teroristii cei mai cautati de fortele de securitate din regat. Al-Otaibi a fost identificat, pe unul dintre principalele site-uri utilizate de islamistii radicali, drept "noul lider al gruparii Al-Queda in Peninsula Araba". Saud ben Hamud al-Otaibi a semnat editorialul din ultima editie a publicatiei Sawt al-Jihad, dar nu s-a identificat drept lider. Lui i-a fost atribuit si un mesaj difuzat cu ocazia Ramadanului, in care discuta despre "Jihad" si le cere militantilor sauditi sa se alature luptei impotriva fortelor americane din Irak. Nici in aceasta interventie, al-Otabi nu afirma ca este noul lider Al-Queda in Arabia Saudita. Totusi, un institut cu sediul la Washington, care publica frecvent informatii referitoare la Arabia Saudita, a anuntat ca al-Otaibi a devenit noul lider Al-Queda in regat. Organizatia a adaugat ca acest lucru "confirma" informatiile pe care le-a avansat anterior, potrivit carora fostul sef al organizatiei, Saleh al-Ufi, a fost ucis de fortele saudite de securitate. Ufi il inlocuise pe Abdel Aziz al-Muqrin, asasinat, pe18 iunie. la Riyad, dupa ce reteaua difuzase pe Internet fotografii macabre ale decapitarii inginerului american Paul Johnson. Potrivit institutului, Ufi a decedat in urma ranilor suferite la 21 iulie, in timpul unui raid al fortelor saudite de securitate. Informatiile referitoare la moartea lui Ufi si inlocuirea sa cu Otaibi nu au fost confirmate de surse independente. Otaibi este inclus pe lista celor 26 de militanti radicali, cei mai cautati in Arabia Saudita. Noua dintre ei - printre care si Ufi - nu au fost deocamdata capturati. Un al zecelea - cetatean marocan - a fost arestat in Belgia, in luna iulie. (D.E.)
Nou ambasador rus la Chisinau
Noul reprezentant al Guvernului Federatiei Ruse in Republica Moldova, Nicolai Reabov, a sosit la Chisinau la sfarsitul saptamanii trecute, transmite Romanian Global News. Potrivit sefului Serviciului de presa al Ambasadei Rusiei din Chisinau, Alexandr Rajikov, noul ambasador rus urmeaza sa-i inmaneze, vineri, presedintelui moldovean Vladimir Voronin scrisorile sale de acreditare. Nicolai Reabov s-a nascut la 9 decembrie 1946 in localitatea Salck, regiunea Rostov. A absolvit Colegiul agricol, in 1968 - scoala militara-politica, in 1979 - Facultatea de Drept a Universitatii de Stat din Rostov. Pana in anul 1996 a fost presedinte al Comisiei Electorale Centrale a Federatiei Ruse. Din 1996 pana in 2000 a condus misiunea diplomatica a Rusiei in Cehia. Din 2000 pana in septembrie 2004 a fost ambasador al Rusiei in Azerbaidjan. Predecesorul lui Reabov, Iuri Zubakov, a fost rechemat din functie in aprilie 2004, prin decret prezidential. (D.E.)
Sustinere pentru Arafat
Circa 3000 de palestinieni s-au adunat ieri la Cartierul General al lui Yasser Arafat din Ramallah, pentru o manifestatie de sustinere pentru liderul palestinian, care este internat intr-un spital din Franta, relateaza Mediafax. Manifestantii purtau fotografii cu presedintele Autoritatii Palestiniene si scandau "Sa reveniti sanatos!" sau "Allah sa va dea sanatate!". Liderul palestinian, in varsta de 75 de ani, este internat de vineri la Paris, ca urmare a deteriorarii sanatatii sale. (D.E.)
Bostinaru si la PSD, si cu PE
Victor Bostinaru, noul secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, va coordona relatia cu Parlamentul European si cu grupurile politice din Legislativul continental. Victor Bostinaru a declarat agentiei Rompres, ieri, la scurt timp dupa numirea in functie, ca isi va canaliza energia spre dezvoltarea unei cat mai bune relatii cu Parlamentul si parlamentarii europeni, pentru ca eforturile Romaniei de negociere in vederea aderarii la Uniunea Europeana sa fie incununate de succes, la termenul propus. Bostinaru a precizat ca se va stradui sa indeplineasca "cu maximum de randament" orice alte sarcini care ii vor fi atribuite de seful diplomatiei, Mircea Geoana. Victor Bostinaru va prelua noua functie, maine, dupa ce vor fi intreprinse demersurile juridice necesare. El va ramane si in continuare secretarul pe relatii internationale al Partidului Social Democrat. (D.E.)
A r h i v a
  SUA pe muchie de cutit    12 comentarii
  Arafat nu va fi inmormantat la Ierusalim    3 comentarii
  Kremlinul spera in victoria lui Bush    
  Recensamantul din Basarabia, fraudat de comunisti    1 comentariu
  Alegerile din SUA, maraton la Realitatea TV    
  Ohio, fara observatori    
  Franta face campanie pentru Kerry    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Liste electorale (1181 afisari)
 Sare iodata cu de-a sila (390 afisari)
 Botez in Portul Constanta (25 afisari)
 Contradictii privind discernamantul criminalului care si-a ucis sora (21 afisari)
 Cum isi aleg americanii presedintele (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01155 sec.