Ziua Logo
  Nr. 3162 de miercuri, 3 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Kremlinul spera in victoria lui Bush
-- "Factorul Putin" si "indicatiile pretioase" ale lui Bush
"Ca majoritatea cetatenilor Rusiei, nu stiu de ce, dar sunt sigur de victoria lui Bush. Aceasta convigere nu se bazeaza pe datele socio-politologilor americani - nu le stiu - dar daca presedintele SUA ar fi ales in Rusia, noi l-am vota pe "Egor Egorovici al nostru"", a scris politologul rus Leonid Radzihovski, intr-un comentariu consacrat alegerilor din SUA, publicat ieri in Rossiiskaia Gazeta. Sursa citata explica posibilele ratiuni ale simpatiei fata de Bush.
"Prima ratiune este clara: il cunoastem mai bine decat pe Kerry", considera Leonid Radzihovski. Pur si simplu, de numele lui Bush a auzit practic orice rus, in timp ce acela al lui Kerry e cunoscut de 20-30% dintre locuitorii Rusiei (poate 50% la Moscova). Dar chiar si cei care au auzit de Kerry au auzit mult mai des de Bush. Si chiar daca au ratiuni personale pentru a-l detesta, ei considera ca numele lui le e mai familiar.
Al doilea motiv este asa-numitul "factor Putin". Sustinerea acordata de Putin lui Bush a costat scump Rusia. Cu atat mai mult ideea lui ca infrangerea lui Bush ar semnifica victoria teroristilor in Irak a fost acceptata cu mare greutate. Societatea rusa adopta in general o pozitie neutra: nu le doreste americanilor nici sa obtina victoria, nici infrangerea. Dar in esenta, constient sau inconstient, rusii sunt bucurosi ca razboiul se desfasoara, asigurand tarii lor un pret ridicat al petrolului.
Pe de alta parte, Bush se amesteca mai putin in politica interna a Rusiei, da mai putine "indicatii pretioase" despre democratie si drepturile omului. Pe cetatenii obisnuiti ai Rusiei ii irita aceste indicatii ale profesorului american - de aceea ei ar vota pentru Bush si contra lui Kerry.
Ce e bun pentru SUA e bun si pentru Rusia
SUA nu sunt insa doar jandarmul mondial. Sunt, in acelasi timp, si motorul dezvoltarii economice. Iar stagnarea SUA ar fi egala cu aceea a intregii lumi. Sa lucrezi in "contrafaza" (ca in perioada 1929 - 1933, cand criza mondiala a coincis cu industrializarea rapida a URSS) nu se mai poate. Iar stagnarea economica a SUA nu ar fi suficienta pentru a face Rusia cu adevarat fericita. S-ar putea chiar ca ea sa fie mai periculoasa pentru Rusia decat pentru SUA.
Asadar, in ansamblu, ce e bun pentru SUA e bun si pentru Rusia. Dar intrebarea este: ce e mai bun sau mai putin rau pentru America? Parerea americanilor - o vom cunoaste maine, incheie Radzihovski.
Kremlinul se teme de echipa lui John Kerry
De asemenea, presedintele Universitatii Americane din Moscova, Edward Lozansky, considera ca oficialii rusi ar saluta o realegere a lui George W. Bush. "Daca in timp de pace esentiala este economia, pe timp de razboi, primordiala devine securitatea. Ca aliat al Rusiei in lupta impotriva terorismului, Bush este mai bun pentru Rusia decat Kerry. Echipa lui Bush - Cheney, Rumsfeld, Rice - are o parere mai buna despre Rusia decat echipa lui Kerry, dominata de Albright, Hollbrooke, Brzezinski, tata si fiu, la care se adauga analistul Sestanovich. Multi din echipa lui Kerry provin din Europa de Est. Ei nu au uitat inca toate supararile din perioada "Razboiului Rece". Pentru Albright si Brzezinski, aceasta confruntare continua si acum, iar aceasta abordare este deosebit de periculoasa pentru relatiile dintre Rusia si SUA. Administratia democrata este mult mai ideologizata, mai putin pragmatica in privinta Rusiei. Ea ii va arata mereu Rusiei care-i sunt neajunsurile. Da, neajunsuri sunt destule, dar cand planeaza o amenintare, a cere de la aliat sa fie un democrat ideal este o prostie. Iar Rusia si SUA trebuie sa fie aliati, mai ales pe perioada razboiului impotriva terorismului, care reprezinta un pericol la fel de mare pentru ambele state. Cu Bush la Casa Alba, aceasta colaborare va fi mult mai stransa", considera presedintele Universitatii Americane din Moscova.
Agentia "Rusia la zi" 
A r h i v a
  SUA pe muchie de cutit    12 comentarii
  Arafat nu va fi inmormantat la Ierusalim    3 comentarii
  Recensamantul din Basarabia, fraudat de comunisti    1 comentariu
  Alegerile din SUA, maraton la Realitatea TV    
  Ohio, fara observatori    
  Franta face campanie pentru Kerry    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Liste electorale (1181 afisari)
 Sare iodata cu de-a sila (390 afisari)
 Botez in Portul Constanta (25 afisari)
 Contradictii privind discernamantul criminalului care si-a ucis sora (21 afisari)
 Cum isi aleg americanii presedintele (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00901 sec.