Ziua Logo
  Nr. 3162 de miercuri, 3 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Scindarea Ucrainei
-- Tara, practic, s-a impartit in doua
Coi doi favoriti la alegerile prezidentiale din Ucraina, Viktor Ianukovici - sef al Guvernului si candidat sustinut de Moscova, si Viktor Iuscenko - lider al Opozitiei democrate si pro-european declarat, s-au calificat in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor din Ucraina. Cei doi se vor infrunta din nou la 21 noiembrie, insa asupra acestui al doilea tur de scrutin planeaza nori negri, deoarece primul tur de scrutin a fost fraudat, potrivit OSCE, SUA, Frantei, in favoarea candidatului propus de Kremlin. Pana atunci, presa rusa ofera un scenariu destul de sumbru privind viitorul Ucrainei: doua ziare de la Moscova considera ca in urma intereselor internationale privind viitorul Ucrainei si in urma impartirii geografice a electorilor din Ucraina (pro-europeni in vestul tarii si pro-rusi in est) exista posibilitatea ruperii Ucrainei in doua parti. Revista presei ruse este oferita de Agentia Rusia la zi. (D.E.)
Ziarul moscovit Vedomosti propune un pronostic destul de alarmant al evolutiei evenimentelor din Ucraina in urma alegerilor: "Daca tinem cont de rezultatele primului tur, nici Viktor Ianukovici, nici Viktor Iuscenko nu-si vor ceda victoria. Nici alegatorii ucraineni nu o vor ceda unii altora. Tara, practic, s-a impartit in doua: estul este pentru Ianukovici, vestul, pentru Iuscenko. Estul nu-l va accepta pe Iuscenko, iar vestul nu-l va accepta pe Ianukovici", estimeaza Vedomosti. "Peste tot domina emotii, incandescenta pasiunilor a ajuns la limita ca sa putem vorbi de toleranta. Orice presedinte, orice rezultat final va scinda tara in doua. Este bine daca totul se va sfarsi numai cu o scindare fizica, dar nu si juridica. Dar poate sa se sfarseasca si cu doi presedinti. In doua tari separate". "Ucraina are toate sansele sa se imparta in triburi", incheie Vedomosti.
Occidentului ii surade impartirea
Jurnalul rusesc Krasnaia Zvezda, de asemenea, nu exclude o posibila scindare a Ucrainei intre est si vest: "Judecand dupa declaratiile lui Viktor Iuscenko facute in ajunul scrutinului, in cazul victoriei sale, Iuscenko insusi nu exclude posibilitatea impartirii Ucrainei". "Se pare ca aceasta varianta ar conveni si sponsorilor occidentali ai Opozitiei ucrainene, care incearca prin orice mijloace sa reduca numarul regiunilor unde oamenii se uita cu speranta spre Rusia. Cercurile financiare occidentale care stau in spatele lui Viktor Iuscenko au deja experienta in materie de fragmentare a statelor (este de-ajuns sa ne amintim de Iugoslavia)", avertizeaza ziarul citat.
O remiza fierbinte
"Rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale din Ucraina este o remiza fierbinte", scrie Izvestia, adaugand ca "aceasta remiza este in favoarea lui Ianukovici". "Voturile celor mai multi dintre aceia care la 31 octombrie si-au dat voturile in favoarea candidatilor-outsideri, peste trei saptamani vor reveni cel mai probabil sefului Guvernului (Viktor Ianukovici). Ceea ce inseamna ca prim-ministrul in exercitiu ar putea fi ales presedintele Ucrainei", comenteaza ziarul, precizand in acelasi timp ca "in decursul celor trei saptamani se mai pot intampla multe lucruri".
Nezavisimaia Gazeta crede ca "Iuscenko a luat-o inainte". "Deocamdata, doar din punct de vedere moral, pentru ca are de confirmat victoria in cadrul turului al doilea si pentru ca rezultatele oficiale nu pot fi considerate o victorie. Dar, judecand dupa situatia din tara si starea de spirit din staff-urile electorale, tocmai Iuscenko a devenit invingatorul din punct de vedere psihologic", remarca Nezavisimaia Gazeta.
Moscova il vrea neaparat pe Ianukovici
"Pentru Moscova, pretul succesului liderului miscarii "Ucraina Noastra", Viktor Iuscenko, este evident: mizand univoc pe sprijinirea lui Viktor Ianukovici in calitate de succesor al presedintelui Leonid Kucima, desi avea toate sansele sa-si pastreze echidistanta fata de "oligarhii" de vest si cei din est ai acestei tari, Federatia Rusa a riscat cu cel mai mare capital politic al ei - prestigiul sefului de stat rus, Vladimir Putin - si a pierdut", crede jurnalul Russki Kurier.
Pe de alta parte, Nezavisimaia Gazeta afirma ca, "in pofida opiniei raspandite", deocamdata victoria morala a lui Viktor Iuscenko "nu inseamna deloc ca Rusia a pierdut". "In relatiile noastre nu se va schimba nimic, indiferent de cine ar deveni presedinte", citeaza ziarul parerea lui Viktor Cernomardin, ambasadorul rus in Ucraina. "In relatiile ruso-ucrainene, intr-adevar, nu se va schimba nimic", repeta Nezavisimaia Gazeta. "Ucraina, ca si inainte, va cumpara de la Rusia mari cantitati de hidrocarburi la preturile mondiale si nu va incerca sa se inteleaga privind facilitatile acordate Belarusului. Business-ul rusesc care s-a inradacinat pe piata ucraineana n-are de gand sa-si cedeze pozitiile. Altfel, ar pierde si Ucraina insasi", opineaza Nezavisimaia Gazeta.
"In domeniul politic, Iuscenko poate ca va renunta la unele dintre promisiunile pe care Ianukovici le-a dat Rusiei in ajunul alegerilor", prognozeaza publicatia ruseasca. "Nu va fi nici a doua limba de stat, nici dubla cetatenie, nici discutii privind crearea aliantei unice de aparare".
"Rusia trebuie sa plece de acolo"
"Trebuie sa plecam de acolo si inca de urgenta", cheama Vedomosti catre Kremlin. "Nu este tara noastra, nu sunt alegerile noastre, nu sunt cetatenii nostri cei care construiesc baricade la Lvov. Da, nu trebuia sa ne bagam, dar acum, dupa ce totusi ne-am bagat, ne-am implicat, tot trebuie sa ne oprim: geamantan, gara, Rusia. Pentru a ne pastra fata. Pentru a avea posibilitatea de a ne delimita de acuzatii de participare la destramarea tarii. Pentru a ne pastra conductele. Pentru a ne lasa o sansa", avertizeaza Vedomosti. "Este adevarat, imediat dupa ce plecam de acolo, locul nostru va fi ocupat de altii", prezice ziarul. "Am plecat din Afganistan si acum acolo se afla americanii. Am parasit Marea Insula Ussuri, de bunavoie si cantand, si in curand acolo vin chinezii, la fel ca in Insula Damanski. Am plecat din tarile Baltice, iar mai inainte, din Europa de Est". "Noi trebuie sa plecam din Ucraina si chiar nu numai pentru ca nu este tara noastra. Ucraina se scindeaza, insa aceasta nava inca pluteste si poate ca va rezista, desi lumanarea a cazut deja peste depozitul de praf de pusca. Trebuie sa trecem intr-o salupa si sa mergem sa facem ordine la noi acasa. O asemenea ordine incat sa ne invidieze vecinii. Pentru ca ei sa doreasca singuri sa fie prieteni cu o natiune desteapta, unita, bogata si libera", scrie in incheiere ziarul Vedomosti.
Noua generatie ucraineana voteaza pentru Europa
"Este important ca noi, cei din Rusia, sa intelegem ca ei au votat pentru viziunea proprie a viitorului propriu", considera Novae Izvestia. "Faptul ca Ianukovici - al carui nume, datorita echipei sale de Public Relations, este legat de Rusia - n-a obtinut sustinerea majoritatii clare nu este nici rau, nici bine. Este o realitate care trebuie luata in calcul. Pentru ca alegerile din Ucraina nu reprezinta o ciocnire a civilizatii, asa cum le place cosmopolitilor din domeniul politologiei sa se exprime, ci o ciocnire de mentalitati". "Si rezultatul alegerilor se decide deja nu de aceia care s-au nascut si au crescut in Uniunea Sovietica si sunt legati prin radacini cu Rusia, ci de noua generatie, pentru care Uniunea este o istorie, iar viitorul se afla in cu totul alta tara. Acesti alegatori noi, tineri, au votat si vor vota pe Viktor Iuscenko care, datorita, iarasi, straduintelor tehnologilor politici rusi, este legat de Occident si, in primul rand, de Uniunea Europeana", explica Novae Izvestia.
"Societatea ucraineana a dovedit ca este destul de sanatoasa"
Komsomolskaia Pravda vede rezultatele alegerilor ucrainene intr-o lumina mai optimista: "Principalul rezultat pozitiv al alegerilor este faptul ca nu au existat victime si confruntari. Desi staff-urile electorale ale celor doi favoriti ai cursei prezidentiale speriau ori cu detasamente de soc ale studentilor din Lvov, organizate dupa modelul sarbo-georgian, ori cu grupurile de lupta ale minerilor din Donetk care ar fi fost gata sa vina la Kiev "sa ii bata pe luptatorii lui Bandera" (miscarea nationalista, pro-fascista ucraineana din timpul si dupa celui de-al doilea razboi mondial care a actionat in partea de vest a Ucrainei). S-a vazut ca totul a fost un bluf". "Societatea ucraineana a dovedit siesi si lumii ca este destul de sanatoasa si n-are inclinatie pentru aventuri. Cu toate ca scindarea politica a tarii este un fapt implinit si oricare din pretendenti, devenind presedinte, este condamnat s-o depaseasca", scrie Komsomolskaia Pravda.
Agentia "Rusia la zi" 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
OSCE, SUA si Franta sau "Uite cine vorbeste"!   de goe
A r h i v a
  Eliberarea lui Cozma    19 comentarii
  Liber in maximum 48 de ore    1 comentariu
  Victimele Mineriadelor: "O lovitura de gratie data justitiei si democratiei"    1 comentariu
  Societatea civila critica raspunsul Presedintiei    
  Sare iodata cu de-a sila    4 comentarii
  Opozitia sustine ca a castigat primul tur    
  Parisul acuza alegerile nedemocratice din Ucraina    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Liste electorale (1181 afisari)
 Sare iodata cu de-a sila (390 afisari)
 Botez in Portul Constanta (25 afisari)
 Contradictii privind discernamantul criminalului care si-a ucis sora (21 afisari)
 Cum isi aleg americanii presedintele (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02265 sec.