Ziua Logo
  Nr. 3162 de miercuri, 3 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
America amnezica la vot
George COMAN 
Americanii au inceput ieri sa voteze, intr-un scrutin care se anunta chiar si mai strans decat cel din anul 2000, cand George W. Bush a castigat datorita sistemului electoral nereprezentativ care functioneaza in Statele Unite. In 2000, pentru a saptesprezecea oara in istoria Statelor Unite, candidatul care a castigat cele mai multe voturi din partea populatiei - Al Gore, a pierdut, iar cel care a obtinut cele mai multe voturi ale Colegiului Electoral - George W. Bush, a castigat. Din cauza alambicatului si nedemocraticului sistem electoral american, Bush a castigat atunci Casa Alba, doar pentru ca in statul Florida a obtinut cu 537 voturi mai mult decat Al Gore. Asta desi Al Gore a obtinut atunci, per total, cu peste jumatate de milion mai multe voturi din partea americanilor decat Bush!
Pe ultima suta de metri a cursei electorale, Bush si-a diminuat avantajul fragil pe care il avea la nivel national: ultimul sondaj de opinie publicat in SUA inainte de deschiderea urnelor il cota pe Bush la egalitate cu Kerry, fiecare candidat adjudecandu-si 49 de procente din intentiile de vot ale americanilor.
Pe parcursul campaniei electorale, apararea securitatii nationale a Statelor Unite a constituit subiectul principal cu care Bush si-a cucerit electoratul. Astfel, potrivit sondajelor de opinie, pentru majoritatea americanilor care l-au votat ieri pe Bush (60-80% din alegatorii sai) cel mai important criteriu in alegerea candidatului a fost protejarea securitatii nationale a SUA. Deci cea mai mare parte a celor aproximativ 49 la suta din americani care au votat pentru Bush considera ca presedintele republican a condus bine campania internationala impotriva terorismului si ca sub comanda lui Bush America se transforma intr-un loc mai sigur. Asa sa fie oare? Nu de alta, dar pe parcursul mandatului lui Bush SUA au fost lovite, pentru prima data in istorie, pe propriul teritoriu, suferind la 11 septembrie 2001 peste 3000 de morti, iar in prezent autoritatile americane pastreaza secrete o parte din rezultatele anchetei de la 11 septembrie 2001...
In razboiul sau impotriva terorismului international, presedintele american se mandreste atat cu "operatiunea Afganistan", dar mai ales cu Irakul. Afganistanul poate fi considerat un succes partial - talibanii au fost indepartati de la putere, femeile afgane au putut vota, desi pe de alta parte Osama ben Laden e inca liber, iar teroristii rapesc angajatii ONU din Afganistan.
Implicarea SUA in Irak, in schimb, reprezinta un dezastru absolut, oricat ar incerca Bush sa zugraveasca actuala situatie din Irak drept un succes. De la inceputul invaziei americane, terorismul continua sa se dezvolte in Irak, raspandindu-se usor in intreg Orientul Mijlociu, iar anti-americanismul provocat de invadarea Irakului creste in intreaga lume. Insurgentii isi fac de cap in continuare in Irak, fara sa existe semnale ca actele teroriste vor scadea.
La fel de grav este si faptul ca prin atacarea Irakului - o tara care nu a atacat si nici nu a amenintat vreaodata SUA - "vulturii" republicani au subminat grav insusi conceptul de "lovitura preventiva" (preemptive strike), deschizand pentru marile puteri o sinistra Cutie a Pandorei.
Cel mai grav este insa ca George W. Bush nu poate oferi un motiv justificat prin care sa explice de ce a trimis America in razboiul din Irak. La inceput, Administratia republicana americana a sustinut ca Saddam Hussein are arme de distrugere in masa care ameninta securitatea SUA. Desi niciodata Irakul nu a atacat si nici nu a amenintat vreodata SUA. Ulterior, presupusul arsenal interzis al lui Saddam Hussein s-a dovedit o fantasma. Republicanii au pedalat apoi pe legatura dintre Saddam Hussein si "sperietoarea Americii", Osama ben Laden. Nu numai ca George W. Bush nu a fost in stare sa probeze aceasta legatura, dar inaltii oficiali din Administratia de la Washington au inceput sa isi arunce unul altuia responsabilitatea formularii acestei legaturi, care s-a dovedit a fi o dezinformare.
Presedintele Bush a aruncat America in razboiul din Irak pe baza unor informatii false (arsenalul irakian si conexiunea Saddam - Osama). Iar acestor critici George W. Bush deja le-a replicat dur ca daca ar fi cazul sa reevalueze atacarea Irakului, ar face fara ezitare acelasi lucru!
Astfel, majoritatea americanilor care au votat ieri pentru Bush - alegatorii lui insumeaza cam jumatate din populatia Americii - au aprobat, prin votul lor, aceasta politica dusa de Bush. Iar daca Bush invinge, americanii dovedesc ca nu considera un pret prea mare sacrificarea a peste 1100 de soldati americani si a peste 100.000 de civili irakieni pe altarul stramb construit de Bush al razboiului impotriva terorismului.
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
V I C T O R I E   de Viorel
d-le george coman   de zamolxes
il felicit pe nea Bush, il felicit si pe Kerry...   de canaris
Din cauza alambicatului si nedemocraticului sistem electoral american, Bush a castigat atunci Casa Alba   de Feret
sistem de vot democratic e in Romania...   de Coco1
Sistem arhaic si nedrept de alegeri in America   de Tatiana
68% votanti.Nu s-a mai intalnit o asemenea afluenta de cand a castigat JFK.   de Alcor
In America e nopte, noaptea alegerilor   de Atamild
INCA O DEMONSTRATIE DE EDUCATIE ALA FANE GHEORGHIU NE   de Mos Grigore
So far: Kerry 77 electori........Bush : 66   de Zen
Aaa la vot deci   de fasolaboaba
Slabutz, tendentios, antibush, antiamerican. De unde va aduna SRS, verishcanilor ??   de costy
Comentariu a' la Ziua!   de Alcor
pacat de baiatul ala ca a pus obrazul pt tine :D   de @Hipgnosis
america amnezica...   de manix
Comentariu de doi bani!   de Firica
Autorul acestui articol   de zdapi
Ciinele moare de drum lung...   de tjmaxxi
A r h i v a
  Rolul Bisericii in campania electorala    19 comentarii
  Cum isi aleg americanii presedintele    196 comentarii
  Furtul, ca sport national    3 comentarii
  De ce creste bugetul serviciilor secrete?    5 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  "Ea este!" Ei, si?    17 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Liste electorale (1181 afisari)
 Sare iodata cu de-a sila (390 afisari)
 Botez in Portul Constanta (25 afisari)
 Contradictii privind discernamantul criminalului care si-a ucis sora (21 afisari)
 Cum isi aleg americanii presedintele (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.90221 sec.